Hirdetés

Itt az első hitelesen Thunderbolt-képes AMD alaplap



|

Az ASRock ünnepelhet, a gyártó egyik alaplapja lett az első, amit már az Intel is hitelesített a Thunderbolt port kapcsán. Lassú folyamat volt, annyi szent.

Hirdetés

Jócskán van a piacon olyan AMD-s alaplap, amelyen található Thunderbolt 3 csatlakozó, viszont azt érdemes tudni, amikor valaki közülük választana, hogy ezek egyikét sem hitelesítette az Intel. Most ez megváltozott, az ASRock X570 Phantom Gaming ITX/TB3 modell csatlakozójára ugyanis elsőként áldását adta a processzorgyártó. Ez az alaplap egyébként SFF gépházakba szánt, mini-ITX-es megoldás, az AMD X570-es lapkakészletére építve.

Hirdetés

Mindez azért érdekes, mert három generációnyi Ryzen chipet kellett kivárni, hogy a Thunderbolt megjelenjen az AMD alaplapokon, majd nagyjából még egy évet, mire az Intel el is kezdte ezeket hitelesíteni. Mindenesetre esélyes, hogy mostantól azért elkezdenek majd felbukkanni további, hasonlóan "stemplizett" alaplapok is, ha valaki szeretne biztos lenni a 100 százalékos kompatibilitásban és megbízhatóságban.

Sokáig Thunderbolt-képes megoldást nem is gyárthattak a cégek, de az Intel 2019-ben ezt lehetővé tette a szabvány népszerűsítése érdekében. Az USB-C porton keresztül működő Intel technológia képes az energiaellátás, a DisplayPort és a PCIe kezelésére is az USB-s jel mellett, a maximum sávszélesség a Thunderbolt 3-nál pedig 40 Gbps, ami duplája az USB 3.2-nek és négyszerese a 3.1-nek. Az USB 4 zárkózik majd fel hozzá, az ugyanis igazából egyben maga a Thunderbolt 3. Csak azért, hogy egyszerű legyen eligazodni ugyebár...

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.