Hirdetés

Elbaltázott Windows-funkciók – ezekkel keserítette meg a Microsoft az életünket



|

Ezek a Windows bosszantó és kínos funkciói, amelyek - történjék bármi is - valahogy sosem állnak össze.

Hirdetés

Remek operációs rendszer a Windows, de van benne néhány olyan vakfolt, amire a Microsoft nem tud - vagy nem is akar - rendesen odafigyelni. Hogy mi ennek az oka, azt valószínűleg sosem fogjuk megtudni, és persze lehet vitatkozni azon is, hogy a szóban forgó szolgáltatások tökéletesítésére szükség van-e vagy sem. Van egy határ, ameddig a Windows takarója ér; a kérdés az, hogy ennél mennyivel érdemes tovább nyújtózkodni.

Merthogy tény, hogy nem túl könnyű az ember helyzete, ha a Microsoft csapatában dolgozik és a Windowst fejleszti. Az operációs rendszer alapvető feladata az, hogy a számítógép működését biztosítsa, valamint bizonyos alapfunkciókat is nyújtson, például olyan műveletekhez, mint a fájlkezelés vagy a képek, videók megtekintése, és persze az internetelérés.

Abba most ne menjünk bele, mert parttalan lenne a vita, hogy erőfölénnyel való visszaélés-e az, ha például egy teljes értékű böngészőt épít be a Microsoft az operációs rendszerbe. Az viszont érdekes tény, hogy nagy gond csak a böngészővel és a médialejátszóval volt, a fájlkezelővel és még sok egyéb mással nem. Lehet, hogy van összefüggés azzal, hogy egy-egy szolgáltatás vagy alkalmazás mennyire teljes értékű? Ebben a cikkben összeszedtük a Windows azon rendszerfunkcióit, amelyek működnek, de messze nem úgy, ahogy kellene nekik. Ezek azok a szolgáltatások, amelyeket amilyen gyorsan csak lehet, mindenki egy alternatív megoldással vált ki.

Hirdetés

Fájlkezelő

Ha már az előbb említettük a fájlkezelőket, akkor kezdjük is a sort a Windows Explorerrel, amely magyarul eleinte Intéző néven futott, ma már Fájlkezelőként ismerjük. Ha csak egy fájlt szeretnénk megnyitni, tulajdonképpen nincs is vele semmi baj. Ha bármi mást? Akkor falakba, vastag és magas falakba ütközünk. 2022. végéig például még arra sem volt lehetőség, hogy egy ablakon belül füleket használjunk, így ahány mappát megnyitottunk, annyi Fájlkezelő ablak ült be a Tálcára. Mondjuk tény, hogy a fülek megjelenése sem váltotta meg a világot, mappákat például csak jobb kattintás után lehet új fülön megnyitni, ehhez a művelethez nem tartozik parancsikon, és arra sincs mód, hogy a mappát a már meglévő fülek mellé húzzuk be.

Ennél jóval bosszantóbb, hogy a fájlműveletek sem lettek sokkal könnyebbek attól, hogy vannak fülek. Közöttük persze át lehet húzni a mappákat és fájlokat (meg kell fogni őket, majd az egérmutatóval a fülekre állva válthatunk), de egy Total Commanderhez vagy FAR Managerhez képest a felhasználói élmény a kanyarban sincs. Nagyjából a Norton Commander 1984-es megjelenése óta tudja mindenki, hogy a kétpaneles fájlkezelők verhetetlenek. A Windows 1985-ben jelent meg - 28 év nem volt elég ahhoz, hogy Redmondban is belássák mindezt. Van egyébként elmélet arra vonatkozóan, hogy miért nincs kétpaneles fájlkezelő: egyrészt két ablak bármikor egymás mellé tehető, másrészt pedig a két panel közötti műveleteknél az egérhasználat nem túl kényelmes. Ezért kellene pár billentyűkombináció is, ugye, hiszen attól még, hogy van egér, nem kell mindenre azt használni!

