Hirdetés

Olcsó notebook, jó notebook!



|

Zuhannak az árak a noteszgépek piacán. Ezúttal 150 ezer forint környékén válogattunk. Összehasonlító teszt 10 géppel.

Hirdetés

A cikk második része itt olvasható!

 

Nagyjából egy évvel ezelőtt még a 130-150 ezer forintos ár a noteszgépek piacán a kínálat alsó határát jelentette, ma pedig már bőven középkategóriásnak számító gépeket lehet ennyiért hazavinni. Jellemző, hogy tavaly ősszel ebben a szegmensben a Celeron processzor és az 512 megabájt memória volt az általános, ma pedig már - ahogy később látni is fogjuk - kétmagos processzort és az esetek többségében a Windows Vista futtatásához is elegendő, két gigabájt memóriát kapunk.

 

 

notesz_nyito_500.jpg

Kattintásra nagyobb lesz!

 

Noteszgép az iskolában és azon kívül

 

Ma már, különösen a felsőoktatásban, de sokszor a középiskolában is, elengedhetetlen egy számítógép és internet-hozzáférés. Az egyetemek, főiskolák túlnyomó többségében a tantárgyfelvétel, a vizsgákra jelentkezés online felületen történik, és nem ritka, hogy a jobb óra- vagy vizsgaidőpontért aukciós portálokat megszégyenítő kattintó-versengés zajlik, olykor az éjszaka közepén is. De nemcsak a tanulmányok szervezéséhez, hanem a tananyag elsajátításához is hasznos lehet, sőt elengedhetetlen az internet, elég a csak online hozzáférhető jegyzetekre, kötelező olvasmányokra gondolni. Középiskolában némileg árnyaltabb a kép, de azt nyugodtan kijelenthetjük, hogy az érettségi előtt sem haszontalan az internet elérése, amelyhez minden esetben számítógépre van szükség.

 

Ez pedig ma a legtöbb esetben egy noteszgép. Egyre több család dönt úgy, hogy a nagy, sok helyet elfoglaló, sok áramot fogyasztó, zajos, porosodó számítógépház, monitor, billentyűzet, egér együttest egy könnyen, kényelmesebben kezelhető, sokkal kisebb helyet foglaló noteszgépre cseréli. Az sem ritka, hogy az otthoni hálózat központjává válik a régi desktop, és beköltözik a kamrába, az új notebook pedig sok esetben átveszi a multimédiás szórakoztatóközpont szerepét a nappaliban. A mostani összehasonlító tesztünkben szereplő gépek ez utóbbi feladatra még csupán korlátozottan alkalmasak, arra azonban kiválóak, hogy akár otthon, akár az egyetemen csatlakozva az internetre, elvégezzük rajtuk online feladatainkat, kapcsolatban maradjunk barátainkkal, ismerőseinkkel. Persze nem kell lemondani a filmnézésről, vagy egy nyaralás képeinek a prezentálásáról sem, de azt figyelembe kell venni a noteszgép-vásárlás előtt, hogy 150 ezer forintért még bizony nem árulnak olyan konfigurációt, amely megbirkózik a mai, vagy néhány éves játékokkal - erre többet kell(ene) költeni. A tanulással kapcsolatban felmerülő szinte bármilyen feladatra, vagyis szövegszerkesztésre, táblázatok készítésére, internetböngészésre, alapszintű képszerkesztésre, videolejátszásra ezek a gépek is kényelmesen használhatóak.

 

notesz_lifestyle_500.jpg
 

 

Belépő szint felett

 

Azt kértük a tíz legjelentősebb hazai noteszgép-gyártótól, hogy olyan készülékkel nevezzenek összehasonlító tesztünkre, amelyek megfelelnek néhány általánosan elvárható paraméternek. Volt olyan kitétel, amely egy gyártónak sem okozott problémát, mások viszont jártak némi huzavonával. Az első és talán legfontosabb feltételünk az volt, hogy a tesztre érkező gépek kétmagos processzorral rendelkezzenek, de ennek gyártóját (vagyis, hogy Intel vagy AMD chipről legyen szó), nem határoztuk meg. Hasonlóan lényeges paraméter a későbbi teljesítmény szempontjából, hogy minimum egy gigabájt legyen a rendszermemória. Ez Windows XP-hez bőven elég, de még a Vista Home Basic kiadásának sem okoz problémát. XP-vel már nem érkezett gép, és annak is nagyon örültünk, hogy a legtöbb modell már alapkiszerelésben is 2 gigabájt memóriával rendelkezett. Mind a tíz gép könnyedén vette a talán legkevésbé szigorú akadályt: úgy gondoltuk, hogy általános felhasználást feltételezve 80 gigabájt merevlemez-kapacitás a minimum, de szerencsére 120 gigabájtnál kisebb háttértárral nem találkoztunk.

