Hirdetés

60 éves lett a világ egyik legfontosabb programozási nyelve, ami egy magyar nevéhez fűződik



|

Lassan eléri a nyugdíjkorhatárt a programozási nyelv, amely generációkat vezetett be a számítástechnikába.

Hirdetés

A legtöbb magyar jó eséllyel többé-kevésbé tisztában van Neumann János érdemeivel az általános célú számítógépek kifejlesztésében, azt viszont talán kevesebben tudják, hogy a történelem egyik legnagyobb hatású programozási nyelve, a BASIC (Beginners' All-purpose Symbolic Instruction Code) is egy magyar származású tudós, Kemény János György nevéhez köthető, aki 1940-ben, a második zsidótörvény elfogadása után menekült az Egyesült Államokba, ahol John G. Kemenyként jelentős karriert futott be.

Május elsején volt 60 éve annak, hogy a világhírű Darthmouth Főiskolán dolgozó Kemény és egy kollégája, Thomas E. Kurtz elérhetővé tették a BASIC-et, amely a későbbi években óriási teret hódított magának a számítástechnikában,

Hirdetés

A Darthmouth tudósai egy könnyen kezelhető programozási nyelvet akartak alkotni, ami az akkoriban elérhető megoldásokkal ellentétben az olyan diákok számára is kikövezi az utat a számítógépekhez, akik nem matematikai vagy hasonló tudományterületeken tanultak.

"Az volt az elképzelésünk, hogy az egyetemen minden diáknak számítógéphez kell jutnia, és minden oktatónak képesnek kell lennie arra, hogy számítógépet használjon az osztályteremben, amikor csak szükséges. Ennyire egyszerű volt a dolog."

- idézi kemény visszaemlékezését a Time magazin cikke, ami még a BASIC 50. születésnapján jelent meg. A vízió jegyében a korábban más nyelvekkel (DARSIMCO, DOPE) is kísérletező Kemény és Kurtz egy minden korábbinál szimplább programozási nyelvet alkotott, amelynek népszerűségét egy általuk kifejlesztett időosztási rendszer is növelte. Ez lehetővé tette, hogy diákok széles körben férjenek hozzá az intézmény számítástechnikai erőforrásaihoz.

Thomas Kurtz és Kemény János a Dartmouth Főiskolán
Thomas Kurtz és Kemény János a Dartmouth Főiskolán

Így aztán az 1964. május 1-jén debütált BASIC gyorsan közkedveltté vált az intézményen belül, a valódi virágkorát azonban az otthoni számítógépek elterjedése hozta el a hetvenes évektől, amikor is több nagy cég, köztük az Atari, a Microsoft, az Apple és a Casio is elkészítették a saját BASIC-változataikat, így a nyelvcsalád kimondottan széles körben vetette meg a lábát, rengeteg embernek a belépést jelentve a számítástechnika világába.

A kilencvenes évekre az újabb, modernebb programozási nyelvek megjelenésével ugyan a BASIC népszerűsége látványosan alábbhagyott, de még ma is sokan használják, elsősorban a hobbisták körében, a számítógépek népszerűvé válásában játszott történelmi szerepe pedig elvitathatatlan.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.