Hirdetés

A gamerek új kedvence lehet az Intel Core i5-13400



|

Egyesek már most a legendás 2500K-val emlegetik egy lapon a készülő chipet.

Hirdetés

Az elmúlt napokban elsősorban a Ryzen 7000-es processzorok és az őket kiszolgáló új generációs alaplapok miatt voltunk izgatottak (az ASUS modelljeit például meg is tapogattuk Kölnben), de most végre a kékek is mutattak valamit, ami megemelte a pulzusunkat. Pedig egyáltalán nem csúcskategóriás modellről van szó, épp ellenkezőleg!

Az elmúlt évek egyik legjobb belépő szintű gamer processzora volt az Alder Lake családdal érkező i5-12400. Nem melegedett durván, így nem kellett speciális hűtőkkel bajlódnunk, alacsony volt a fogyasztása, közben pedig gond nélkül tartotta az iramot még a combosabb videokártyákkal is. A nagyobb testvéreihez képest viszont hiányzott belőle egy fontos dolog (pontosabban több fontos dolog): az alacsony fogyasztású E-magok, aminek következében a többszálú futtatásnál, multitaskingnál megbotlott.

Hirdetés

Ezt a hiányosságot a következő generáció orvosolja, a 13400 ugyanis négy Gracemont E-magot is kap a korábbi 6 mellé, így legfeljebb 16 szálon doölgozik majd egyszerre. Ezek a magok 3,3 GHz-en ketyegnek majd, így idle módban érződik jótékony hatásuk a fogyasztáson, míg a P-magok turbo boost órajelét 4,6 GHz-re tolták fel. Az L3 cache mérete 18-ról 20 MB-ra nőtt az előző generációhoz képest. A kérdés már csak az, hogy a tuningőrültek piszkálhatják-e a BCLK-ot. Az előző generációban bizonyos alaplapok lehetőséget adtak erre, így az Intelnél pattog a labda. A WCCFTech össze is gyűjtötte az összes adatot a Raptor Lake chipekről:

Az mindenesetre biztos, hogy kompetitív árazással erre a teljesítményre harapni fognak azok a gamerek, akik elérhető áron akarnak gépet építeni vagy fejleszteni, hiszen ne feledjük, az AMD új processzoraival ellentétben ezek a chipek támogatják a 600-as szériába tartozó inteles alaplapokat és a DDR4 memóriákat is.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.