 

Előírás volt még a már többször említett bruttó 150 ezer forintos végfelhasználói ár, és a konfiguráció részét képező valamilyen Windows operációs rendszer is. Itt már akadtak problémák, több gyártó is ezen szeretne spórolni, és az alacsonyabb ár, de erősebb hardver együttes érdekében ezt hagyja ki első körben a számításból. A 150 ezres lélektani határ környékén is nagy volt a szóródás, a legolcsóbb és a legdrágább gép ára között 40 ezer forint a különbség, ami az értékhatár több mint 25 százaléka. Ha csak egy feltétel nem teljesült a fentiek közül (például egy kicsivel drágább volt a gép a meghatározottnál), akkor még nem zártuk ki az értékelésből, de nyilván az ár/érték meghatározásánál figyelembe vettük a magasabb bekerülési költséget. Ám ha két paraméter is problémás volt (például az egyik gép többe kerül a megengedettnél, és így sem jár hozzá Windows), akkor megvizsgáltuk ugyan a gépet, de az ár/érték meghatározásától, a többi gyártó modelljeivel való korrekt összehasonlítás érdekében eltekintettünk.

 

A cikk még nem ért véget, következnek a tesztek, tessék lapozni! >>>

Acer Aspire 5720G

 

szerk_aj.jpg
Az Acer otthoni használatra szánt gépeinek Gemstone dizájnját már jól ismerjük, az 5720G ezen belül egy visszafogottabb megjelenést kapott, de ez egyáltalán nem baj. A felsőbb kategóriába tartozó gépeken több a fényes csillogó felület, amely szép ugyan, de megállíthatatlanul gyűjti az ujjlenyomatokat. Itt csak a kijelzőfedél egy keskeny sávjában jelentkezik az ízléses, fényes fekete borítás, amely harmonizál a gép többi matt felületével. A kijelző kávája belül is fekete, de csak az alsó rész, a billentyűzet hozza a már jellegzetessé vált törtfehér színt. A klaviatúra dicséretes, sem a gombok méretére, sem elrendezésére nem lehet panasz. A billentyűzet (elsősorban a bal oldalon) enyhe hullámzásra hajlamos - ez az Aspire gépek visszatérő problémája, de nem vészes, hamar megszokható, csak kár, hogy még nem sikerült orvosolni.

 

acer_aspire_5720.jpg
 

 

Bár a teljes mezőnyt nézve nem az Acer gépe rendelkezik a legerősebb hardverrel, mégis, mind konfigurációját, mind pedig kiépítését tekintve jó teljesítményt hozott. Az Intel Pentium Dual-Core T2370 processzor 1,73 gigahertzes órajelével a 2 gigabájt rendszermemória társaságában, a bevezetőben vázolt feladatokra kényelmesen elég. Külön örültünk a diszkrét grafikus kártyának: az NVIDIA GeForce 8400 M GS ugyan nem a monitorszaggató teljesítményéről híres, de az alaplapra integrált megoldásoknál így is nagyobb erőtartalékkal rendelkezik - akár régebbi játékokhoz is jó lehet. A kijelző a szokásos 15 hüvelykes, 1200x800 pixeles felbontású panel, fényes felülettel. Örömteli a digitális (DVI) monitorkimenet megléte, ahogyan a FireWire-kapu sem általános ebben a kategóriában. A kommunikációs lehetőségek a beépített Bluetooth-modullal, és a „b", illetve „g" szabványú WLAN-modullal teljesednek ki a 4 USB-port mellett.

