Hirdetés

Több mint száz újságírót cserél az MI-re a legnagyobb német lap



|

Rengeteg embernek szűnik meg a munkája a legfrissebb mesterséges intelligenciás fejlesztések nyomán.

Hirdetés

A szakértők évek óta hajtogatják, hogy a mesterséges intelligencia sok olyan állást fog feleslegessé tenni, amelyekhez ma még elengedhetetlen az emberi munkaerő alkalmazása. Legutóbb az irodai dolgozókra hozta rá a frászt a Microsoft Copilot bemutatása, az újságírókat viszont már utol is érte a régóta rettegett fordulat.

A legnagyobb példányszámban értékesített német napilap, az Axel-Springer kiadó szárnyai alá tartozó Bild ugyanis egy jelentős átszervezést hajt végre, melynek keretében több száz kollégát fognak az MI-vel helyettesíteni.

Hirdetés

A német közmédia beszámolója alapján ez egy e-mailből derült ki, amit a bulvárlap vezetősége küldött a dolgozóknak. A leépítés előtt állók pontos száma nem ismert, de a kiadó szerint egy "alacsony háromjegyű számról" van szó, vagyis legalább 100 ember lesz kénytelen elbúcsúzni az állásától.

"[…] meg kell válnunk azoktól a kollégáktól, akik a digitális világban a mesterséges intelligencia és/vagy egyéb folyamatok által helyettesíthető feladatokat látnak el, vagy akik jelenlegi képességeikkel nem találják meg a helyüket ebben az új felállásban."

- áll a nyilvánosságra került e-mailben. A vezetés költséghatékonysági szempontokkal indokolja a reformot, melynek értelmében 18-ról 12-re csökken a több mint 1 millió példányszámban terjesztett Bild regionális kiadásainak száma, és több helyi szerkesztőség is bezárásra kerül. A szintén Axel Springer-tulajdon Die Welt közéleti napilapot is érintő átalakítás következményeként olyan pozíciókat is eltörölnek, mint a szerkesztőségvezetőké, a korrektoroké vagy a képszerkesztőké.

A Német Újságíró Szövetség által hevesen vitatott reformok 2024. január 1-jétől lépnek életbe, méghozzá a februárban bejelentett digitális stratégiával párhuzamosan, amely az érintett lapok online kiadásai felé tolja el a hangsúlyt, s már középtávon a nyomtatott formátum megszüntetésével számol. Az  Axel-Springer 2025-ig mintegy 100 millió eurós megtakarítással számol az átállás kapcsán.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.