Hirdetés

PocketBook InkPad Lite teszt – az e-könyv olvasó, ami tablet akar lenni



|

Vigyáz a szemedre, nagy, hetekig bírja, gyors és még néhány tablet-funkciót is kínál, de pontosan kinek is ideális ez nagyra nőtt könyv?

Hirdetés

Az e-könyv olvasók piacát egyértelműen az Amazon-féle Kindle uralja, ami megbízható minőségű eszközöket és nagyon robosztus ökoszisztémát kínál. A kényelem, a támogatottság és a könnyű elérhetőség a legtöbb olvasni vágyót meggyőzi, pedig a Kindle-buborékon kívül merészkedve igazán leleményes megoldások és ötletes extrák találhatók, sőt, a hardverrel sincsen komoly gond.

A PocketBook nem zöldfülű a piacon, több termékével évek óta stabil szereplő, az új InkPad Lite pedig egy érdekes, kicsit hibrid, kicsit klasszikus e-könyv olvasó, aminek nem feltétlenül a Kindle-birodalom megroppantása a célja, hanem hogy figyelemreméltó alternatíva lehessen.

Hirdetés

Nagy és lapos

Az InkPad Lite kifejezetten nagyméretű: 9,7"-os kijelzője E Ink Carta típusú, 1200×825 pixeles (150 ppi), nem színes, de természetesen megvilágított, méghozzá 24 LED-del. A 150 ppi nem tűnik túl soknak, de használat közben a karakterek élei határozottak, nincsen pixelesedés, mint például egy LCD-kijelzőnél ilyenkor már észrevehető lenne.

A SMARTlight technológia egyrészt a fényerő szabályzására képes több lépcsőben, másrészt a színhőmérsékletet is beállíthatod, de automatikus üzemmódot is választhatsz mindkettőre. Ez azoknak nagy ajándék, akik a Kindle hidegebb megvilágítását nem kedvelik annyira, és melegebb színekre vágynak, de természetesen a szabályozhatóság (több lépcsőben) arra is lehetőséget ad, hogy a helyi fényviszonyok és a tartalom függvényében állítsd be a számodra kellemes színt.

Természetesen az egész kijelző érintésérzékeny, pontosabban az ujjadat érzékeli, Wacom-típusú stylus-kezelésre nem képes, de hogy ez miért lényeges, arra hamarosan visszatérünk. Akinek kényelmetlen olvasás közben a kijelző tapicskolása, a jobb oldali gombokat is használhatja. Ezek jobb kézzel könnyen elérhetők, de a gombok taktilis tulajdonsága, a kattanásuk és a stabilitásuk nem tökéletes, kissé törékeny, sérülékeny érzetük van. A teszt során ugyanakkor nem hibásodtak meg a gombok és megbízhatóan tették a dolgukat. Természetesen balkezesek is használhatják a gombokat, a kijelző tájolását meg lehet fordítani.

A kijelzőn megjelenő tartalmat az InkPad Lite a giroszkóp segítségével képes akár automatikusan is elforgatni, ami néhány tartalom esetén kapóra jöhet, de ez az a funkció, amit ágyban olvasásnál elsőként kapcsoltam le.

A készülékház hátulja bordázott műanyag, az oldalsó keret azonban fém, ami masszivitást biztosít és erre ekkora méretnél igen nagy szükség is van. A 369 grammos tömeg ekkora méretben érthető, bár tény, hogy egy kicsit könnyebb készülék egy kézben tartva kényelmesebb, de ölben, vagy a karodat megtámasztva nem fog feltűnni.

A processzor e-könyv olvasó létére egészen erős, egy kétmagos, 1,2 GHz-en dolgozó SoC-ről van szó, amely 512 MB RAM-mal gazdálkodhat, a könyvek pedig a 8 GB-os belső tárolóra kerülhetnek. Ezt további mSD kártyával is kibővítheted, így megtöbbszörözhető a tárhely. Miután hangszóró nincsen az InkPad Lite-ban, sőt, jack csatlakozó sem, a hangoskönyvek kiesnek a lehetőségek közül, vagyis ekkora tárterület óriási. Wi-Fi vevő is került az olvasóba, ami a távoli küldés, a könyváruház és a frissítések miatt is fontos funkció.