 

 

Albacomp Activa Standard Mobile Traveller

 

Az Albacomp noteszgépének megjelenését az egyszerűség jellemzi, a formatervezők finoman szólva sem vitték túlzásba a dizájnt, sehol egy ív, vagy más olyan forma, ami gyönyörködtetné, vagy pihentetné a szemet. Nem titok, hogy az Albacomp előre gyártott elemekből, Magyarországon szereli össze a gépeit, ide vezethető vissza a kissé uniformizált külső is. Talán a viszonylag kis tételű gyártásnak is köszönhető, hogy az összeszerelés minősége itt-ott hagy maga után kívánnivalókat, például az illesztések nem mindenhol tökéletesek. Hasonló mondható el a burkolathoz felhasznált anyagokról is: túlságosan műanyaghatású a gépház - kézbe véve a készüléket, nem a minőségérzet az első fogalom, ami eszünkbe jut. Körbenézve a csatlakozósoron, újabb bizonyítékát találjuk az egy kaptafára készülő alkatrészeknek. Jól látható, hogy ugyanez a gépház máskor gyökeresen más konfigurációt is rejthet, hátul egy FireWire-, jobb oldalt pedig egy S-Video kimenet helyét látjuk gyárilag begumizva. A gumi takaróelemek a jobb szélen vannak túlsúlyban: a nagy gyártók kifinomultabb megoldásaival szemben az Express Card bővítőhelyének és a memóriakártya-olvasó védelmét is egy-egy gumidugóval látták el.

 

albacomp_activa_2.jpg
 

 

Hardveresen már jobb a helyzet: az Intel Core 2 Duo T5550 processzor a mezőny legerősebb modellje, csak a jóval drágább Asus gépben látjuk még viszont ezt a processzort. A rendszermemória ellenben csak 1 gigabájt, ami a géphez adott Vista Basichez elég, de nem áll arányban a relatíve erős CPU-val. Ideálisabb lenne egy gyengébb processzor, vagy még inkább dupla memória! Mindezek után érdekes, hogy a videovezérlő ugyanaz a GeForce 8400 M GS, mint amit az Acer gépében már láthattunk. Egyéb alkotóelemeit, szolgáltatásait tekintve a középmezőnybe sorolható az Albacomp gépe: van Bluetooth-, de nincs FireWire-csatlakozó, valamint csak 3 USB-kapu került a gép oldalára, viszont került webkamera a kijelző fölé.

 

 

Asus X80LE

 

Az Asus gépe több szempontból is kilóg a többi közül. Az nem lenne probléma, hogy a másik kilenc notebookkal ellentétben ennek a gépnek a kijelzője 15,4 helyett „csak" 14,1 hüvelyk átmérőjű, az viszont már komolyabb gond, hogy nem jár hozzá operációs rendszer.

 

asus_x80le_2.jpg
 

 

A legszembetűnőbb a noteszt kézbe véve, hogy a gyártó szakított a mostani trenddel, és az ujjlenyomat-gyűjtő fényes felületek helyett érdes, de kellemes tapintású borítást alkalmazott. A készülékház igen masszívnak tűnik, fekete színében pedig kifejezetten elegáns is. Nem sok hiányzik ahhoz, hogy üzleti felhasználásra is ideálisnak kiáltsuk ki. A tanulás, otthoni szórakozás során felmerülő feladatokat viszont probléma nélkül megoldja az Asus gépe, köszönhetően kompakt méretének, ergonomikus kialakításának, és a mezőny átlagánál erősebb konfigurációjának. (Aminek persze meg is kérik az árát.)

 

Nagyon jó minőségű a billentyűzet, és különösen a touchpad, a maga szálcsiszolt, fémes-hatású felületével. Hardveresen sincs ok panaszra: ebbe a gépbe is az Acer modellnél már megismert Intel Pentium Dual-Core T2370 processzor került, két gigabájt memóriával kiegészítve. Ebbe a konfigurációba nem építettek önálló grafikus magot, tehát be kell érni az alaplapra integrált Intel GMA X3100 visszafogott, de mindennapi használatra elégséges teljesítményével. A kijelző csak méretében kisebb, mint amit a többi gyártó készülékében láthatunk, de a felbontása ennek is 1200x800 pixel, felülete pedig tükröződő. A továbbiakban van minden, ami szem-szájnak ingere: Bluetooth, FireWire, 5 USB-kapu, 160 gigabájtos merevlemez, webkamera. Van még a dobozban egy notebooktáska is, ajándékba. Ha az elsődleges szempontok között van a hordozhatóság, akkor praktikus lehet a kisebb méret, így sokat utazóknak jó szívvel ajánljuk az Asus gépét.

