Hirdetés

15 évvel ezelőtti hacket másolt le a fiatal csapat



|

Tizenévesek a 2008-as incidenshez hasonlóan mutattak rá a metrókártyák biztonsági sérülékenységére.

Hirdetés

A hacker "műfaj" sajátossága, hogy az ilyen különös hobbit választó IT-szakemberek és egyéb megszállottak egy-egy akciójukkal rámutatnak egy program vagy platform biztonsági réseire, sérülékenységére. Ez nem mindig kelt osztatlan sikert az érintettek körében. Ahogy az szokott történni ilyen körökben, időről-időre kipattannak olyan ügyek, amelyek akár büntetőjogi felelősségre vonással is járhatnak. Itthon is történt már számos hasonló eset.

30 éve rendezik meg Las Vegasban a DEF CON-t, az Egyesült Államok legnagyobb múlttal rendelkező hacker-konferenciáját. Az azóta egyik leghíreseb-hírhedtebb szakmai találkozó egyes provokatív akcióival többször okozott már kisebb-nagyobb botrányokat az USA-ban.

Hirdetés

Egy emblematikus eset volt a 2008-as metróbérlet ügy, amikor fiatal MIT-s hackerek egy csoportja hirdetett előadást a rendezvényen "Hogy használd a metrókártyát ingyen életed végéig" címmel. A fiatalok hetekig tartó lakhely elhagyási tilalom mellett örülhettek, hogy az előadás megtartásának ellehetetlenítése mellet más jogi hátrány nem érte őket.

A régi eset ihlethette meg azt a két tizenévest, akik a bostoni metrón utazva eszelték ki a csínyt. Két társuk segítségével megépítették a saját érintőképernyős kártyakezelő "automatájukat". A gép képes megváltoztatni a kártya adatait, pénzt jóváírni, és akár végtelen számú utazást biztosítani, azáltal, hogy alkalmazotti kártyává minősíti át azt.

A meghirdetett esemény ezúttal rendben lezajlott az idei DEF CON-on, és utána sem indult eljárás a fiatalokkal szemben. Az előadás fényt derített az eset egy érthetetlen aspektusára is. A bérletrendszer üzemeltetéséhez használt program forráskódján semmit nem változtattak a 2008-as feltörés óta, pedig ezeknek a gyakran félreértett akcióknak épp az a célja, hogy cselekvésre késztesse a program tulajdonosát komolyabb védelmet biztosítva termékének.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.