A 2200 mAh-s akkumulátor normál olvasás mellett valóban kibírja az 1 hónapos üzemidőt egyetlen töltéssel, de ha sokat netezel, így küldesz tartalmat az olvasóra és a fényerőt is felhúzod, néhány nappal, vagy akár 1-2 héttel le is rövidülhet ez az idő. A töltő- és adatport természetesen Type-C típusú.

Szoftveres kalandok

Az InkPad Lite barátságos e-könyv olvasó, ráadásul a PocketBook a 4. legnagyobb gyártó a piacon, így a Calibre támogatás is adott. Összesen 19-féle könyvformátumot támogat a készülék, beleértve a normál szöveges dokumentumokat és a PDF-et is, amelyet ekkora méretben már egészen jól lehet olvasni és kezelni. Emellett 4-féle grafikai fájlformátumot is képes megjeleníteni, de itt a kijelző limitációi miatt a tablet-minőséget nem fogod megkapni (már csak a színek miatt sem). A készüléken Linux fut, méghozzá a takarékos fajta, ami háttérfolyamatot nem futtat, viszont olyan extrákat tartalmaz, mint például a böngésző.

Az InkPad Lite extrája, hogy e-mailként, vagy DropBox fiókhoz kapcsolva is küldhetsz rá távolról könyvet. Ez nagyon jól működik és kényelmes is, ha ehhez még böngésző plugin is lenne, amivel netes cikkeket küldhetnél betördelve e-könyv olvasódra, az szuper lenne. Az alkalmazásokon belül találsz pár szimpla játékot, tudományos számológépet, naptárt és egy RSS hírolvasót is - nem ezek miatt érdemes figyelmet szentelni az InkPad Lite-nak, de különösen a számológép és az RSS hírolvasó hasznosak lehetnek.

Ugyan precíz digitalizálásra, nyomásérzékelésre nem alkalmas az érintőkijelző, azonban ujjal, vagy puha érintővégű tollal rajzolhatsz és jegyzetelhetsz is. Kiemelhetsz részeket a könyvekből, megjelölhetsz bekezdéseket vagy akár csak egy-egy szót, a külön jegyzetelő alkalmazásban pedig magad is tetszőlegesen írhatsz vagy rajzolhatsz. Ez roppant hasznos, például egy használati útmutató, vagy szerkesztésre váró szöveg esetén, ám a jegyzetnél nekem nagyon hiányzott, hogy az elkészült dokumentumot nem lehetett egyszerűen megosztani bárkivel a neten például e-mailben (a jegyzetek PDF és PNG formátumban menthetők a készülékre. Szintén hozzá kell szokni a lassabb reakcióidőhöz, a kijelzőre írt vagy rajzolt felirat, kiemelés stb. csak egy kis késleltetés után jelenik meg.

A másik gyenge pont az irányítás volt - még több napnyi használat után sem volt teljesen egyértelmű, hogy miként lehet azonnal a fényerőhöz, vagy egyéb menüponthoz eljutni, majd ellapozás nélkül visszaugrani a könyvhöz. Jó megoldás ellenben a telefonokról és tabletekről ismert zoomolási képesség: két ujjaddal összecsippentheted, vagy kinagyíthatod az e-könyvet, némi várakozást követően az InkPad Lite átméretezve, áttördelve jeleníti meg a tartalmat. A kijelölt szavakra rá is kereshetsz a szótárban, sőt, akár a Google segítségével is.

És végül az InkPad Lite-ról elérhető könyváruházról is szólnunk kell. Ez nem vetekedhet az Amazon boltjával, ami érthető, viszont magyar nyelvű könyvek sincsenek, a kínálat nem túl acélos és a böngészés sem volt teljesen felhasználóbarát. Persze hazánkban e-könyvet rengeteg helyről be lehet szerezni legálisan, az eszközre küldés pedig mindössze egy e-mail, vagy felhő, vagy kábeles kapcsolat kérdése.

