Hirdetés

Szerverek a könyvespolcra



|

Ha szerver, akkor ma már nem feltétlenül drága, zajos és kezelhetetlen. Tesztünkben otthoni-kisirodai használatra szánt biztonságos hálózati adattárolókat vontuk kínpadra.

Hirdetés


Információs dömpingben élünk, és már nem csak akkor vagyunk idegesek, ha megszakad a mobiltelefon hívás, hanem akkor is, ha rájövünk, hogy otthon felejtettünk néhány fontos fájlt. Jó lenne, hogy ha csak egyszerűen „hazanyúlhatnánk" értük interneten át, de ehhez sajnos valamiféle szervert kellene otthon üzemeltetnünk és beállítanunk.

 


Hasonlóan bosszantó, sőt, lesújtó lehet, ha a számítógép merevlemeze kileheli lelkét és adatainkat ezzel átadja az enyészetnek. Ha házi vállalkozásunkat egyetlen számítógépen adminisztráltuk és nem készítettünk elég gyakran (vagy egyáltalán) mentéseket, akkor ez végzetes következményekkel is járhat üzletvitelünkre nézve. Hiába határozzuk el, hogy mentünk, ha a gigabájtokat kényelmetlen és időpazarló feladat DVD korongokra másolgatni, arról nem is beszélve, hogy a lemez archívum nyilvántartása nélkül utóbb visszakeresni sem könnyű egy mentést. Csak a merevlemezek jöhetnek szóba, mint a sebesség és kapacitás bajnokai, amit, hogy többen és kényelmesebben használhassák, egy kis szerverbe építettek be.

 


A szerver, amit erre találtak ki, de tudom-e kezelni majd?

 


Szerverként használható saját gépünk is (ennek hátrányaira később kitérünk), de sokkal célszerűbb egy kifejezetten erre a célra tervezett eszközt vásárolni. Nem csak hatalmas szekrények formájában léteznek ugyanis kiszolgálók, hanem kifejezetten azzal a céllal is, hogy a központi adattároló egység szerepét töltsék be egy kisebb irodában vagy akár otthon. A magyarul hálózati adattárolóként emlegetett eszközöket angol elnevezésük után a szakirodalom csak NAS-ként (Network Attached Storage, azaz hálózatra kapcsolt tároló) emlegeti, sőt, az olcsóbb belépő kategóriás modellek elterjedésével ez a rövidítés terjed a köznyelvben is.

Ezek a készülékek technológiailag komplett, állománymegosztásra kifejlesztett számítógépek. Általában akkorák, mint egy kisebb szünetmentes tápegység (UPS), de vannak külső USB merevlemeznél alig-alig nagyobbak is. Képernyő (VGA vagy DVI) kimenetet hiába keresnénk rajtuk, a monitor legtöbbször úgyis kikapcsolva állna és csak feleslegesen fogná a port. Valamennyi mini szerver Ethernet hálózatra csatlakoztatva saját IP címe alapján elérhető és egy közönséges Internet böngészőben jeleníthetjük meg beállítópaneljeit.

Nyilván senki sem szeretne külön tanfolyamot végezni ahhoz, hogy kezelhesse házi szerverét, ezért ezek tervezésekor ügyeltek arra, hogy egy rövid varázsló lefuttatása után legalább az alap szolgáltatásokat nyújtsák (akárcsak a vezeték nélküli internetes útválasztók). Ez annyit tesz, hogy a legtöbb egység önállóan feltalálja magát (kér magának IP címet) a helyi hálózatunkon, majd publikus mappáját elérhetjük a mellékelt segédszoftverrel, vagy a kézikönyvben beírt nevét a Sajátgépbe beírva. Magyarán a CIFS/SMB hálózati protokollt használják a kis készülékek, amit a Windows is alkalmaz állománymegosztásra a helyi hálózaton. Pusztán ez a funkció kiváltja a számítógépek megosztott mappáinak használatát, nem kell egy szervernek kinevezett villanyóra pörgető asztali számítógépet zúgatnunk az iroda sarkában.


