Hirdetés

Samsung WB550 teszt



|

Fényképező, amibe belefér a világ és HD videofelvevő is egyben. Nagy felbontású fotók letölthetők.

Hirdetés

 

Az abszolút kompakt kategóriában legutóbb a Samsung NV100HD modellt teszteltük a gyártó kínálatából, most egy erősebb, a kompakt kategóriából teljesítményével kitörni szándékozó készüléket vizsgálhattunk meg. Egy férfiasabb nadrágzsebben is elfér a Samsung egyik legújabb, ultrakompakt, nagy zoomos masinája, a WB550. Az igényes kialakítású zoom objektív tízszeres optikai közelítésre alkalmas, ami ma már nem nagy ritkaság ebben a termékkategóriában, ám a kivételesen nagy, 24 milliméteres látószög annál inkább. Ugyan nem panaszkodnánk a Schneider-Kreuznach objektívre, de megjegyzendő, hogy kissé túlzó méretű, a valóságosnál nagyobb lencséket sejtető méretes kávát képeztek ki az objektív körül, ami igen meggyőző megjelenést biztosít, komoly belsőt sejtet.

 

samsung wb550 digitális kompakt fényképezőgép HD video rögzítéssel

12,2 megapixeles CCD érzékelő a gép alapja, amire olyan nagy látószögű objektív vetíti a képet, ami példátlan a kompakt kategóriában. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy jóval kevesebb, mint egy méterről lefotózhatunk egy álló embert (portré állásban), két méterről pedig a tágabb család ebédlőasztala is belefér a képbe. Beltéri fotózásnál ez a képesség aranyat ér például egy ingatlanos számára, de bulik alkalmával sem rossz. A nagy látószög velejárói, hogy tapasztalható sötétedés és blendétől függően felléphet homályosodás is a kép szélein, de erre csak azt mondanánk, hogy ennyi bőven belefér. Nagyon szép makrók készíthetők a géppel, igaz, nem 1, hanem legalább 5 centiméteres távolságot azért igényel.

 

Nagyon jól jön a tízszeres optikai zoom, amit optikai képstabilizátor tart viszonylag stabilan. Jól kiegyenlíti a bemozdulást, beltéri megvilágításban könnyen elmehetünk 5-6-szoros közelítésig, egy kis koncentrálással tízszeresig is. Kettősen, optikailag és digitálisan is stabilizált üzemmód is áll rendelkezésre, ami persze megemeli az érzékenységet és ezzel a zajt is, de például színpad előtt jó hasznát vehetjük.

 

Ekkora látószög és közelítés mellet már-már jogosnak érezzük a 12,2 millió képpontot, hiszen szeretnénk részletgazdag képet. Ugyanakkor nem léphetjük át a fizikai határokat, a kis fizikai méretekkel rendelkező CCD apró érzékelői átlagos mennyiségű zajt is produkálnak. Ezt kiszűri a képfeldolgozás, de közelről (képernyőn 1:1 nagyításban nézve) észrevehető részlet- és élesség veszteség árán, ami nyomatokon már nem lesz tetten érhető. Lejjebb görgetve található néhány nyers mintafotó.

 

samsung wb550 kezel

 

Nagy, három hüvelykes kijelző adja a hátoldal nagy részét, ezúttal érintő funkciók nélkül. Hagyományos üzemmód választó tárcsát találunk a gép tetején, az optikai zoomot pedig az exponálógomb köré épített gyűrűvel kezelhetjük. A hátoldali kezelőszerv blokk a navigációs és gyorsbeállító négyes mellett egy kétirányú állítógombot és is tartalmaz. Összességében a képernyőmenüvel kombinálva mindent lehet vele és elég logikus is, de ha gyakran fotózunk manuális módban, akkor kényelmetlennek fogjuk érezni.

 

Szerencsére nem kényszerülünk manuális módba állandóan, mert számos automata funkcióval bír a készülék. SmartAuto módban 11 motívumprogramból (például portré, ellenfény, makro) választ az automatika, így képhez szabottabb beállításokat kapunk, mint egy megszokott Auto móddal. Még pislogás és mosoly felismerő üzemmód is adott, sőt önarckép fotózásba is besegít az automatika. A szokásos témákhoz elég gyors, de egy sporteseményen már lemaradhat. Ilyen esetekben hasznos a sorozatkép vagy mozgáskövető állókép sorozat felvétel. Magunk is választhatunk sablont, vagy program illetve manuális módba válthatunk. Az érzékenység akár 3200 ISO értékig húzható, amit persze csak szélsőséges esetekre javaslunk.

 

 

samsungwb550zoomring.jpg

 

A gyártó kisebb, NV100-as készülékéhez képest nagyban továbbfejlesztették a videofelvétel lehetőséget. A WB550-en már használható felvétel közben a zoom és pillanat állj funkció is van. A zoom motor csak enyhén hallatszik bele a felvételbe, egy kicsit finomabban aktiválható zoom billentyűkkel tovább fokozhatták volna a konstruktőrök a kezelhetőséget. Az általános benyomás mégis nagyon jó, mert nem csak a képdimenziókra (1280×720) igaz a HD címke, hanem a videofelvétel kódolása, részletessége is átlag feletti és az optikai képstabilizátor előnyei is tetten érhetők. Az MP4 (H.264) felvételek hossza 29 percig terjedhet, hangminőségük is megfelelő. Kompakt kategóriában ma az egyik legjobb HD videós fényképezőgép a WB550.

 

Összességében elmondhatjuk, hogy kivételesen nagy látószöge miatt az egyik legsokoldalúbban használható, alkalmi videózásokra is jó szívvel ajánlható kompakt a WB550. Van nála jobb minőségű képet biztosító modell a piacon ebben az árban, de képességei, kis mérete és mindenre kaphatósága miatt így is jócskán emlékezetes darab, kifejezetten ajánljuk.

 

Névjegy

 

Termék: Samsung WB550

Forgalmazó: Samsung Magyarországi Kft.

Ár: 88 000 Ft

Web: Samsung WB550

 

 

Mintafotók

 

 

diszsoveny.jpg
 
esogyongyok.jpg

 

 

makro_.jpg
 
templomkert_.jpg

 

 

templomtorony_.jpg

 

 

Értékelés

 

pcworld ajanlata logo
Samsung WB550

Előny: Nagy látószög és zoom, sokoldalúság, jó minőségű HD video

Hátrány: Egyelőre elkérik az árát

Teljesítmény: 4,5

Szolgáltatás: 4,5

Ár/Érték: 4

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.