Hirdetés

Okos 3G-s Wi-Fi router HSDPA támogatással



|

Az egyre népszerűbb mobilinternet előfizetések miatt szükség van olyan eszközökre, mint amilyen a MediaTech MT4025. A konnektorba dugható mini router a 3G-s mobilinternet megosztására is képes.

Hirdetés

Az útválasztó nagyon hasznos eszköz, amennyiben egyidejűleg több számítógépen kívánjuk használni internet előfizetésünket. Ez a modell azonban annyival több a hagyományos daraboknál, hogy Wi-Fi-n keresztül is megoszthatjuk vele 3G-s internetkapcsolatunkat, persze csak a készülékhez kapcsolt USB-s, vele kompatibilis 3G-s modem segítségével.

 

MediaTech 3g Wi-Fi router konnektorban
 

Elsődleges és tartalék internet hozzáférésként is használható
például az itthon igen elterjedt Huawei E272 3G HSDPA adapter

 

Közvetlenül a konnektorba csatlakoztatható a MediaTech MT4205, mely Wi-Fi hozzáférési pont, kliens és router üzemmódban működhet, amit a szokásostól eltérően nem menüben, hanem egy külső kapcsolóval állíthatunk. Érdemes router módba kapcsolni még konnektorba csatlakoztatás előtt, mert utóbb már nem fogunk hozzáférni az üzemmódváltóhoz. Két USB és két RJ45 csatlakozó kapott rajta helyet, utóbbiak közül egyik kliens, másik internet csatlakozásul szolgál. A kicsit zsúfoltra sikeredett aljzatelrendezés nehézséget okozhat, ha egyszerre két nagyobbacska dugóval megáldott USB-s eszközt akarunk csatlakoztatni. Az USB 3G-s modem, flash meghajtó vagy tápellátással rendelkező merevlemez csatlakoztatására szolgál, az EXT3 szerint formázott külső eszközökön mappákat hozhatunk létre és oszthatunk meg, ehhez felhasználókat hozhatunk létre. Samba, FTP, printer és webkamera szerver is helyet kapott a készülékben, ennél fogva számos feladatra alkalmas, hasonlóan egy NAS-hoz.

 

mediatech 3g router setup

 

A szokásos ADSL vagy kábeles internet megosztása mellett lehetőségünk van egy kompatibilis USB-s 3G modem használatára is, mind backup, mind elsődleges internet kapcsolat céljára. Ez különösen olyan helyeken hasznos, ahol szükség van az internet magas rendelkezésre állására. A tesztben az itthon igen elterjedt Huawei E272 típusú modem volt az eszköz, ami a routerre csatlakoztatva, a vezetékes vonal kihúzásakor a beállított idő elteltével valóban átvette a kapcsolatot. A vezetékes internet hozzáférés leállása után két percen belül ismét volt net a gépeken, persze ez már 3G-ről.

 

mediatech_3g_setup
 

Nyomtatószerverként is működik a kis doboz, ami szintén hasznos funkció egy irodában, valamint fájl kiszolgálóként is használhatjuk, amennyiben egy 500mA-nél kisebb fogyasztású lemezegységet vagy flash meghajtót csatlakoztatunk az USB csatlakozók valamelyikére.

 

mediatech_k_300.jpg

 

A készülék másik külön kiemelendő képessége a webes megfigyelés a beépített webcam szerver segítségével, persze ez a funkció is csak akkor használható, ha a készülékre egy vele kompatibilis USB-s eszközt csatlakoztatunk. Sajnos itt egy kis üröm vegyült az örömbe, a gyártó oldalán elérhető legfrissebb firmware 2008 novemberi, és bizony ez megnehezítette a megfelelő kamera (de akár nyomtató) megtalálását, de ha ez megvan, akkor lehetőségünk van mind belső hálózatról, mind az internet felől figyelni a kamera képét, ami kiváló lehetőség egy terület megfigyelésére, akár szabotázs esetén is, amikor elvágják a vezetékes internetünket.

ext3.png

Csak EXT3 partíciókon oszthatunk ki felhasználói jogosultságokat

 
A szerkezet kicsi, ez annak köszönhető hogy mindössze egy Wan, egy Lan és két USB csatlakozó található rajta, valamint egy lepattintható európai szabványú konnektor dugó, így nem igényel külső tápot, ami hely szempontjából előnyös, viszont meghibásodás esetén nem cserélhető. Nagy tudását akkor tudjuk kihasználni ,ha egy meglevő hálózati átkapcsolóra csatlakoztatjuk, így kapunk egy teljes értékű 4 (vagy több) portos routert, igaz, a fent kiemelt két funkció így is kicsivel a hasonló termékek fölé helyezik. Összességében jól vizsgázott, a hozzá adott szoftverrel (de leginkább anélkül, böngészőből) egyszerűen beállítható, minden funkciójában használható eszköz, legyen szó tartalék internet vonalról, webkamera kiszolgálóról, vagy akár FTP szerverről. Teljesítménye néhány felhasználó számára még megfelelő, de 5-6 főnél nagyobb csoportoknak nem javasoljuk.

Az az érzésünk, hogy ez a gyártó bizony alaposan megnézte, hogy mik azok a funkciók, amik jelenleg még hiányoznak, vagy legalábbis korlátozottan szerepelnek egyes modellek gyári firmware-ében, és szépen ezeket integrálta a sajátjába. Reméljük, hogy hamarosan a konkurens gyártók is alkalmaznak hasonló extrákat az eszközeikben.

 

Értékelés

MediaTech MT4205 PORTABLE WLAN SERVER ROUTER 3,5G PRO

Előny: Kompakt kialakítás, sokoldalú használat, egyszerű 3G megosztás Wi-Fi-n

Hátrány: Zsúfolt csatlakozó kiosztás, régi firmware, RAID lehetőség nincs

Teljesítmény: 3,5

Szolgáltatás: 4,5

Ár/Érték: 5


Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.