Biztonság merevlemezen?


Mást sem hallunk, mint hogy mennyire megbízhatatlanok a merevlemezek, mégis jobb híján ezeket kell használnunk mentésekhez is és ezeket találjuk a NAS belsejében is. A ma már majd' minden háztartásban fellelhető digitális zenei és video-gyűjtemény annyi helyet foglal, hogy még Blu-ray lemezre is kilátástalan, sziszifuszi munka lenne kiírogatni, hát még DVD-re. A merevlemezek elég nagyok és gyorsak, viszont előbb utóbb elromlanak, ami ellen azt tudjuk tenni, hogy több lemezt használunk egy tömbben és redundánsan tároljuk rajtuk az adatokat. Egy redundáns tömb bármelyik elemének meghibásodásakor elérhető a tömb teljes adattartalma, mert minden adat túlbiztosítással került rögzítésre. Alsó kategóriás rendszerekben a két meghajtóból összefűzött RAID 1 tömbök jelentik a bevett megoldást, ezekben a két merevlemezre pontosan ugyanaz a tartalom kerül, így egyik meghajtó kiesésekor csak be kell helyeznünk egy újat és a NAS - jobb esetben a háttérben, észrevétlenül - újraépíti a biztonságos kötetet.

 

 

linksysautoraid_.png

 

Két merevlemez már lehetővé teszi, hogy duplán, RAID 1 kötetben tároljuk az adatokat.

 

 

 

Központban és interneten mappák és felhasználók


Ha csak kicsit is böngészgetjük egy ilyen készülék menüit, akkor szinte mindegyik esetében megtaláljuk azokat a funkciókat, amikkel a „megosztom a mappámat, tedd bele" topológiáról tovább lépve felhasználókat és mappákat vehetünk fel és ezeket tetszőlegesen egymáshoz rendelhetjük. Kvótákat is meghatározhatunk, hogy senki ne használhasson túl sokat a drága tárterületből. A legtöbb készülék tartalmaz FTP és HTTP szervert is, és ha rendelkezünk otthon internet előfizetéssel és egy internetes útválasztóval, akkor azon beállíthatjuk, hogy adataink elérhetők legyenek a világ másik feléről is.
Ezek a legalapvetőbb szolgáltatások, de emellett még egyedileg kínálnak extrákat az egyes készülékek. Ma már soknak a homlokzatán találunk USB kaput, esetleg kártyaolvasót, hogy adatainkat a számítógép nélkül is feltölthessük a NAS-ra. Szintén általános, hogy nem csak állomány, hanem média megosztásra is kínálnak akár több protokollt is, így a felmásolt zenéket, képeket, videókat nem csak egy számítógéppel, hanem a tévére, erősítőre kötött speciális szórakoztató elektronikai eszközökkel (média kliensekkel) is elérhetjük. Ilyeneket sok NAS gyártó maga is előszeretettel kínál.

 

 

nashome_.jpg

 

A bal oldali ReadyNAS Duo mellett egy Logitech média kliens és a NETGEAR EVA 8000 HD felbontású médialejátszó sorakoznak a nagyképernyős tévé alatt.

 

Mezőny dupla dinamittal


Tesztünkben tehát ezúttal olyan NAS modelleket mutatunk be, melyek árszabásukban megfelelnek nem csak irodai, de akár (némi spórolás után) akár otthoni felhasználásra is. Válogatáskor kitétel volt még, hogy biztonságos, RAID 1 rendszerű köteteket is kezeljenek, azaz eleve két merevlemezt tartalmazzanak, vagy házilag kiegészíthetőek legyenek második merevlemezzel is. Ezen belül persze adódnak különbségek a kötetek kiosztását és kezelésének rugalmasságát illetően. Legtöbb esetben üresen kerülnek forgalomba a készülékek és házilag kell betöltenünk a 3,5 hüvelykes SATA meghajtókat.
Természetesen minden modellen található Ethernet csatlakozás és ezen belül egyre többször találkozunk nagy sebességű, gigabites porttal. Ez nem csak marketing fogásnak jó, tapasztalataink szerint az átvitel sebessége ha nem is tízszeresére, de akár háromszorosára is nőhet.
Nem csak teljesítményben, szolgáltatásokban és rugalmasságban is van különbség NAS és NAS között, no és az ár sem mindegy, érdemes végigböngészni a pillanatnyi kínálatot és felmérni az egyes készülékek erősségeit, hátrányait.