Biztonsági mentés

Maradjunk még a fájloknál; ha a fontos, személyes adatok védelme nem feladata egy operációs rendszernek, akkor semmi. Ehhez képest a biztonsági mentés lehetősége csak a Windows 7-tel jelent meg. A Fájlelőzményekre keresztelt szolgáltatás egészen jól működött, bár a gyakorlati tapasztalat azt mutatta, hogy az éppen megnyitott fájlokat a rendszer teljesen figyelmen kívül hagyta. A Windows 10-ben aztán végre nemcsak egész jól, hanem teljesen jól üzemelt a szolgáltatás, még alapszintű verziókövetés is volt. Még azt is megkockáztatjuk, hogy a Fájlelőzmények (angolul File History) volt annyira jó, hogy a többség igényeit kielégítse. Azaz nem volt feltétlenül szükség rá, hogy telepítés után mindenki azonnal más alternatíva után nézzen. Túl szép, hogy igaz legyen? Eltaláltad. Lapozzunk kicsit tovább, 2021 őszéig, amikor is hirtelen eltűnt az a lehetőség, hogy a fontos rendszermappák mellé csak úgy saját mappákat is felvehessünk a biztonsági mentésbe bevont helyek közé. (A lehetőség egyébként továbbra is adott volt, a korlátozást meg lehetett kerülni, de ehhez adott esetben a Registryben is kellett kutakodni.)

Legutóbb pedig a Fájlelőzmények funkciót leváltotta a Windows biztonsági másolat (alias Windows Backup), ami a Microsoft szerint csilli-villi funkciókkal bővült - csak épp alig használható. Például azért, mert a felhőbe ment, így a tárhely eleve korlátos (vagy fizetünk a bővítésért). Saját mappák továbbra sem vonhatók be a mentésbe, csak a rendszer fontos mappáinak biztonsági mentéseit kapcsolgathatjuk ki-be. De erre is csak akkor van lehetőségünk, ha egy adott fontos mappán belül nincs másik ilyen. Például ha a Dokumentumok mappán belül van a Képek, akkor máris homokszem került a gépezetbe. Oké, készülhet biztonsági mentés az alkalmazásokról (feltéve, hogy az Windows alkalmazásboltjából szerezted be őket), a Windows beállításokról és a jelszavakról, de ez így akkor is kevés. Itt a legnagyobb baj egyébként az, hogy a biztonsági mentés funkció már működött. Az új funkciókkal sem lenne baj egyébként, de a felhőalapú adattárolás erőltetése és az, hogy nem lehet saját mappákat hozzáadni a mentési helyekhez, használhatatlanná teszi ezt a funkciót.

Keresés funkció

A Windows egy igen jó adatbázist készít a számítógépen található fájlokról, ráadásul az indexelési szolgáltatásnak megvan az az előnye, hogy bizonyos fájltípusoknál (például docx) a fájl tartamában is lehet keresni - méghozzá relatíve gyorsan. Ez teljesen jól hangzik, a gond az, hogy ennek ellenére kínszenvedés megtalálni bármit is a merevlemezen vagy SSD-n a Keresés funkció segítségével. Merthogy a funkció alapesetben csak merevlemezen belül, sőt ha mappában vagy éppen, akkor csak a mappán belül keres. Noha az elvi lehetősége megvan annak, hogy az "Ez a gép"-re kattintva a teljes PC-n keress, ez a folyamat már rettenetesen lassú, és nem is feltétlen ad találatokat. Mégpedig azért nem, mert alapesetben a Windows csak a fontosabb helyeket indexeli, és ha nincs találat, akkor keresgél tovább az adott merevlemezen, SSD-n vagy mappában.

A Windowst egyébként át lehet kapcsolni Kibővített módba, ami megoldhatja ezt a problémát, viszont ez - főleg hordozható számítógép esetén - teljesítményvesztéssel járhat. A helyzet már csak azért is pikáns, mert például az Everything másodpercek alatt tudja indexelni a fájlneveket, és innentől kezdve a fénynél is sebesebben működik, ha meg szeretnél találni valamit.

Az Indexelési szolgáltatást viszont egyáltalán nem biztos, hogy ki fogod tudni kapcsolni, mert például az Outlook saját kereső funkciója is a Windows beépített szolgáltatására támaszkodik.

