Hirdetés

Újabb EU-s pofon az Apple-nek: az iPadnek is nyitottabbá kell válnia



|

Az Európai Bizottság friss döntése nyomán már biztos, hogy a Fortnite is visszatér az almás tabletekre.

Hirdetés

A 2022-ben elfogadott, de csak idén március óta kötelező érvényű digitális piacokról szóló jogszabály (Digital Markets Act, DMA) több mint húsz, kapuőrként azonosított szolgáltatás esetében írta elő, hogy a nyílt piaci verseny és a fogyasztók érdekében egyenlőbb feltételeket kell biztosítaniuk a platformjaikon üzletelő vállalkozásoknak az EU-ban.

Ennek jegyében az Apple-t is kötelezték arra, hogy tegye nyitottabbá az iOS operációs rendszert, az alternatív webböngészők mellett a külsős üzemeltetők által működtetett alkalmazásboltok és a független fizetési megoldások előtt is kitárva a kaput. Habár az iPadOS sok szempontból megegyezik az iPhone-okat hajtó operációs rendszerrel, erre eddig nem vonatkoztak a DMA rendelkezései, ám az EU most itt is bekeményített.

Hirdetés

Az ügyben illetékes Európai Bizottság még tavaly szeptemberben, az Apple kapuőrként való besorolásakor indított vizsgálatot, hogy az iOS, az App Store és a Safari böngésző mellett az iPadOS-re is vonatkoznia kellene-e a DMA-nak. Az előírás alapján a szigorúbb regulák akkor lépnek életbe, ha egy platformnak legalább 45 millió havi aktív felhasználója van, évi minimum 7,5 millió eurós forgalmat generál és több mint 10 ezer vállalkozás aktív rajta.

A Bizottság friss közleményéből kiderül, hogy az iPadOS ugyan nem teljesít minden feltételt, a testület viszont mégis a kapuőrként való azonosítás mellett döntött. Ennek értelmében az Apple-nek hat hónapja van arra, hogy az iOS-en látotthoz hasonló módosításokat hajtson végre, vagyis itt is jöhet az alternatív webböngészők és alkalmazásboltok, a külsős fizetési megoldások és az internetes forrásból származó telepítések engedélyezése.

Az Európai Bizottság indoklása részletezi, hogy az iPadOS üzleti felhasználóinak száma tizenegyszeresen haladja meg a DMA által megszabott küszöböt, a trend alapján pedig a közeljövőben a normál felhasználóké is elérheti a jogszabályban foglalt határt. Mindemellett a felhasználók jelenleg az Apple ökoszisztémája miatt "be vannak zárva az operációs" rendszerbe, ami megnehezíti számukra a váltást, a platform pedig a kereskedelmileg vonzó népes felhasználói tábora miatt a vállalkozások számára is megkerülhetetlen bizonyos területeken, köztük a játékokkal.

Az utóbbihoz kapcsolódik, hogy a népszerű ingyenes lövölde, a Fortnite fejlesztője máris bejelentette, hogy az iOS-hez hasonlóan az iPadOS-re is visszahozza a játékot, amely néhány éve az App Store 30%-os jutalékrendszerén kitört jogvita miatt tűnt el az almás eszközökről. A visszatérés itt is az Epic saját alkalmazásboltjával fog megvalósulni. Mindeközben viszont egyelőre nem tiszta, hogy az Apple pontosan milyen módosításokat hajt majd végre az iPadeken, hiszen még az iOS esetében sem tűnik lejátszottnak a mérkőzés, mióta a Bizottság vizsgálatot indított a cupertinóiak által meghirdetett új gyakorlatok törvényességét illetően.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.