 

 

 

rampservernas_.jpg

 

A sokszor szekrényeket elfoglaló szerverek tudásának értékes morzsái szorultak a házi-kisirodai adattároló egységekbe, hogy irodai szinten is biztonságosabbá tehessük az adattárolást. Az egyetemi csúcsszerver és a kenyérpirítónál alig nagyobb hat rekeszes irodai NAS ugyanazt a célt szolgálják, egész más szinten.

 

D-Link DNS-323

 

Feketére színezett nyers fémburkolatával jól mutat a D-Link belépő kétutas adattárolója. Hátoldalán a külső tápegység csatlakozója és a gigabites Ethernet alzat mellett egy USB csatlakozás található még, nyomtatóhoz. Az előlapon kapott helyet egy-egy kék led a merevlemez aktivitás és állapot kijelzéséhez. Könnyen tölthetjük fel merevlemezekkel a készüléket, a SATA egységeket minden kábel és adapter közreműködése nélkül egyszerűen a helyükre csúsztathatjuk, a rögzítésről a fedélbe épített rugók gondoskodnak. A szokásosnál vékonyabb merevlemezeket nem fogja elég stabilan a rögzítő mechanizmus, érdemesebb inkább teljes magasságúakat beszerezni.

 

dns-323_.jpg

 

 

Bekapcsolás után a mellékelt, telepítést sem igénylő segédszoftverrel azonnal megtaláltuk az egységet, böngészővel a rendszerbe belépve a varázslóval beállíthattuk IP címét, a jelszót, területet, időt. A telepített merevlemezeket felhasználhatjuk egyénileg, JBOD, RAID-1 vagy RAID-0 rendszerben. Ha hagyunk helyet, a RAID mellett kiegészítő JBOD kötetet is létrehozhatunk még, így lehet egy biztonsági területünk, a JBOD kötetbe pedig a nagyobb méretű, de nem kritikus állományok kerülhetnek. Az újraindítás formázás után kötelező. A Linux alapokra épülő beégetett operációs rendszer EXT2 állományrendszert alkalmaz.

Sikerült nem túlburjánzó webes kezelőfelületet kialakítani, egy gyakorlottabb felhasználónak nem jelenthet problémát a kezelése. Kiterjedt angol nyelvű HTML súgó segíti a rendszerrel való ismerkedést. Felhasználókat vehetünk fel, azokat csoportokba sorolva kezelhetjük, egyéni és csoportos lemezterület kvótát szabhatunk ki, mappákat adhatunk hozzá. Adataink elérhetők Windows vagy Linux alól is, vagy FTP-n keresztül. UPnP AV és iTunes médiaszerver segít szórakoztató központként varázsolni a készüléket. Használhatunk dinamikus DNS szolgáltatást, a népszerű DynDNS-t vagy a D-Link sajátját. A mellékelt Memeo AutoBackup alkalmazás egy gépre telepíthető, segít a rendszeres mentésben, felülete egyszerű, de titkosításra is képes. Önállóan is képes rendszeres állomány vagy mappa mentésre a készülék, FTP, HTTP vagy állomány szerverről saját mappáiba.

Csendes, biztos alapszolgáltatásokat nyújtó munkaerő a D-Link, nagy előnye a rugalmas particionálás és a jó kezelhetőség.

 

 

 

Névjegy

 

Termék: D-Link DNS-323

Forgalmazó: AlphaSonic Kft.

