Hirdetés

Sülve-főve - Konyhai okosságok



|

Tejet rendel a hűtő, és a lábos szól, ha kész az étel? Ez már nem a jövő. Körülnéztünk az okoskonyhában.

Hirdetés

Leginkább a szórakoztatásra összpontosított az IoT kezdeti éveiben a technológia, később következett a hő- és világítástechnika felokosítása, majd a gyártók kezdtek rájönni, az embereknek tetszik a Jetson család életstílusa, és szívesen élnének egy robotszolgálókkal felszerelt házban. Ugyan idáig még nem jutottunk el (bár robotporszívó már létezik), egyre több okoskütyü tör be a konyhánkba, hogy segítsen a főzésben, miközben olyan egészséges és szép fogások készülnek, amelyek egy főzőműsorban is megállnák a helyüket.

Hirdetés

Nagy gépek

A felmérések szerint a háztartásokban a hűtőszekrény a második legfontosabb központi elem (egy átlagos amerikai családban naponta ötvenszer nyúlnak a hűtőbe). Nem csoda, hogy már 1998-ban előkerült a netre köthető hűtő ötlete, amikor a japán V-sync piacra dobta az Internet Refrigeratort, amelyen recepteket lehetett olvasni, bevásárlólistát írni, és begépelni, hogy mi van a hűtőben. 1999-ben már az Electrolux is árult okoshűtőt, amelyen online lehetett élelmiszert rendelni, azonban nagyon kevés boltot sikerült bevonni a kezdeményezésbe, így az okoshűtők szárnyalása egy kicsit alábbhagyott. Az IoT fejlődése ugyan segített, de még a 2013-as nagy újdonság, a Samsung T9000 Smart Fridge is csak akkor ismerte fel a benne lévő termékeket és lejárati idejüket, ha a tulajdonos begépelte ezeket az adatokat. Ezt három évvel később sikerült kiküszöbölni, a rozsdamentes Samsung Family Hub Refrigerator ugyanis már okostelefonos alkalmazáson keresztül ad lehetőséget a hűtő tartalmának folyamatos követésére. A jégszekrénybe szerelt kamerák minden ajtócsukáskor lefényképezik a belső teret, és a képet elküldik a mobilra. Néhány országban továbbá rendelkezésre áll a Fresh Direct- és ShopRite-támogatás is, amelyek segítségével távolról is be lehet vásárolni.

Az LG a 2017-es CES-en mutatta be vezető okoshűtőjét. A Smart InstaView Door-in-Door ajtaját 29 colos érintőképernyő díszíti, amely dupla koppintásra teljesen átlátszóvá válik, így ajtónyitás nélkül ellenőrizhető a hűtő tartalma. Nagy látószögű kamera segítségével okostelefonon is körbenézhetünk odabenn, ez különösen bevásárlás közben hasznos. A hűtő igazi okosságát azonban az Alexa-integráció rejti: az Amazon virtuális asszisztensével a hűtő okosotthon-központként működhet, így hangparancsra is rendelhetővé válnak az Amazon Prime szolgáltatáson elérhető élelmiszerek. Az LG nyomában a Kenmore és a Whirpool kínál még Alexa-integrációval rendelkező konyhai gépeket. Az LG a SmartThinQ technológiát a hűtőn kívül a sütőben is használja, amely így applikáción keresztül mutatja, hogyan áll a sütemény odabenn. Az LG ProBake Convention segít valós időben követni az adatokat, hogy optimalizálható legyen a sütés hőmérséklete és ideje. A cég szerint ráadásul az okossütőben nincs szükség előmelegítésre sem, illetve 20 százalékkal gyorsabban készülnek el benne az ételek, mint egy átlagos sütőben.

