Publikus FTP megosztás otthonról



|

Ugyan ki létezhetne publikus FTP nélkül? Megmutatjuk, milyen alapbeállítások szükségesek a jól bevált mutatványhoz.

Hirdetés

Ha fájlmegosztás, akkor FTP, mondhatnák az öreg motorosok. A File Transfer Protocol nem mai találmány, eredeti formájában rejtjelezés nélkül továbbított bináris vagy szöveges adatokat, ami nem túl biztonságos. Ma már rendelkezésre állnak titkosítással kombinált válfajai, így biztonságosan használható személyes megosztásokhoz, de megvan a helye hagyományos FTP-nek is.



Publikus anyagainkat legegyszerűbben Anonymous FTP révén tehetjük közzé, használatához a következő lépéseket végezzük el: lépjünk be a NAS-ra egy adminisztrátori jogokkal bíró fiókkal. Menjünk a Vezérlőpultra, a Fájlszolgáltatások lapra, azon belül az FTP fülre és pipáljuk ki az FTP szolgáltatás engedélyezése (titkosítás nélkül) opciót. Kattintsunk az Alkalmaz gombra



Mostantól az FTP szolgáltatás elérhető, azaz ha a NAS-on egy mappa vagy fájl elérhető egy falhasználó számára, akkor az hozzáférhető FTP protokollon, egy FTP kliens használatával is.


Néhány lényeges beállítást változatlanul hagytunk. Az FTP port maradt a 21-es, ez tetszőlegesen állítható, persze ugyanezen a porton kell majd keresnünk az FTP klienssel a kiszolgálót. Nem választottunk titkosítást, mert az nyitott felhasználás esetén felesleges és nem foglalkoztunk a passzív port-tartománnyal sem.


A fenti lépések foganatosítása után már engedélyezhető a z FTP-n keresztüli olvasás/írás a meglévő felhasználókhoz, de az Anonymous FTP elérés alapértelmezetten nem adott, engedélyezni kell. Mindenekelőtt készítsünk egy megosztást, aminek tartalmát mindenki számára elérhetővé tesszük majd.



Létrehozás után az Engedélyek fülre kerülünk. (Ha nem, akkor ide juthatunk a megosztott mappa jobb egérgombos menüjéből, a Szerkesztés paranccsal.) Válasszuk a felső legördülő boxból a Rendszer belső felhasználó elemet.



Saját felhasználóink helyett most a rendszer és az alkalmazások által létrehozottak láthatók, az Anonymous FTP/WebDAV számára pipáljuk ki az Írás/olvasás oszlopot.



Keressük fel újra a Vezérlőpultot, a Fájlszolgáltatások laprot, és azon belül az FTP fület. Kattintsunk a Speciális beállítások gombra.



A Speciális beállítások ablak jelenik meg, itt pipáljuk ki a Névtelen FTP engedélyezése opciót, majd válasszuk ki a publikus célra létrehozott mappát a Megosztott mappa legördülő boxból. Kattintsunk az OK-ra a változások mentéséhez.



Ezek után bármit a public mappába másolunk, az hozzáférhető lesz FTP-vel, bejelentkezési név és jelszó megadása nélkül, bárki által. Óvatosan válogassuk meg az így közzétett anyagokat, mind privát szféránk, mind a szerzői jogok szempontjából.


Természetesen az FTP távolról csak aktív DDNS szolgáltatás birtokában hozzáférhető, ez számos helyen regisztrálható az interneten, a Vezérlőpult > Külső hozzáférés > DDNS lapon pedig rengeteg dinamikus névszerver szolgáltató fiókja könnyen be is állítható. Természetesen a legkézenfekvőbb egy Synology-tulajdonosnak a Synology-féle ingyenes DDSN regisztrálása.


Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.