Hirdetés

Az okoseszközökön használható mobiltárcával már nem csak fizetni tudsz



|

A pénzjegy kiadó automaták egy részénél már úgy tudod használni a digitális kártyád, mint a plasztikot.

Hirdetés

Hazánkban a 90-es évek második felében jelentek meg a bankkártyák, melyek a kezdeti idegenkedés és a magas kezelési költségek ellenére viszonylag gyorsan a mindennapjaink részévé váltak. Ma már csak elvétve téved be az ember olyan kereskedelmi egységbe, ahol ne lehetne kártyával fizetni, és kis túlzással a legeldugottabb zsákfalu központjában is megtalálható valamelyik pénzintézet bank automatája.

A következő fokozat az volt, mikor az első okostelefonok debütálásával szinte szinkronban megjelentek az első digitális pénztárca alkalmazások, melyek fizetéskor alkalmasak arra, hogy kiváltsák a plasztikkártya használatát. Az érintésmentes technológia még tovább egyszerűsítette a digitális kártya használatát a 2010-es évek második felétől.

Ugyan Magyarországra minden egy kis csúszással érkezik meg, manapság már nálunk is tömegek fizetnek a telefonjuk használatával. Az utóbbi időben azonban még tovább modernizálódott az okos eszközbe integrált kártya alkalmazás, hiszen mostantól sok helyen már pénzfelvételhez sincs szükséged a bankkártyádra eredeti formájában.

Hirdetés

A folyamat roppant egyszerű. Ha az általad használni kíván automata alkalmas rá, hogy mobiltárca használatával pénzt vegyenek fel róla, tulajdonképpen mindent ugyanúgy kell elvégezned, mint máskor, csak amikor a kártyádat kellene behelyezni, akkor érintsd a telefonod, a gép érzékelőjéhez.

Majdnem mindent el tudsz így intézni, mint rendesen: pénzt vehetsz fel, lekérheted az egyenleget, feltöltheted a kártyás telefonod, viszont pénzt befizetni csak bizonyos ATM-eknél lehetséges. Érdemes észben tartani, hogy a fizikai kártyádhoz tartozó négyjegyű PIN-kódod használatát továbbra sem tudod megspórolni, azt ugyanúgy kérni fogja tőled a gép a tranzakció során.

Hogy mely bankjegykiadó készülékek alkalmasak erre, arról az ATM elején feltüntetett PayPass piktogram megléte tanúskodik. Eddig csupán az Erste az egyetlen bank, ahol ezt a jelzést keresned sem szükséges, hiszen minden automatája alkalmas erre. A K&H-nál szintén felesleges kutakodnod, hiszen ott még egyáltalán nem lett bevezetve a technológia.

És végül van egy különc is hazánkban: Az UniCredit egy saját applikációval, az mCashsel tudja ugyanezt, csak egy kicsit másképp. Az általa generált 8 jegyű kódot az ATM-be bepötyögve úszhatod meg a fizikai kártya előkeresését.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.