Hirdetés

IP kamerák százezreit lehetne meghökkentően könnyen feltörni



|

30 gyártóból 27 árulja túl egyszerűen feltörhető belépési adatokkal saját, térfigyelésre vagy otthoni biztonsági célokra szánt IP kameráit.

Hirdetés

A harminc legismertebb gyártó 380 ezer beüzemelt IP kameráját feltérképezve arra jutott kutatásában a CyberNews, hogy ezek többségét, egészen pontosan 27 gyártó termékeit alapértelmezett belépési adatokkal árusítják, azaz a szóban forgó kameraállomány nagyja elviekben könnyen feltörhető lenne.

A kutatást kifejezetten egy márciusi hackertámadás ihlette, melynek során a Verkada biztonsági startup szervereinek feltörésével 150 ezer biztonsági kamera élőképéhez fértek hozzá. Az incidensről mi is beszámoltunk korábban, a támadásban még a Tesla is érintett volt.

Hirdetés

A CyberNews szerint az a legaggasztóbb abban, hogy az IP kamerák nagy részét sztenderd jelszóval forgalmazzák, hogy jelszóváltoztatás nélkül beüzemelve ezek bárki számára könnyedén feltörhetővé válnak, hiszen akár egy gyors kereséssel, még limitált számítógépes tudással is hamar meg lehetne hackelni és hozzá lehetne férni különböző bel- vagy kültéri, térfigyelő vagy akár otthoni biztonsági kamerák képéhez.

A lap kutatása alapján a kínai HIKVisionnek üzemel jelenleg a legnagyobb számban kamerája online (124 ezer), a második az amerikai HIPCam kb. 85 ezer kamerával, míg a tajvani D-Linktől kb. 73 ezer kamerát derítettek fel. A vezető ország az USA 53 ezer kamerával, őt követi Németország (kb. 51 ezer) és Kína (kb. 25 ezer).

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.