Synology DS416slim – NAS laptop-merevlemezekkel



|

Ma már egy négylemezes NAS is lehet kisebb, csendesebb és mobilabb, mint azt eddig megszokhattuk.

Hirdetés

Kiszolgálók esetében sokáig nem volt szempont a kis méret és tömeg, de eljött az az idő, mikor kis mini "adatközpontunkat" könnyen magunkkal vihetjük. Egy kétrekeszes NAS persze könnyen befér egy kisebb szatyorba is, de a RAID 5-ös modellek már terebélyesebbek. A Synology DS416slim ebből a szempontból egy különlegesség, ugyanis 4 db 2,5 hüvelykes, noteszgépekbe tervezett SATA meghajtót fogadhat, kihasználva ezek mobil használathoz igazodó felépítését. Saját tömege csak 0,66 kg, ehhez adódnak a merevlemezek, méretei (120×105×142 mm) meglepően szerények.

Ugyanaz a DSM rendszer fut a karcsúsított miniszerveren, mint a többi Synology modellen, így funkcionalitásban és alkalmazáskínálatban nincs korlátozás. Lehet mobil backup állomás épp úgy, mint hordozható médiakiszolgáló, megfigyelőközpont vagy webszerver. Vannak nála jóval erősebb modellek, de azért a kétmagos, 1 GHz-es Marvell Armada 385 88F6820 CPU sem gyenge, különösen, hogy a hardver gyorsítja a lebegőpontos műveleteket és a titkosítással kapcsolatos számításokat. A két Gigabit Ethernet redundáns vagy aggregált módban is működhet, utóbbi révén az olvasási sebesség (gyors meghajtókkal) 170 MB/s is lehet.

A 2,5 hüvelykes meghajtókínálat korlátozza némileg az egység maximálás kapacitását. Mivel laptopba legfeljebb 2 TB-os merevlemezek kaphatók, ezért a NAS legfeljebb 16 TB-ig nyújtózkodhat (RAID 0 vagy JBOD). A négy rekesz révén a rugalmas növekedési lehetőségeket kínáló Synology Hybrid RAID, RAID 5, 6 vagy 10 is használható.

Egy modern NAS eleve nem fogyaszt sokat, különösen egy alkalmi fájlkiszolgálóvá alakított asztali PC-hez képest. A DS416slim 11,63 Wattot vesz fel hibernált merevlemezekkel és üzem közben is csak 17,17 Wattot, ami körülbelül fele annak, amit egy 2,5 hüvelykes meghajtókhoz tervezett NAS igényel. Ennél fogva egy kisebb szünetmentes áramforrással kiegészítve kb. kétszer olyan hosszú ideig képes szolgáltatni, mint a 3,5 hüvelykes meghajtókkal tervezett NAS modellek, így fixen telepítve, pl. IP-kamerás megfigyelőrendszerek háttértáraként illetve központjaként is képes többet nyújtani. (A DSM része a Surveillance Station monitorozó alkalmazás, melyhez két kameralicenc jár ingyen, további hat pedig beszerezhető.) Zenészek, videósok is nagy hasznát vehetik, pusztán kis mérete és tömege miatt.

Olyan helyekre ideális a DS416slim, ahol a mobilitás vagy az áramfogyasztás lényeges korlátokat támaszt, hasznosak a DSM fejlett alkalmazásai, ugyanakkor nincs szükség csúcsteljesítményre és csúcskapacitásra, de jól jön a rugalmas, négyrekeszes kötetkezelés.

 

 

 

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.