Web: katt ide

Teljesítmény: 4

Biztonság: 4

Szolgáltatás: 3,5

Kezelhetőség: 4

Előny: Rugalmas kötet kezelés, jól áttekinthető beállítások, gigabites sebesség

Hátrány: Lehetnének gazdagabb szolgáltatások

 

 

Freecom Data Tank GateWay WLAN 1TB


A gyárilag szerelt és jól előkészített megoldások híve a Freecom, Datatank terméke nem is kapható üresen, csak gyárilag két merevlemezzel szerelve. Ugyan normál, 3,5 hüvelykes SATA meghajtókra épül a rendszer, de nem támogatja a gyártó a házilagos bővítést, merevlemez cserét, inkább eleve bőséges kapacitást biztosít. Nálunk az egy terabájtos változat járt, mely ugyanolyan alumínium házban kapott helyet, mint a nagyobb kapacitású, 2 terabájtos változat. Kínál mentés indító gombot, a két USB kapura pedig nyomtató vagy háttértár köthető, a kioldó nyomógombok révén ezek biztonsággal leválaszthatók bármikor. Ha utóbb újraformázzuk a gyárilag üzemkész rendszert, akkor RAID 0 és 1 konfigurációk között választhatunk.

 

 

freecomdatatank_.jpg

 

Teljes szolgáltatáskörrel kompenzálja a Datatank a fix merevlemez konfiguráció kötöttségeit. Nem pusztán egy hálózati adattároló, hanem négy portos DSL router és WiFi (802.11b/g)hozzáférési pont is. Használható Windows, Mac és Linux környezetben is és eleve minden szóba jöhető hálózati protokollt támogat és nyújtja a szokásos útválasztókban alkalmazott szolgáltatásokat, mint port átirányítás, DHCP, VPN, van tűzfal, sőt, proxy szerver is. A vezeték nélküli kapcsolatokhoz használhatunk WEP, WPA és WPA2 titkosítást is, utóbbi nagyobb biztonságot nyújt. Üzemeltethetünk rajta FTP kiszolgálót, komplett weblapot PHP és MySQL futtatással, akár saját e-mail kiszolgálót is. Több dinamikus DNS szolgáltató közül választhatunk (dyndns, dtdns, no-ip), ami megkönnyíti, hogy távolról érjük el illetve akár menedzseljük a készüléket. Alapállapotban első a biztonság és a kifelé zárva vannak a szolgáltatások, de beállítható úgy a Datatank, hogy akár házon belül futtassa saját weblapunkat, kezelje levelezésünket. Profik használhatnak SSL kapcsolatot is. Megadhatunk automatikus mentéseket, melyeket a szervez végez időközönként vagy a homlokzati mentés gomb megnyomására, hálózati és/vagy saját mappák között. A mellékelt Acronis True Image 10-et nyújt finomabban hangolható szoftvermegoldást. Egy torrent kliens is helyet kapott a rendszerben, igaz, nehéz kezelni és csak az abszolút minimumot nyújtja.


Nagyon sok hasznos szolgáltatást kapunk a Datatankkal, az alapbeállításokon pedig részletes (angol) varázsló vezet végig. A piac legnagyobb tudású adattárolója annak készült, aki kulcsrakész és mindent egyben megoldást szeretne, no és nem zavarja a magasabb ár.

 

 

Névjegy


Termék: Freecom Data Tank GateWay WLAN 1TB

Forgalmazó: Expert Computer Kft.

Web: katt ide

Teljesítmény: 4

Biztonság: 5

Szolgáltatás: 5

Kezelhetőség: 4

Előny: Full extrás NAS és Wi-Fi router egyben, gigabites sebesség, gyárilag redundáns adattárolás

Hátrány: Drága, kicsit hangos, jelképes BitTorrent kliens

 

Linksys NAS200


Tetszetős, íves vonalvezetésű fekete gépházával tűnik ki a Linksys NAS 200, mely üresen kerül forgalomba és két normál magasságú 3,5 hüvelykes SATA merevlemez fogadására képes. Félmagas meghajtók esetén óvatosságra int a telepítési útmutató, ezek használatakor a megfelelő rögzítés hiánya miatt óvatosnak kell lennünk. Egyetlen Ethernet, de két USB 2.0 aljzatot építették ki hátoldalán, utóbbiakra külső meghajtókat illeszthetünk, melyeknek betűjelet is adhatunk a helyi hálózat számítógépein. Az előlapon ledek tájékoztatnak az egység állapotáról, kitérve a lemezekre és az USB perifériákra. Egyetlen gomb található itt, mely az ütemezett letöltéseket indítja, a be-és kikapcsoló gomb a hátoldalra került.


