Hirdetés

Bill Gates szerint ezeket a könyveket kellene elolvasnunk



|

A Microsoft társalapítója elárulta, hogy melyek voltak a kedvenc olvasmányai 2021-ben, és ezeket nekünk is szívből ajánlja.

Hirdetés

Valószínűleg William Henry Gates III sem gondolta volna, hogy 2021 folyamán a jótékonykodásáról és befektetéseiről szóló hírek helyett munkahelyi afférjait és válását boncolgató cikkek találnak majd utat az újságok címoldalára. Teljességgel érthető lenne, ha a világ leggazdagabb embereinek egyike épp ezen okból menekült volna az olvasásba, de Gates esetében szó sincs ilyesmiről.

Mint arra a blogjában kitért, már kölyökkorában is falta a könyveket, különösen a sci-fiért volt oda. Barátjával, a néhai Paul Allennel (együtt alapították a Microsoftot) hosszan diskuráltak Isaac Asimov Alapítvány trilógiájáról, de mindent elolvasott Edgar Rice Burroughstól és Robert Heinleintől is. Imádta a lehetséges határait feszegető történeteket.

Hirdetés

Később, ahogy idősebb lett, gyakrabban hagyta el a fikciós irodalom territóriumát, ám újabban azon kapta magát, hogy ismét elkezdték érdekelni az olyan szellemiségű írások, mint amilyenek gyerekként elvarázsolták. Szenvedélyének a mai napig rendszeresen hódol és mindig beszámol olvasási élményeiről. Tavaly is számos könyvön rágta át magát, amelyek közül öt kötetet ajánl a figyelmünkbe.

Andy Weir: A Hail Mary-küldetés - Már magyarul is olvasható A marsi szerzőjének legújabb sci-fije, amelyben egy amnéziás iskolai tanár egy másik naprendszerben tér magához. Nem tudja, ki ő, kiknek a holttestei hevernek mellette, hogy milyen céllal indult útnak az űrhajója, sem pedig azt, hogy rajta múlik az emberiség túlélése.

Maggie O'Farrell: Hamnet - Elsősorban William Shakespeare rajongói élvezhetik a tényeken alapuló, mégis fiktív történetet, amelynek szerzője arra keresi a választ, hogy miként inspirálhatta a Hamlet megszületését a zseniális drámaíró fiának, Hamnetnek tragikusan korán, mindössze 11 évesen bekövetkezett halála.

Walter Isaacson: The Code Breaker - A Nobel-díjas Jennifer Doudna és kollégáinak felfedezése áll a kötet középpontjában, vagyis a genomszerkesztés lehetőségét megteremtő génolló. Isaacson az óriási jelentőséggel bíró tudományos áttörés kapcsán felmerülő etikai kérdéseket is feszegeti. Csakis betegségek gyógyítására fogjuk használni a CRISPR-t, vagy arra, hogy a gyerekeink szebbek és okosabbak legyenek?

Jeff Hawkins: A Thousand Brains - A szerző idegtudós és számítógépmérnök, kinek a könyvben kibontott elmélete nemcsak ahhoz visz minket közelebb, hogy megismerjük agyunk működését (pl. hogyan érzékeljük a minket körülvevő világot és miként lehetünk tudatában létezésünknek), hanem előrelépést hozhat az MI-fejlesztésben is.

Kazuo Ishiguro: Klara és a Nap - Noha disztópikus jövőképet fest, a mesterséges barátnak szánt címszereplő Klara története mélyen emberi. A játékbolt kirakatán keresztül a külvilágot, az embereket és a Nap járását szemlélő robot perspektívájából megismert sci-fi magyar nyelven is megjelent.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.