A Samsung okossütő első ránézésre egy mikrónak tűnik, pedig sokkal többet tud: akár öt eszközt (légkeveréses sütő, mikrohullámú sütő, fritőz, kenyérsütő, grillező) is helyettesíthet. Legnagyobb erénye, hogy számos szenzorral figyeli, mennyi víz szabadul fel a nyersanyagokból a hőkezelés közben, majd az adatok értékelése után automatikusan növeli vagy csökkenti a szükséges hőfokot, illetve a sütés további idejét. A Candy az érintőképernyő és a videóreceptek sikerében hisz, a Watch&Touch sütővel a sütési folyamat minden szakasza érintéssel vezérelhető és felügyelhető. Ajtajába kamerát építettek, így a 19 colos érintőképernyőn vagy okostelefonon és tableten keresztül is nyomon követhető a készülő étel állapota. Az érintőképenyőn böngészni is lehet, videórecept alapján pedig a sütő automatikusan elvégzi az előmelegítést a megfelelő fázisban.

Kis kütyük

Akinek nincsenek súlyos százezrei az okos háztartási nagy gépek finanszírozására, az is felokosíthatja konyháját néhány kisebb kütyüvel. Persze vigyázni kell, mert attól még, hogy valami telefonos applikációt kapott, még nem biztos, hogy tényleg okos is. A különféle új típusú lábosokkal azonban nem nagyon lehet melléfogni, mivel ezek lehetővé teszik, hogy otthagyjuk a főzőlapot anélkül, hogy fennállna a leégés vagy a kifutás veszélye. Az Anova Culinary Precision Cooker egyike a legegyszerűbb sous vide edényeknek. Ez a főzési eljárás a magas gasztronómiából kezdett leszivárogni az elmúlt időszakban, így viszonylag új a hétköznapi konyhatündérek körében. Lényege, hogy lezárt, lehetőleg vákuumozott hőálló műanyag tasakokban, alacsony hőmérsékleten, hosszabb ideig, a hagyományos főzéshez képest alacsonyabb fokon hőkezelik az ételt, így a húsok, zöldségek ízre és állagra is jobbak a hagyományosan, serpenyőben sütött társaiknál. A sous vide főzés azonban a megfelelő hőmérséklet eltalálásának művészete. Ezt segíti az Anova edénye, amelybe csak bele kell tölteni a vizet és a tasakos zöldséget, illetve húsokat, a többit az edény automatikusan elvégzi. Bluetooth és Wi-Fi segítségével pedig távolról ellenőrizhető a folyamat.

Szintén hasznos lehet egy okoskukta. A Tefal Cook4Me Connect nemcsak hat ember számára készít ebédet, de saját receptajánlatain túl újakat is tud fogadni beépített applikációján keresztül. A hagymát ugyan nem vágja fel, és a vizet sem önti magának, de a recepteknek megfelelően megfőzi a menüt. A közösségi finanszírozásban fejlesztett Everycook kifejezetten azoknak készült, akik nem mozognak otthonosan a konyhában: a kukta a kiválasztott recept szerint nemcsak az ételek elkészültéről értesít, de szenzorainak segítségével arról is tájékoztat, hogy mikor elég az adott összetevő hozzáadása. A konyha persze nem csak a főzésről szól, az italokat is el kell készíteni. A Fireboc okos kávéfőzője földrajzihely-meghatározó és időfunkcióval is rendelkezik, így a reggelihez vagy a hazaérkezéshez automatikusan időzíthető a kávé elkészítése. A gép IFTTT-n keresztül recepteket fogad, és persze vezérelhető okostelefonról vagy tabletről. Az iSommelier Smart Decanter a bor tannintartalmát hozza a legízletesebb szintre, amelyhez normális esetben évekre lenne szükség. Elvileg bármilyen borból kihozható a legjobb variáció. Az okosüveg kijelzőn mutatja a bor nevét, évjáratát és levegőztetési fázisát, így bárkiből otthoni sommelier válhat. Az okoskonyha lehetőségei ma már szinte végtelenek, és csak az ember pénztárcája szabhat határt beszerelésüknek, illetve hogy a vásárlóközönség mennyire hiszi el: az adott kütyünek köszönhetően gyorsan megtanulhat séfként főzni.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.