Végigvezeti a varázsló a felhasználót a merevlemezek behelyezésén és a beállításokon, beleértve a RAID 0/1 vagy JBOD kötet formázását és egy meghajtó betűjel csatlakoztatását. Utóbbi a NAS200 publikus használatra szánt mappájába mutat, hasonlóan ahhoz, mint mikor egy számítógép mappáját osztjuk meg a hálózaton, vendégként is van hozzáférésünk. Sikerült a varázslót úgy megtervezni, hogy az anélkül készítse elő hálózati tárolásra a NAS200-at és a számítógépet, hogy bármilyen kínos technikai kérdést is meg kellene válaszolnia a felhasználónak. Emellett utóbb persze vehetünk fel felhasználókat privát mappákkal, kvótával. Automatikusan megtörténik a RAID 1 tömb redundanciájának félépítése is a háttérben, ha egy üres és egy már használt meghajtót talál a készülék rekeszeiben.
Kicsit kiterjedtebb felhasználók örülni fognak a beépített FTP és HTTP szervernek, mindkettőt az útválasztónk beállításával nyithatjuk meg a külvilág felé is és állományaink távoli elérésére szolgálnak. Használhatunk dinamikus DNS-t is, de csak a Linksys sajátját (TZO DDNS) támogatja a rendszer. Beállítható e-mail értesítés bármely probléma esetére és időzített leállítást is kérhetünk. Beállítható, hogy 10 vagy 30 perc tétlenség után leálljon a ventilátor. Az ütemezett letöltésekkel időszakos és alkalmi mentéseket állíthatunk fel. Ami egyértelműen hiányzik egy irodában, az a nyomatószerver funkció.
Nem nyújt csillogó extrákat a NAS200, ám azok számára, akik eddig számítógépeik merevlemezét osztották meg egymás között, nagyon egyszerű lesz használatba venni és magyar nyelvű telefonos támogatást is kaphatunk. Nem csak rendszergazdák, kezdő NAS tulajdonosok is könnyen menedzselhetik.

 

Névjegy

 

Termék: Linksys NAS200

Forgalmazó: LinkSys

Web: katt ide

Teljesítmény: 4

Biztonság: 3,5

Szolgáltatás: 3

Kezelhetőség: 5

Előny: Olcsó, igen könnyen beüzemelhető, magyar nyelvű telefonos segítség jár hozzá, RAID kötet építés alatt is fogadóképes

Hátrány: Kicsit hangos, kevés szolgáltatás, nincs nyomtatószerver funkciója, az átlagnál lassúbb

 

SMC TigerStore 2 Bay NAS

 

Kissé szerényebb kidolgozásúra sikeredett az SMC kétrekeszes tárolója, a fém burkolat színe miatt inkább valamiféle háztartási gépre emlékeztet, az előlap illesztései nem tökéletesek. Könnyen feledtetheti ezt a készülék azzal, hogy az alsóbb árkategóriában indul és kínál néhány barátságos extrát. Ezek közül a leginkább az előlapba épített USB csatlakozás és SD/MMC/MS kártyaolvasó rés a szembe ötlő, az ide behelyezett memóriakártya vagy a csatlakoztatott USB meghajtó tartalmát egy gombnyomással felmásoltathatjuk. Ledek jelzik külső USB eszköz vagy kártya jelenlétét, a merevlemez(ek) aktivitását, a RAID állapotát és az esetleges hibát. A hátoldalon a gigabites Ethernet port mellett találunk még két USB alzatot külső merevlemez és nyomtató csatlakoztatásához.

