Játékra projektort? Erre figyelj!



|

Kitérünk pár tényezőre, amiket érdemes figyelembe venni a játékoknál.

Egy monitor helyett tévén játszani remek élmény, de még ennél is többet kínál, ha projektort használunk erre a célra. Nem szabad persze elfelejteni, hogy bár a méret önmagában gondoskodik a játékélményről, egy tévé viszont sok környezeti fény mellett is kontrasztos és dinamikus képet ad - ez pedig egy projektorról a fehér vetítési felület miatt nem mondható el. Éppen emiatt a játékra használt helyiség világítását ajánlott kordában tartani, a projektor fényerejétől függetlenül. 

 

PC-k és konzolok

Mivel lehet játszani, és mi a helyzet ezekkel? Egy PC mellett szóba jön a Microsoft Xbox, a Sony PlayStation és a Nintendo Wii szériája is. Mindegyik esetében igaz, hogy nagyrészt eltolódtak az 1080p-s tartalmak felé, egyedül talán a Wii konzoloknál elterjedtebbek a 720p-s játékok. Természetesen ez utóbbiak felskálázása nem jelent gondot egy 1080p-s projektornak, de a legnagyobb teret ilyen témában még mindig a PC-k adják, ott a felbontás ugyanis szabadon skálázható. 

 

Jobb élmény, mint tévén játszani

 

Input lag és gyors mozgások

A játékra használt megjelenítőknél nagyon kell figyelni az úgynevezett input lag jelenségre, magyarul a bemeneti késleltetésre. Ez a gyakorlatban a kép megjelenése és a mi beavatkozásunk eredménye között eltelt időt jelenti. 

Az input lag nem azonos a kijelző reakcióidejével. Ez utóbbi a mozgásvisszaadást befolyásolja, és a mai LCD TV-knél csak néhány milliszekundum, míg az input lag értéke 50-100 ms között mozog. Ehhez a reakcióidőt is hozzá szokták venni, ami akár 150-200 ms körül is lehet - vagy éppen egy tapasztalt, számító gamernél a nullát is közelítheti a begyakorlott mozdulatok miatt. 

 

Nem olyan kontrasztos, mint egy tévén

 

A játékoknál a másik fontos kérdés, amit figyelembe kell venni, az extrém gyors mozgások visszaadása. Csodát sajnos nem lehet ilyen téren várni, az igazán gyors mozgások mindenképp elmosódnak. Persze ez annyira nem nagy baj, hiszen az emberi látás amúgy sem ezeknek a követéséhez alkalmazkodott. Ha például messziről nézünk egy lövedéket vagy egy nyílvesszőt, nem a gyorsan mozgó tárgy lesz éles a szemünk előtt. Az elmosódás a projektoroknál már kisebb sebességeknél is jelentkezik, de egy jó minőségű modellnél ez nem zavaró. 

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.