Megfigyelőközpont NAS-ból



|

A Surveillance Station alkalmazás mobilról is elérhető biztonsági gócponttá alakítja a NAS-t.

Hirdetés

Régen véget ért a zárt láncú, analóg, koax videokábelezéssel dolgozó megfigyelőkamerás rendszerek kora, az IP alapú megoldások szinte teljesen kiszorítják ezeket. Számos kamera kapható, különféle minőségben, bel- és kültérre tervezve, akár PoE vagy Wi-Fi támogatással. A mellékelt egyedi szoftverekkel sokszor akár a távolról hazanézés és valamilyen szinten a riasztás is megoldható, azonban az eseményekről készült felvételek tartós rögzítése és a különféle kameratípusok egységes kezelése nem.



Synology NAS-tulajdonosoknak jó hír, hogy a kisebb modellekhez is jár a Surveillance Station alkalmazás és két ingyenes kamera licenc (Surveillance Station Device License), mely igény szerint továbbiakkal bővíthető. Egy kisebb, ARM-alapú NAS is elbír akár öt kamera videofolyamának rögzítésével, de tucatnyi kamerából álló rendszerekhez már komolyabb teljesítményű CPU-ra van szükség. Az ingyenes licenc pont elég ahhoz, hogy egy alap otthoni megfigyelőpontot állítsunk fel.



A Surveillance Station telepítése után külön böngészőablakban fut, ahol első dolgunk bizonyára a kamera hozzáadása lesz. Jelenleg 4700 típusból választhatunk és minden ONVIF-kompatibilis kamera is használható. Sok esetben a listában nem megtalálható modellekhez ugyan beállítható valamilyen teljesen egyenértékű alternatíva, de célszerűbb egy eleve támogatott modellt választani a bőséges kínálatból.



Az egyes kamerák jól-rosszul kezelhető felületét magunk mögött hagyva a Surveillance Station egységes felületén állíthatók be rendszeres rögzítések, események, az archívum terjedelme pedig napokban vagy tárhely igényben (GB-ban) is megszabható. A rögzítésben a videó kulcskockák gyakoriságát és ezzel a rendszer terhelését is lehet hangolni. Nagyobb komplexumok esetében sokat segít az egységes értesítési funkció és az E-Map, ami segít áttekinteni a teljes üzemterületet. Több Synology Surveillance Station a CMS rendszernek nevezett módon összefogható egy központi NAS-sal, így akár több ezer kamerát is elérhetünk, felvételeikkel egyetemben.



A Surveillance Station nem csak kamerákat, de IO/modulokat (pl. ajtónyitás-vezérlő) is kezel. A halszemoptikás kamerák képét képes szétbontani és visszatorzítani, mintha több hagyományos kamerát látnánk, de ilyenkor annyi licencre van szükség, ahány részre oszlik a halszemoptika képe.


Sajnos a Chrome és Firefox 64-bites kiadásai egy ideje már nem támogatják az NPAPI interfészt, mely a Surveillance Station és a böngésző plugin közötti kommunikációt bonyolítja le. Jelenleg az asztali böngészők közül a Safari és az Internet Explorer alatt támogatott az élőképes megfigyelés. Készül már azonban a Mac-es és Windows-os önálló Surveillance Station alkalmazás, hogy ne legyünk kiszolgáltatva a webböngészők kénye-kedvének.



A több mobil platformra elérhető DS cam alkalmazás multiview szolgáltatásával is összefogható több kamera képe, emellett a szűrőkkel itt is könnyen kiszúrhatunk szokatlan eseményeket. Kis kézügyességgel egy mobilról felügyelhető, egykamerás rendszert bárki összerakhat egy olcsó Synology NAS birtokában.



A Synology Surveillance Station alkalmazása professzionális, funkcióiban napjaink legjobbjaival vetekedő hálózati videórögzítővé varázsolja a NAS-t. Ha kettőnél több kamerát vagy IO-modult akarunk azonban használni, akkor a gyártó licencein keresztül kell megfizetnünk a high-tech funkciókat (pl. a mozgásérzékelésre lejátszott kutyaugatást :) és azt, hogy nem kell újabb berendezést üzemeltetnünk, a videómegfigyelést is a NAS-ra bízhatjuk, akár nagyipari környezetben is. Egy sokkamerás rendszer ára így akár sok százezer forint is lehet a végére, és nem biztos, hogy otthonra mindenkinek belefér a költségvetésébe ez az összeg, sőt lehet, hogy az extra funkciók nagy részét ki sem tudnánk használni. Szemben azonban a célhardverekkel, a különböző hálózati rögzítőkkel, a Surveillance Station folyamatosan frissül, egyre többet tud, és egyedülállóan rugalmas marad. A megvásárolt licencek átvihetőek másik NAS-ra, ha nincs szükség már rájuk, akkor eladhatjuk őket, és szinte bármilyen IP-kamerát is használhatunk a NAS mellé, amely a legtöbb NVR-ről nem mondható el. Ha csak a videómegfigyelés a cél, érdemes megismerkedni a 4 vagy 8 kamerát kezelő Synology NVR216-tal, illetve egy porta- vagy biztonsági szolgálat esetén a Synology VisualStation hardverrel, ha teljesen képbe akarunk kerülni a Synology videómegfigyelő megoldásai terén.

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.