 

A cikk még nem ért véget, tessék lapozni! >>>

BenQ Joybook R56

 

Pozitív csalódás az R56! A nagy, ismert márkákkal összemérhető minőségű gépet kaptunk egy olyan gyártótól, amely nem elsősorban noteszgépeiről ismert. A Joybook egyrészt anyaghasználatában és összeszerelési minőségében teszi magasra a lécet, másrészt megjelenésében a visszafogott eleganciát tükrözi. A mélykék színű, matt felületű kijelzőfedél kiemeli a noteszgépek szürke tömegéből, és még praktikus is, mert nem kell annyit törölgetni. A belső oldalon a csuklótámasz ezüstös szürkéjében visszaköszön a cég logójának lilája, ami újabb egyedi jelleget ad a gépnek. Egyedül talán a tapipad méretével, és gombjának kialakításával, nyomáspontjával voltak kisebb problémáink, de mindkettő kiküszöbölhető egy egér csatlakoztatásával, ami ráadásul még kényelmesebbé is teszi a munkát.

 

benq_joybook_r56.jpg
 

 

Teljesítményét tekintve visszafogott konfigurációval állunk szemben. A Core 2 Duo processzor valamivel kisebb teljesítményű (csak 1,5 gigahertz órajelű - T5250), mint amit az előző két gépben láttunk, és a RAM mérete is csak egy gigabájt, viszont a grafikus alrendszer a már ismert NVIDIA GeForce 8400 M GS, 256 megabájt saját videomemóriával. Lehet, hogy praktikusabb lett volna még egy gigabájt RAM, és inkább egy alaplapi videovezérlő, akkor viszont biztosan hiányolnánk például a HDMI-kimenetet, amivel ezen a gépen találkozunk először a teszt során. Érdekesség még az e-SATA csatlakozó, amit szintén nem sok gépen találunk meg. Ez elsősorban külső merevlemezek csatlakoztatására szolgál, nagy adatátviteli sebessége miatt. A 4 USB-kapu ebben a kategóriában szerencsére már alapvető, de nem hiányzik az R56-ról a FireWire-port sem, mint ahogy Bluetooth-modul is került bele. A további extrák között memóriakártya-olvasót és webkamerát találunk, az operációs rendszer pedig Windows Vista Home Premium.

 

 

Dell Inspiron 1525

 

Nemrég frissült a Dell egyéni felhasználóknak szánt, Inspiron nevű noteszgép-sorozata, hozzánk már az új, 1525-ös modell került. Ebbe a készülékházba a Dell számos konfigurációt épít be (tesztpéldányunknál sokkal erősebb összeállításokat is), aminek következtében a felhasznált anyagokra, vagy az építési minőségre egy rossz szavunk nem lehet. A gép belső felülete, a billentyűzetet is ideértve, ezüstösen csillog (ízlés kérdése, hogy ez valakinek tetszik-e), a fedlap pedig esetünkben sima fekete színű és matt felületű. A készülékházat a gyártó számos más színben is kínálja, a pinktől a zöldön át a különböző mintás felületekig mindenki megtalálhatja a számára szimpatikusat.

 

dell_inspiron_1525.jpg
 

 

A kiváló készülékházhoz a Dell Inspiron esetében csupán átlagosnak tekinthető hardveres tartalom párosul: a processzor az Acer gépéből már ismerős Intel Pentium Dual-Core T2370, másfél gigabájt memóriával kiegészítve. A merevlemez 120 gigabájtos, a videovezérlő pedig a már sokszor emlegetett, alaplapra integrált Intel GMA X3100. Érdekesség viszont a HDMI-kimenet, ilyet általában diszkrét grafikus maggal rendelkező gépeknél szoktunk meg, de ahogy említettük, a készülékház drágább konfigurációknak is helyet ad, így az alsóbb kategóriában is „benne marad" a digitális videokimenet.

 

Az Inspiron 1525 szintén a felsőbb szegmensre jellemző érdekessége a MediaDirect felület. Ennek az indítására egy külön gomb szolgál a főkapcsoló mellett, és azt teszi lehetővé, hogy az operációs rendszer (amely egyébként egy Vista Home Basic kiadás) betöltése nélkül hozzáférhessünk a merevlemezen tárolt médiafájlokhoz: képekhez, zenékhez, videókhoz. Mindezen extra funkcióival együtt a Dell gépe majdnem 10 ezer forinttal drágább, mint az általunk előzetesen megállapított, 150 ezer forintos határ, holott hardveresen nem nyújt igazán erőset, így az ár/érték tekintetében némileg elmarad az élmezőnytől, annak ellenére, hogy nagyon korrekt gépről van szó.

 

 

A cikk második, befejező része, további öt notebook tesztjével, és a végeredménnyel ITT olvasható! Kérjük, lapozzon! >>>

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.