Hirdetés

Sony ACID Music Studio 7



|

A méltán híres ACID zeneszerkesztőkről még nem esett szó. Ezúttal pótoljuk ezt a hiányosságot.

Hirdetés

Mint márkanév körülbelül tízéves történetre néz vissza az ACID. A Sony által azóta megvett Sonic Foundry készítette el az első változatot. Az ACID loopok az akkori ACID zeneszerkesztőben történő felhasználásra készültek - bár ez a fajta szerkesztési módszer nem volt új keletű, mégis ez a program volt az első, amely jóval egyszerűbbé tette az ismétlődő részletek összerendezését, ezzel pedig magát a zenekészítést.

 

A loopalapú zenélés hamar népszerű lett, rövid időn belül a Cakewalk Sonar és a Steinberg Cubase is átvette az ACID technológiáját. Utóbbi igazi különlegessége, hogy magában foglalja a tempó- és az üteminformációkat, aminek köszönhetően az anyag jó minőségben módosítható utólag is.

 

Könnyű kezelhetőség

 

Az ACID Music Studio ablakában a többi Sony médiaprogramra jellemző kezelőszervekkel szembesülhetünk, ezért ha már használtunk ilyet, sok gomb ismerős lesz. A bal oldali oszlopban találhatjuk az egymás alatt felsorolt sávokat, jobbra pedig a szekvenszert. A bal alsó sarokban egy kombinált ablak foglal helyet, amelyben mintákat böngészhetünk, és automatizált envelope-okat állíthatunk be a sávokra. Itt tölthetjük be a „Chopper" elnevezésű, egyesített piano roll - hangszerkesztő eszközt is. Eggyel jobbra a keverőpult foglal helyet.

 

musicstudio7_full.png

 

A kezelés tehát viszonylag egyszerű és jól átgondolt - ráadásul ha csak most ismerkedünk a témakörrel, rendkívül részletes súgó áll rendelkezésünkre.

 

Effektek és loopok

 

Természetesen itt sem kell hiányolnunk a szokásos Sony effektuscsomagot, így a mastereléssel nem lesz probléma. Ha a beépített lehetőségekkel elégedetlenek lennénk, VST-eszközöket is használhatunk. Meglévő, kész számok újrakeverésekor a Beatmapper remixer segéd alaposan megkönnyíti a dolgunkat: kis segítséggel automatikusan feltérképezi a zeneszám ütemét.

 

Az ACID Music Studio árában benne foglaltatik 3000 stúdióminőségű ACID loop hangminta, amelyeket természetesen szabadon használhatunk - a Sony weboldalán pedig közel 100 CD közül válogathatunk, amelyek csak ilyen ütemeket tartalmaznak.

 

zwischenablage03.png

 

Az utóbbi időben minden, alapvetően zeneszerkesztésre való hobbiprogram kimaradhatatlan része a videokeverési lehetőség. Ez az alkalmazás is kínál ilyet: a kívánt videofájlt betöltve hamar szinkronba hozhatjuk zenénkkel.

 

Miért válasszuk az ACID-et? A következő oldalon megtudhatja!

Kérdés, hogy ilyen telített piacon miért pont a Sony termékét válasszuk. A széles körű támogatottságon és a beépített képességeken kívül óriási pluszpont jár a rendkívül hatékony működésért: bár az ACID Music Studio kategóriatársaihoz hasonlóan támogatja az „élő előnézet" funkciót - amellyel változtatásainkat valós időben hallhatjuk és láthatjuk -, rendkívül alacsony processzor- és memóriahasználattal büszkélkedhet, ami komolyabb projektek szerkesztésekkor igencsak jól jön.

 

zwischenablage02.png

 

A MAGIX Music Maker ehhez képest valóságos „vízforraló kazán": megközelítőleg hasonló mennyiségű sáv és effektus használata esetén ugyanazon tesztgépünk képességeit közel 60 százalékban felemésztette, míg az ACID ennek ötödét is alig érte el. Nem utolsó szempont a publikálási lehetőség, amelyhez az ACIDplanet.com-ot használhatjuk: a jogvédelmen kívül itt még arra is lehetőségünk van, hogy híressé váljunk, ugyanis a Sony tulajdonában lévő BMG producerei rendszeresen böngészik a frissen feltöltött demókat, illetve kész anyagokat.

 

Mindezt összevetve a 60 dolláros - átszámítva körülbelül 10 ezer forintos - árral igen kellemes a szolgáltatáscsomag, így bátran ajánljuk kezdő vagy középhaladó zenészeknek.

 

 

Adatok:

  • VST- és ASIO-támogatás
  • Beépített effektusok, ütemtérképező és loopszerkesztő
  • „Élő előnézet" funkció

 

Értékelés:

Sony ACID Music Studio 7

Előny: gyors, alacsony rendszerigényű

Hátrány: néhol kicsit nehézkes kezelés

Teljesítmény: 4,5

Szolgáltatás: 4,5

Ár/érték: 5

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.