Paint

A rajzprogram a Windows 1.0-val debütált, így, hasonlóan a Windowshoz, 28 éves. A kisgyermekek teljesen jól elvannak vele, ha viszont bármilyen komolyabb, a képekkel kapcsolatos teendőre van szükség, a szoftver elvérzik. Ha valami, akkor a Paint az állatorvosi lova annak, hogy a Microsoft mennyire nem érti néha a felhasználókat, és mennyire nem találja meg velük a közös hangot. Pár éve ugyanis szó volt arról, hogy az alkalmazást szépen kivezeti a vállalat - a felhasználók azonban heves tiltakozásba kezdtek, mert rengetegen használják a Paintet. De csak egy dologra: a vágólapra helyezett képek elmentésére. A Microsoft viszont a tiltakozásból azt a következtetést vonta le, hogy a Paintet szeretik az emberek - és végül nem csak hogy visszakozott a kivonást illetően, hanem az alkalmazást aktívan fejleszteni kezdte.

A 23H2-es frissítéssel például már rétegeket is lehet használni, és az app kezeli az átlátszó pixeleket is, ami szép és jó, de a kivágási lehetőségek szinte teljes hiánya miatt a szerkesztési lehetőségek így is korlátozottak, kis túlzással csak arra van lehetőség, hogy a netről letöltött PNG fájloknál ne okozzon problémát az átlátszóság. A Paint egyébként arra is képes, hogy automatikusan eltávolítsa a hátteret, de normál fotóknál ez a funkció sem világmegváltó. A fejlesztéseknek ugyanakkor nincs vége, ez teljesen biztos, hiszen hamarosan a mesterséges intelligencián alapuló képgenerálás funkció is a Paint része lesz.

Fotók, Médialejátszó és Phone Link

Ez három olyan alkalmazás, amelynek fejlesztése nem jár tévúton. Mind a három akár nagyon jó is lehetne, de azért amolyan Microsoft-szokás szerint egy-egy nagy hiányosság mindbe került. Ez pedig pont elég ahhoz, hogy a felhasználók többsége más alternatíva után nézzen. A Microsoft számára a legnagyobb probléma az, hogy egy-egy ilyen baki örökre elveheti a felhasználók kedvét - lásd az Internet Explorert. Ezt például sikerült úgy elrontani, hogy az Edge hiába lett a legjobb böngésző (legalábbis szerintünk), piaci részesedése csak nem akar tartósan 5 százalék fölé emelkedni.

De térjünk vissza a fenti trióra. A Fotók rengeteg mindent tud: gyors, megnyitja a RAW formátumú képeket, az alapvető szerkesztési feladatokra is teljesen jól használható, tökéletesen importálja a képeket iPhone-ról is, és (kicsit) belelát a felhőbe is. Viszont katalógus alapon működik, és ettől nem is akar elszakadni; ha például létrehozol egy mappát az Asztalon, és belemásolsz 50 fotót, akkor megnyithatod őket, és lapozni is lehet közöttük, de miniatűrös áttekintő nézetbe nem válthatsz (Filmszalag van ugyan alul, de ez 30-40 fénykép felett már kezelhetetlen.) Továbbá kijelölni sem lehet ám a képeket csak úgy, egyszerre legfeljebb 30-at választhatsz ki.

A Médialejátszó a videók és zenék "otthona". Dizájnos kis app, csakhogy a formátumtámogatása még mindig nem elég jó. Amíg egy VLC, MPC-HD vagy Kodi minden, internetről letöltött fájlt probléma nélkül megnyit, addig a Médialejátszó gondban van a térhatású hanggal, és megválogatja azt is, hogy mely feliratokat fogadja el.

Végül pedig a híres-neves Phone Link; erről a programtól írtunk korábban részletesen is, a kihagyott ziccer pedig szerepelt a szövegben. Nem véletlen; az alkalmazás rengeteg funkciója tényleg hasznos, amire viszont rengetegen használnák, azt nem tudja rendesen. Mert tényleg nagyon jó dolog megnézni a mobilon tárolt fotókat, annál viszont nincs frusztrálóbb, hogy letölteni, teljes méretben, már nem tudjuk őket. Hogy miért? Az erőforrások kímélése érdekében. Így viszont az app az idegeinket nem kíméli. Nem működik továbbá a fájlok mozgatása sem - csak kiváltságosoknak, mégpedig azoknak, akik Samsung telefont használnak. Pedig ha ez a két funkció működne, alighanem szinte mindenki rávetné magát a Phone Linkre.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.