Verdikt

A PockeBook InkPad Lite sok mindent jól csinál, de néhány dolog 100 ezer forint magasságában nekünk hiányzott. A sebesség, a kijelző képminősége, a világítás mind minőségiek, a készülék megépítése is tetszett, de erősen ajánlott a 0. percben tokot is beszerezni hozzá. Már csak azért is, mert üveg vagy fólia borítás nincsen a kijelzőn, ami a képminőségre jótékony hatással van, de a sérülékenység ezáltal reális veszély. A giroszkópos forgatás, a fizikai gombok és a különféle tartalomküldési opciók is tetszettek, ám a kezelés egyértelműsége és felhasználóbarátsága még javulhatna, a jegyzetelés, kisebb szerkesztések pedig akkor igazán hasznosak, ha a gyorsmentés, megosztás stb. funckiókkal párosulnak. Az InkPad Lite-on böngészőt is találsz, ráadásul nem is olyan pocsék az eredmény, de azért egy tabletet nem vált ki.

Aki olvasás mellett gyakran jegyzetel, szereti a fekete-fehér képregényeket, megjelölgeti a számára tetsző bekezdéseket a könyvekben, esetleg digitálisan tárolná minden kütyüje használati útmutatóját, hogy azok bármikor kényelmesen olvashatók legyenek, praktikusnak és jó társnak fogja találni az InkPad Lite-ot különösen nagyobb képátlója miatt.

Aki csak olvasna, annak ekkora vagy kisebb, és mindenképpen olcsóbb alternatívák is rendelkezésére állnak nagyobb képpontsűrűséggel is, aki viszont még több érintésérzékenységet kihasználó okosfunkciót, vagy színeket szeretne, annak mélyebben kell a zsebébe nyúlnia. A PocketBook InkPad Lite minőségi hardver néhány könnyen megszerezhető extrával, de van néhány terület - főként szoftveresen - ahol még ráférne a csiszolás.

PocketBook InkPad Lite

Ár: 96 900 Ft
Aki olvasás mellett gyakran jegyzetel, szereti a fekete-fehér képregényeket, megjelölgeti a számára tetsző bekezdéseket a könyvekben, praktikusnak és jó társnak fogja találni az InkPad Lite-ot.
  • 9,7”, 825×1200 pixel E Ink Carta kijelző
  • matt bevonat, 24 LED-es világítás
  • kétmagos SoC, 512 MB RAM, 8 GB tárhely (+mSD)
  • 19-féle e-könyv formátum támogatása
  • DRM-támogatás
  • 4-féle képformátum kezelése
  • Linux OS, böngésző
  • jegyzetelési lehetőség
  • beépített Google-keresés, szótár
  • Wi-Fi, 2200 mAh akku, Type-C
  • 236×173×8 mm, 369 g
PRO
  • jó kijelző
  • szabályozható színhőmérséklet
  • Wi-Fi
  • néhány ötletes megoldás
  • sok font és módosítási lehetőség
  • webböngésző
  • magyar nyelvű kezelőfelület
Kontra
  • a könyváruház nem ér fel vetélytársaihoz
  • kezelésbeli átgondolatlanságok
  • néhány funkció lassú kissé
  • hangoskönyvet nem kezel
  • lehetne nagyobb a felbontás
                        Array
(
    [gameinfo_id] => 7868
    [topic] => 1
    [group] => 35
    [gameinfo_name] => PocketBook InkPad Lite
    [gameinfo_name_alias] => 
    [gameinfo_platform] => 
    [gameinfo_gamestyle] => 
    [publisher_id] => 0
    [developer_id] => 0
    [manufacturer_id] => 389
    [gameinfo_game_released] => 0
    [gallery_id] => 0
    [gameinfo_description] => 
    [gameinfo_date] => 2022-05-08 22:21:13
    [gameinfo_webpage] => https://pocketbook.hu/hu-hu/catalog/bestseller-hu/pocketbook-inkpad-lite-hu
    [gameinfo_tags] => pocketbook, inkpad lite, e-book, e-könyv, olvasó, e-ink, jegyzetelés, tablet, teszt
    [gameinfo_url] => pocketbook-inkpad-lite
    [gameinfo_pro] => jó kijelző
szabályozható színhőmérséklet
Wi-Fi
néhány ötletes megoldás
sok font és módosítási lehetőség
webböngésző
magyar nyelvű kezelőfelület
    [gameinfo_kontra] => a könyváruház nem ér fel vetélytársaihoz
kezelésbeli átgondolatlanságok
néhány funkció lassú kissé
hangoskönyvet nem kezel
lehetne nagyobb a felbontás
    [gameinfo_data] => 9,7”, 825×1200 pixel E Ink Carta kijelző
matt bevonat, 24 LED-es világítás
kétmagos SoC, 512 MB RAM, 8 GB tárhely (+mSD)
19-féle e-könyv formátum támogatása
DRM-támogatás
4-féle képformátum kezelése
Linux OS, böngésző
jegyzetelési lehetőség
beépített Google-keresés, szótár
Wi-Fi, 2200 mAh akku, Type-C
236×173×8 mm, 369 g
    [gameinfo_gs_rating] => 0
    [gameinfo_pcw_rating_performance] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_service] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_pricevalue] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_display] => 7
    [gameinfo_pcw_rating_materialquality] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_extrafunctions] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_software] => 7
    [gameinfo_pcw_rating_battery] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_look] => 8
    [gameinfo_pcw_awards] => Array
        (
            [0] => 
        )

