Hirdetés

Mesterséges intelligenciával generált szóvivővel erősített az ukrán külügyminisztérium



|

A jövőben Victoria Shi fogja tájékoztatni a nyilvánosságot a legfontosabb tudnivalókról.

Hirdetés

Számtalan dezinformációs kampány és csalás bizonyította már, hogy a még mindig gyerekcipőben járó, de szédületes gyorsasággal fejlődő generatív mesterséges intelligencia kimondottan hatékony eszköz az online visszaélések elkövetéséhez, ugyanakkor a megfelelő kezekben hasznos célokat is szolgálhat, amit most az Ukrán kormány igyekszik illusztrálni.

A Ukrajna Külügyminisztériuma ugyanis nemrég egy új szóvivőt mutatott be, aki a jövőben a nyilvánosság hiteles tájékoztatásáért fog felelni, s habár ezt első pillantásra nem mondanánk meg róla, valójában csak színtiszta digitális formában létezik.

Hirdetés

A sötét kosztümöt és szoros kontyot viselő, vérprofi szakember benyomását keltő Victoria Shi teljes egészében mesterséges intelligencia műve, vagyis a megjelenését és a hangját is gépi algoritmusok hozták létre. Ahogy az alább látható bemutatkozóból kiderül, Shi az ukrán konzuli szolgálat munkájával kapcsolatos tudnivalókat fogja közvetíteni, a külügyminisztérium külföldi incidensekre és vészhelyzetekre adott válaszait is beleértve.  

Az ukránok lépése meglepő lehet, hiszen a szomszédos Oroszország által lerohant állam az egyik fő kárvallottja a mesterséges intelligenciával létrehozott álhírkampányoknak, amelyek az agresszor javára igyekeznek befolyásolni a közvéleményt. Az aktuális kezdeményezés viszont tesz a csalások ellen, minden videón elhelyezve egy QR-kódot, ami a külügyminisztérium weboldalára, azon belül pedig az AI-szóvivő által felolvasott közlemény szöveges leiratára vezet majd. Amennyiben egy videóban Shi szerepel, de nem látunk hiteles QR-kódot, egész biztosan hamisított anyagról van szó.

A közelmúltban egyébként Magyarországon is debütált a technológia: a köztévé néhány hete egy mesterséges intelligenciával létrehozott műsorvezetővel erősített, akinek azért még van hová fejlődnie.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.