 

smc_.jpg

 

 

Két SATA vagy SATA-2 merevlemezt szerelhetünk a házba. A rögzítés az SMC TigerStore esetében kicsit körülményesebb a szokásosnál, csavarozást is igényel, viszont ennek fejében a félmagas meghajtók sem mozdulhatnak el a helyükről. Az üzembehelyezés mindenesetre szoftveres oldalról is bonyolultabb, mint más masináknál.

Használhatunk FTP szervert is, a HTTP kiszolgáló azonban csak a kezelőfelület működtetésére szolgál és ha kívülről, dinamikus DNS segítségével szeretnénk belső adatainkhoz hozzáférni, akkor azt az internetes útválasztónkban kell beállítanunk. Az alapvető szolgáltatások mellett hasznos extra a beépített BitTorrent kliens, mely NAS viszonylatban az egyik legfejlettebb. Szabályozható az igénybe vett sávszélesség és a letöltések prioritása, és kezelése nagyon egyszerű. Média szerver is található a készülékben és iTunes jellegű megosztásra is képes.
Akad néhány olyan szolgáltatás, mely a vállalati felhasználásnak kedvez, ilyen a valós idejű óra (RTC), az Active Directory támogatás és a logok, figyelmeztető e-mail-ek kezelése. Kategóriájában kiemelkedő, hogy melegében cserélhetők a merevlemezek mondjuk egy meghibásodás esetén, a redundancia újraépítése (RAID) automatikus, igaz, teljesen lefoglalja a NAS erőforrásait és kijelzést sem kapunk közben. Hasznos, hogy nem csak nyomtatót, hanem a HID szabványnak megfelelő szünetmentes áramforrást is képes kezelni a készülék USB-n keresztül.
ActiveDirectory kompatibilitása vállalathoz, média szerver és BitTorrent funkciói házi használatra ajánlják a készüléket.

 

 

Névjegy

 

Termék: SMCTigerStore 2 Bay NAS

Forgalmazó: SMC Magyarország

Web: katt ide

Teljesítmény: 3,5

Biztonság: 4

Szolgáltatás: 4

Ár/Érték: 4

Előny: Olcsó, ActiveDirectory támogatás, gigabites Ethernet, alap BitTorrent kezelés, 5 év garancia

Hátrány: Kicsit hangos, a RAID kötet felépítése lassú és ez alatt nem használható

 

 

A.C.Ryan AluBoxDuoLAN

Valósággal ékszernek hat a többi résztvevő között az AluBoxDuo, a lakk fényű fekete-ezüst felületek és a nagyvonalú ívek egy limuzin eleganciáját kölcsönzik számára. Más szempontból sem tökéletesen illik a NAS seregbe, egy átmeneti fejlesztés a szimpla USB 2.0 merevlemezek és a hálózati tárolók között, a gyártó nem is NAS, hanem NDAS (Network Direct Attached Storage) rövidítéssel sorolja be termékét és rugalmas adathordozó-megosztó megoldásnak ajánlja. A hátoldalán egy USB 2.0 és egy 10/100 megabites Ethernet aljzat is megtalálható, igény szerint választhatunk interfészt (a kettő egyszerre nem használható).

 

acryan_.jpg

 

 

Két SATA merevlemezt csatlakoztathatunk az egység belsejébe. Nem éppen csavar- és kábelmentes módszerrel szerelhetünk, mintegy 5-10 perce munka a rögzítés és csatlakoztatás. Ha az USB 2.0 interfészt választjuk, akkor nem szükséges különösebb telepítés, legfeljebb inicializálni, particionálni és formázni kell a meghajtókat, a beépített merevlemezek ugyanis ilyenkor különálló meghajtóként jelennek meg. A Windows XP beépített dinamikus köteteivel természetesen létrehozhatunk redundáns, vagy extra méretű virtuális meghajtót is.
Sokkal összetettebb a helyzet, ha több gépről párhuzamosan használnánk ki a lemezek kapacitását. Csak úgy érhető el Ethernet hálózaton a lemezek tartalma, ha feltelepítjük a mellékelt rendszerszoftvert és begépeljük a jószerivel csak nagyítóval olvasható szériaszámot, amit a CD papírtasakjára nyomtatott a gyártó. Némi telepítés után megjelennek a meghajtók a Windows számára, hasonlóképpen konfigurálhatók, mintha USB-n csatlakoznának. A készülékház kialakítása lehetővé teszi, hogy többet is, akár nyolcat egymásra halmozzunk és a mellékelt szoftverrel egybefüggő tárterületté kovácsolva használjuk, akár RAID 1 kötetként.

