Hirdetés

A Windows-t is érinti ennek a képkivágó szoftvernek a hibája, amely felfedi a megvágott képeket



|

Jó hír, hogy már készül a javítás, de addig is óvatosan a croppolással!

Hirdetés

Nemrég izgalmas funkciókkal bővült a Windows 11, ameylek között szerepelt a Snipping Tool néven ismert képkivágó szoftver frissítése, amely így már videók részleteit is képes rögzíteni. A szoftver ugyanakkor kellemetlen helyzetbe hozhatja a felhasználókat.

Nemrég kiderült, hogy a Google Pixel telefonjain készített és megvágott képernyőmentéseket speciális szoftverek segítségével helyre lehet állítani, így láthatóvá válhatnak a levágott részek. A hibát Acropalypse néven emlegetik, amelyről most kiderült, hogy érinti a Windows 11 Snipping Tool-ját, illetve a Snip & Sketch nevű, azonos funkciójú programot is. A szoftverek által megvágott képek is hasonló módon visszafejthetőek.

Hirdetés

Az IT-biztonsággal foglalkozó Will Dormann Twitterre feltöltött képei szerint ugyanis olyannyira nem történik szinte semmi a képkivágás során, hogy az így elkészült fájlok szinte bitre ugyanolyan méretűek, mint a kivágás előtti, jóval nagyobb képek. Azaz, nagyjából annyi történik, hogy a Windows feketével kimaszkolja a hiányzó részeket.

A hibát a PNG fájlok mentési mechanikája okozza, különösen, ha egy azonos nevű állományt szeretnénk felülírni. Emiatt a kép információi között részben ott maradnak a korábbi részek, amelyek így visszaolvashatóvá válnak a megfelelő szoftverek használatával.

A jó hír, hogy kevesebb mint egy héttel azután, hogy fény derült a turpisságra, a Microsoft már közel áll a probléma megoldásához. A belső tesztelői kör számára ugyanis már elérhetővé vált a Windows 11 Canary kódnevű változata, amelyben már a javított képvágó szoftver szerepel. Ez azt jelenti, hogy néhány hét, de legfeljebb 1-2 hónap múlva minden felhasználóhoz megérkezhet a javított változat.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.