Hirdetés

Biztonságos PC-t szerelni mágneses csavarhúzóval?



|

Rengeteg a tévhit, de cikkünkben eloszlatjuk mindet és utánajárunk, vajon szabad-e mágneses fejű csavarhúzóval nekiesni számítógépednek, konzolodnak, mobilodnak. Te mit tippelsz?

Hirdetés

Kevés bonyolultabb eszköz létezik, mint egy számítógép, konzol, vagy éppen okostelefon. Az érzékeny komponensek és alkatrészek bonyolult hálózata a legkisebb külső behatásra felborulhat, az eszköz pedig akár véglegesen is tönkre mehet. Ennél már csak a merevlemezek és flopik érzékenyebbek, amelyek mágneses elven rögzítik pótolhatatlan adatainkat. Elég a legkisebb fizikai behatás, és fájljainknak máris búcsút inthetünk, sőt talán az adathordozót is vihetjük a legközelebbi hulladékudvarba.

Ezek tükrében nem csoda, hogy a legtöbben ódzkodnak attól, hogy mágneses fejű csavarhúzóval essenek PC-jük, játékkonzoljuk vagy mobiltelefonjuk javításához. Pedig a fenti tények - miközben nem hazugságok - azért nem teljesen fedik a valóságot.

Hirdetés

A mágnes a barátod

A modern komponensek, eszközök tervezésekor kifejezetten ügyelnek a gyártók, hogy a lehető legellenállóbbak legyenek a külső behatásokra. Ez nem csupán az okostelefonokra, de még a videokártyákra, alaplapokra is igaz, amelyeket ma már méretes fémlapok hivatottak megóvni a karcoktól, deformálódástól. Mondanunk sem kell, hogy a mágneses csavarhúzó hatalmas előny szerelés közben, ugyanis az apró csavarok nem esnek be a gép belsejébe, nem kell csipesszel rásegíteni a szűk helyeken, így gyorsabb és kényelmesebb a szerelés. A profi mágneses csavarhúzókat sem ész nélkül tervezik, kifejezetten csak annyira mágneses ezek vége, hogy egy-egy csavart megtartsanak, de a komponenseket még véletlenül se károsítsák.

Kifejezetten az elektronikai eszközök szerelésére szánt szerszámszettel érdemes nekiállni PC-d, konzolod, mobilod javításának
Kifejezetten az elektronikai eszközök szerelésére szánt szerszámszettel érdemes nekiállni PC-d, konzolod, mobilod javításának

Vagyis a válasz: biztonságosan szerelhetők modern elektronikai eszközeid mágneses csavarhúzóval!

Még nyerhetsz is azzal, ha nem normál, hanem mágneses fejű csavarhúzót használsz. Ha például szerelés közben egy-egy csavar beesik a gépház belsejébe, az rengeteg bosszankodást, hosszabb szerelési időt és legrosszabb esetben fizikai sérülést is okozhat. A beesett csavar megkarcolhatja a NYÁK-lapot, vagy éppen összeszedésekor akadhatsz bele csipeszeddel egy kiálló, érzékeny komponensbe.

Érdemes hát beszerezned egy mágneses fejű csavarhúzót, jelentősen könnyebb és gyorsabb lehet így a szerelés, de ne elégedj meg a filléres megoldásokkal: a minőségi, kifejezetten ilyen eszközök szerelésére tervezett példányokkal jársz igazán jól.

Ha ezek az apró csavarok beesnek a gépházba, akár végzetes katasztrófát okozhatnak - de legalábbis bosszúságot egész biztosan
Ha ezek az apró csavarok beesnek a gépházba, akár végzetes katasztrófát okozhatnak - de legalábbis bosszúságot egész biztosan

És amit ne tegyél

Bárt az imént egyértelműen kijelentettük, hogy a mágneses csavarhúzók nem károsítják a modern elektronikai berendezéseket, azért van néhány kivétel, amire érdemes odafigyelned. A régi gépek például kevésbé ellenállók, ilyenkor megfontolandó, hogy inkább hagyományos csavarhúzóra válts. Merevlemez közelében sem érdemes például nagyfeszültségű elektromos hálózat szerelésére tervezett mágneses csavarhúzóval ügyködni, ha pedig még van körülötted néhány flopi, akkor bizony semmilyen mágneses csavarhúzót ne használj, mert ezek rendkívül érzékenyek a legkisebb mágneses behatásra is.

Szintén nem javasoljuk, hogy a gépházadba potyogott csavarokat egy hangszóróból kiszerelt erős mágnessel gyűjtsd be, mert bár ez látványos és kényelmes megoldás, jó eséllyel PC-d lelkét is kiszívod a csavarokkal együtt. Ekkora mágneses behatás még úgy is káros lehet, ha amúgy már nincs hagyományos merevlemez és flopimeghajtó a gépedben.

Végül még egy jó tanács, ami abszolút igaz bármilyen csavarhúzós szerelésre. Bár remélhetőleg ezzel mindenki tisztában van, de azért kiemelnénk, hogy

még a legkisebb szerelést is kizárólag áramtalanított készüléken végezd!

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.