Szolgáltatásai alapján külső merevlemeznek nagyon okos az AluBOX Duo, egy alapvető adatbiztonság elérhető segítségével, de a hálózati adattárolók mezőnyében szolgáltatásai minimálisak. Nagyon egyszerűen használható elvileg a rendszer, azonban könnyen ütközhetünk inkompatibilitási problémákba hálózati meghajtóink, beállításaink miatt. Ahhoz, hogy a hálózaton a szokásos módon többen osztozhassanak a kapacitáson, minden számítógépre fel kell telepíteni a szoftvert és beállítani. Ezt megkönnyítendő elmenthetők állományba a beállítások, hogy egy másik pécén visszatölthessük azokat. Mindezzel együtt is hozzáértést és a mellékelt kézikönyv tanulmányozását igényli a termék használata, ezért kezdőknek nem ajánljuk.


Névjegy

 

Termék: A.C.Ryan AluBoxDuo LAN SATA

Forgalmazó: Flash-Point Kft.

Web: katt ide

Teljesítmény: 3

Biztonság: 3

Szolgáltatás: 2,5

Ár/Érték: 3,5

Előny: Nagyon olcsó, abszolút belépő szintű redundáns módon is használható adattároló, működik USB merevlemezként is, szép

Hátrány: Nem túl masszív, szoftveres megoldás

 

NETGEAR ReadyNAS Duo

A NETGEAR ReadyNAS Duo, kiváló illesztésű fémháza vállalati eleganciával készült, kicsit komolyra is sikeredett (nem véletlen, hogy a firmware a RAIDiator fejlesztési nevet viseli). Előlapján néhány jelzőled mellett találunk egy USB csatlakozót is, hogy az USB flash meghajtók tartalmát egy gombnyomással menthessük a ReadyNAS Duo-ra. A hátoldalon két USB csatlakozás szolgál bővítésre illetve nyomtató megosztására és itt található a gigabites Ethernet csatlakozás is.

 

readynasduo_.jpg
 

 

 

Alapkiépítésben egy (esetünkben 500 GB-os) merevlemezt tartalmaz a rendszer, de összesen két SATA egység fogadására képes. Üzem közben cserélhetők a meghajtók, igaz, behelyezés előtt be kell csavaroznunk őket egy speciális fémrekeszbe. Az X-RAID rendszerű bővítés révén menet közben egészíthetjük ki a rendszert egy azonos méretű vagy nagyobb meghajtó hozzáadása révén RAID 1 redundanciával. A kötet felépítése eltarthat akár 5 órát is, de ez nem zavaró, mert a háttérben történik. Az X-RAID előnye, hogy nagyobb kapacitású meghajtókra is ugyanígy válthatunk egy RAID 1 tömbben, csak egyesével ki kell őket cserélnünk.

A varázsló felépítésén, alaposságán is látszik, hogy üzleti kategóriából háziasították a technológiát, ami egyáltalán nem hátrány, mert a beépített szoftver kellően ügyel helyettünk a biztonságra. Böngészőből, titkosított csatornán adminisztrálhatjuk a készüléket, beállíthatunk időkiszolgálót, kötelez a jelszó megváltoztatására, megadhatunk emlékeztető kérdést. Nagy számú felhasználót is kényelmesen kezelhetünk, beállításaik állományba menthetők, visszatölthetők. Az adatok elérhetők normál és titkosított FTP, http csatornákon is. Megszabható a hét napjaira bontva, hogy mikor kapcsoljon be és ki a készülék, kezeli a szabványos USB vezérlésű UPS-eket. Ütemezett mentéseket állíthatunk be CIFS/SMB, NFS, