Hirdetés

Itt a Google új népmobilja, a Pixel 8a



|

Van, amiben a jóárasított készülék még le is pipálja a Pixel 8-at és a Pixel 8 Prót.

Hirdetés

A Google évek óta ragaszkodik a forgatókönyhöz, hogy a Pixel okostelefonok őszi generációváltását követően néhány hónappal egy olcsóbb változatot is piacra dobjon az aktuális szériából, ami az "a" jelölést viseli a nevében, a kedvezőbb árért cserébe pedig néhány élhető kompromisszumot kínál azoknak, akik a csúcsmodellekkel megegyező teljesítményre és "nyers" Androidra vágynak, ám nem szeretnének túl sokat költeni erre.

Habár sokan arra számítottak, hogy az idei ajánlat, a Pixel 8a a május 14-én esedékes I/O fejlesztői konferencián fog bemutatkozni, a keresőóriás végül nem bírt magával, és már most leleplezte az új néptelefont.

Hirdetés

A Pixel 8 Pro Európában hivatalosan 1099 euróba kerül, a normál Pixel 8 pedig 799 eurót kóstál, a Pixel 8a-t viszont ehhez képest mindössze 549 euróért (kb. 210 ezer forint) adja a Google, vagyis lényegesen olcsóbb a testvéreinél, mégsem jelent óriási visszalépést. Kezdjük ott, hogy a készüléket ugyanaz a Tensor G3 chip hajtja, mint a drágább kiadásokat, a 128 vagy 256 GB-os tárhely, valamint a 8 GB RAM pedig ugyancsak megegyezik a Pixel 8 specifikációjával.

Kijelzőből ez a modell kapta a legkisebbet, az 1080 x 2400 pixel felbontású OLED panel 6,1 hüvelyken terpeszkedik (Pixel 8: 6,2; Pixel 8 Pro: 6,7), viszont itt is van 120 Hz-es képfrissítés és 2000 nites csúcsfényerő, akárcsak a normál Pixel 8 esetében. Kompromisszum ugyanakkor, hogy míg a Pixel 8-at és a Pixel 8 Prót Gorilla Glass Victus és Victus 2 üveg védi, a belépő szintű készülék esetében a Google csak Gorilla Glass 3-at ad, ami valamivel elmarad a másik két anyagtól.

A kamerák nyers felbontása terén viszont sokaknak meglepő lehet, hogy a Pixel 8a kínálja a legtöbbet az egész szériából, egy 64 MP-es hátlapi képalkotó és egy 13 MP-es előlapi szenzor formájában (a Pixel 8-ban 50/10,5 MP-es lencséket találunk, míg a Pixel 8 Pro 50/48/10,5 MP-es kamerákkal dolgozik). A felbontás persze messze nem minden, de mégis meglepő a Google döntése, hiszen sok vásárló csak a puszta számokat nézi.

Mindemellett a zöld, kék, sötétszürke és porcelán színekben érkező Pixel 3 fedélzetén is ott vannak a gyártó mesterséges intelligenciás szolgáltatásai a fotós funkcióktól a hívások élő fordításán át a Gemini asszisztensig, a keresőóriás pedig itt is 7 évnyi Android-frissítést garantál. Habár korábban volt egy erre utaló szivárgás, a hivatalos forgalmazást végül nem terjesztették ki hazánkra, cserébe viszont az ősszel debütáló Pixel 9-sorozat már kapható lesz az egyik magyarországi szolgáltatónál.

A Pixel 8a árusítása még nem kezdődött el, a támogatott régiókban azonban már előrendelhető a Google weboldalán, a szállítás pedig a várakozások szerint május 14-től, az I/O fejlesztői konferenciához igazítva indul.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.