    [gameinfo_price] => 96 900
    [gameinfo_forum_url] => 
    [gameinfo_embed] => 
    [gameinfo_quote] => Aki olvasás mellett gyakran jegyzetel, szereti a fekete-fehér képregényeket, megjelölgeti a számára tetsző bekezdéseket a könyvekben, praktikusnak és jó társnak fogja találni az InkPad Lite-ot.
    [gameinfo_format] => 
    [gameinfo_pegi] => 
    [gameinfo_pegi_descriptor] => 
    [gameinfo_multiplayer_online] => 
    [gameinfo_multiplayer_offline] => 
    [gameinfo_numofplayers] => 
    [gameinfo_pack] => 
    [gameinfo_language] => 
    [gameinfo_subscription] => 0
    [gameinfo_important] => 0
    [gameinfo_release_date] => 0000-00-00
    [gameinfo_collectors_edition] => 0
    [gameinfo_need_internet] => 0
    [gameinfo_cover] => 
    [gameinfo_screenshot1] => 
    [gameinfo_screenshot2] => 
    [gameinfo_screenshot3] => 
    [gameinfo_screenshot4] => 
    [manufacturer] => Array
        (
            [manufacturer_id] => 389
            [manufacturer_name] => PocketBook
            [manufacturer_url] => 
            [manufacturer_link] => https://pocketbook.hu/hu-hu
            [link] => /gyarto/
        )

    [link] => /termekinfo/pocketbook-inkpad-lite-7868.html
    [gameinfo_pro_list] => Array
        (
            [0] => jó kijelző
            [1] => szabályozható színhőmérséklet
            [2] => Wi-Fi
            [3] => néhány ötletes megoldás
            [4] => sok font és módosítási lehetőség
            [5] => webböngésző
            [6] => magyar nyelvű kezelőfelület
        )

    [gameinfo_kontra_list] => Array
        (
            [0] => a könyváruház nem ér fel vetélytársaihoz
            [1] => kezelésbeli átgondolatlanságok
            [2] => néhány funkció lassú kissé
            [3] => hangoskönyvet nem kezel
            [4] => lehetne nagyobb a felbontás
        )

    [gameinfo_pcw_rating] => 7.8
)
1
                        
  • Teljesítmény:

    8

  • Ár/Érték:

    8

  • Anyagminőség:

    8

  • Extra funkciók:

    8

  • Kijelző:

    7

  • Szoftver:

    7

  • Akkumulátor:

    8

  • Kinézet:

    8

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.