Hirdetés

Microsoft riválist kap az Apple iPad



|

Az iPad megjelenése után számítani lehetett rá, hogy a Microsoftnál nem fogják karba tett kézzel ülve végignézni, ahogy az Apple meghódítja az eBook-tablet gépek piacát.

Hirdetés

A redmondi cégnél természetesen eddig sem töltötték hasztalanul az időt, hiszen saját eBook-tablet megoldásukon, a Courier-ön nem az iPad megjelenése után kezdtek el dolgozni, hanem már a tavalyi évben is lehetett pletykákat hallani róla, illetve tavaly ősszel egy-két skicc is kikerült az internetre a készülő gépről. Amikor a világ informatikai szektorának két cége feszül egymásnak, abból mindig valami érdekes dolog kerekedik ki, ezt számos esetben megtapasztalhattuk már, legutóbb a Zune médialejátszó esetében, ahol a Microsoft nem siette el a válaszlépést. Most is hasonló a forgatókönyv, hiszen az iPad már januárban megérkezett, a Microsoft azonban csak az információk csepegtetésénél tart, miszerint a Courier az év harmadik vagy negyedik negyedévében fog megjelenni. Sietségre azonban nincs ok, az iPad ugyanis vegyes fogadtatásban részesült, az induláskor tapasztalt őrület hamar elült, ami annak is köszönhető, hogy a tömjénezés mellett rengeteg kritikát kapott a vállalat, ami főként az iPad hiányzó funkcióinak (például 3G) köszönhet a gyártó.

 

courier_1_k.jpg

  Fotó: Engadget

 


A Microsoft azonban nem siette el a dupla kijelzős Courier piaci bevezetését, hanem csendben átengedték az elsőséget a konkurenciának, ami bizonyos szempontból bölcs döntés volt, hiszen az iPad fogadtatásától függően tudnak változtatni saját gépükön, illetve egy totális bukás esetén a projekt leállítására is lehetőség lett volna. Ami azonban megdöbbentő, hogy az Apple bejelentése egyáltalán nem pörgette fel a Microsoftot, nem indított azonnali ellencsapást és nem kezdte el bombázni a sajtót mindenféle pletykával, hanem hideg fejjel fejleszti tovább a gépet.

 

courier_3_k.jpg

  Fotó: Engadget

 


A dupla 5×7 hüvelykes kijelzővel ellátott Microsoft Courier megjelenítéséről az NVIDIA Tegra 2 chip fog gondoskodni, amely egység szívét az ultra alacsony feszültségű Cortex A9 ARM processzor adja. Várhatóan a gépben 3,5mm jack audió kimenet és egy webkamera is helyet kap. A komplett gép tömegére vonatkozóan nincsenek pontos információk, de várhatóan 500-700 grammot fog nyomni a képzeletbeli mérlegen, így nem lesz nehezebb az iPadnél. Az operációs rendszer alapját ugyanaz a Windows 6 CE képezi majd, mint a Windows Phone 7 és Zune HD OS-ét. Funkcionalitását tekintve a gép erősen ki lesz hegyezve a rajzolásra és írásra, mindez online támogatással kiegészítve, így bármit írunk vagy rajzolunk, az elmenthető egy privát weboldalra, ami igény szerint megosztható másokkal.



Videó: Engadget



Az iPad és a Courier bizonyos szempontból nagyon hasonlítanak egymásra, ugyanakkor számos helyen különböznek. Az ugyanis jól látható, hogy mindkét gép túlmutat a hagyományos eBook olvasókon, de az Apple gépe jól láthatóan a nagyobb felbontású, kiegészítő alkalmazások és programok futtatására lett kihegyezve, addig a Courier írás-olvasás funkcióival az online szemléletet fogja erősíteni, így az interneten (közösségi oldalakon, blogokon stb) lógó felhasználókat célozza meg elsősorban. Mindeközben arról sem feledkezhetünk meg, hogy mindkét eszköz legnagyobb hátránya az LCD kijelző, ami nem könnyíti meg az olvasást, főleg nem világos, napfényes helyeken -- jelenleg pedig ez az egyik legnagyobb hátránya az eBook olvasók elterjedésének.



Videó: Engadget

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.