Hirdetés

Megvan a megoldás, ha azonnal akarsz híres lenni



|

Nem lájkolják a fotódat? Nem kommentelnek a cicás videódhoz? Itt az új közösségi app, amiben garantáltan te leszel a sztár: irány a Botnet. Nem, nem az, hanem a másik.

Hirdetés

A közösségi média amolyan kétélű fegyver abban a tekintetben, hogy elvileg összeköt egy csomó ismerőssel, viszont egy idő után teljesen átalakítja az önértékelésünket és az elvárásainkat másokkal, a kommunikációnkkal és a visszaigazolásokkal kapcsolatban. Ha egy posztra vagy megosztásra dőlnek a lájkok és a kommentek, akkor népszerűnek érezhetjük magunkat, ha viszont csak pár kósza Haha fut be, simán azt érezhetjük, hogy a világ legszánalmasabb kis pontjaként elfeledve keringünk a mélyűr sötétjében.

Hirdetés

Még jobban torzíthatja a világképünket, ha követünk úgynevezett influencereket (ezt a szót mindig nehezemre esik leírni, bocs), akikkel kapcsolatban azt látjuk, elég csak egy reggeli szelfit lőniük az erkélyen, máris felrobban az internet, szénné lájkolják és szívecskézik a semmitmondó posztot és egy pályaudvar tömegének hangerejével kezdenek kommentelni rá mindenfélét.

Ilyenkor aztán jöhet a teljes összeomlás: legalább annyira vágyakozhatunk egy ilyen lájk- és kommentözönnel jelzett virtuális hírnévre, mint amennyire régebben híres lovagok vagy meseszép hercegnők akartak lenni a gyerekek. A jobb fejek meg sárkányok, de ez most mindegy. A lényeg az, hogy a fenti problémát meglátva egy Billy Chasen nevű programozó fogta magát és korábbi fejlesztéseinek egyes elemeit felhasználva megalkotta a Botnet nevű "ál-közösségi oldalt", ahová belépve mindenki úgy érezheti magát, mint Kim Kardashian és Kasza Tibi atya összegyúrva. Nem külsőleg, ezt inkább ne akarjuk elképzelni. Köszi.

Zombik helyett automatikus karattyolás

A Botnet neve kissé fura választásnak tűnhet elsőre, hiszen azokat a zombihálózatokat hívja így a szakzsargon, ahol a felhasználók PC-it titokban netes bűnözők irányítják például bitcoinbányászatra vagy levélszemét küldözgetésére. Viszont ez a Botnet nem erről szól, és valószínűleg nem is lesz majd mindenkinél zavaró az áthallás, hiszen egyáltalán nem a tech-közönségre céloz, hanem mindenkire, aki lájk- és kommentözönre vágyik.

Chaser ugyanis korábban a Chartbeat nevű tartalomelemző szoftver fejlesztésében vett részt, valamint egy zenei közösségi oldalt is megpróbált már összerakni turntable.fm néven. Most ezt a két tapasztalatot gyúrta össze az OpenAI GPT-2 nevű algoritmusával, amely egy kifejezetten jól sikerült nyelvmodellező megoldás. Egész pontosan annyira jól sikerült, hogy az OpenAI egy ideig nem is tette nyilvánossá a forráskódot és a nyelvi adatcsomagot attól tartva, hogy a túl élethű szimulációt akár visszatetsző dolgokra is fel lehet használni.

Lelkendező robothadsereg

A Botnet lényege az, hogy a posztjainkat egyetlen valós személy sem látja, viszont a GPT-2 alapján betanított kommentelő robotok ezrei igen. Bármit is teszünk közzé, akár csak egy fotót a macskánkról (mint ahogy én is), vagy egy random kérdést, máris ezrével özönlenek a lájkok, és ami még ennél is érdekesebb, az automatikusan generált kommentek.

Naná, hogy kipróbáltuk az ingyenesen letölthető Botnetet (iOS alá itt, Androidra itt találod). A regisztráció gyermekien egyszerű, csupán a nevünket kell beírni, és egy profilképet feltölteni, aztán már meg is vagyunk. Már a bejelentkező képernyőn is szűnni nem akaró örömködés fogad, hogy végre ott vagyunk, de az igazi őrület akkor indul be, amikor kimegy az első posztunk. Érdemes még képet is úgy feltölteni, hogy valami pár mondatos leírást adunk hozzá, ehhez kapcsolódik ugyanis az automatikusan generált botok mondanivalója.

Láthatóan az első macskás képem is kisebbfajta tömegőrületet indított el, de az is gyorsan kiderült, hogy az OpenAI-nak nem kellett volna tartania attól, hogy az automata beszélőkéjük világhódító, embereket megtévesztő szintet ér el. A megosztott fotóm leírása annyi volt: "Ez itt én vagyok és a macskám, Optimus Prime". A kommentek egy része valóban egész jól levette a dolgot, amikor ilyeneket írtak: "Nekem is van egy Optimus Prime nevű macskám", vagy hogy "Azért szeretek ilyen postokat látni, mert az én macskám is pont ugyanezt csinálja".

De ezek mellett egy csomó láthatóan zagyva komment is megjelent. "Mi lenne, ha a macska macskája lenne Prime?", kérdezte egyikük, míg más azt állapította meg: "Ő nem a te macskád. Ő a te macskád". Hasonló marhaságokkal válaszoltak arra a kérdésre is, mi a véleményük a magyar PC Worldről. "Nemsokára én leszek az első látogató Magyarországon" - írta az egyik bot, a másik szerint "kissé sűrű ott a tömeg, de azért szeretem".

Az alapvetően ingyenes appban azért a készítő elrejtett néhány pénzkereseti forrást, például 1 dollárért megduplázhatjuk a kommentek és lájkok számát, szintén ennyiért troll kommentelőket is beengedhetünk (de ki akar pont ezért fizetni?), valamint ugyanennyibe kerülnek az "apavicceket" elsütő kommentelő botok.

Jól látható tehát, hogy igazából egy szórakoztató, de mindenféle komolyságot mellőző appról van szó, ahol ideig-óráig el lehet röhögcsélni a béna hozzászólásokon és azt mutogatni, hogy egy egyszerű fotóval már félmillió lájkot és több száz kommentet gyűjtöttünk pár perc alatt. A készítő annyit fűzött az új app megjelenéséhez, hogy szeretné, ha végre lenne egy olyan közösségi hely, ahol mindenki nyugodtan adhatja önmagát, kiírhatja minden gondolatát anélkül, hogy bárki megszólná, hiszen a robotok nem ítélkeznek. Jól reagál ez azokra a folyamatosan érkező hírekre, amelyekben hírességektől átlagemberekig azért hagyják ott a Facebookot, Twittert, Tumblr-t és az összes többit, mert zaklatásnak, publikus lejáratásnak vagy egyéb negatív hatásoknak voltak kitéve. Ezekhez képest valóban igazi mennyország az új app, de azért arra ne számítsunk, hogy sikeres csajozós szöveg lesz az, hogy Botneten influencerek vagyunk...

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.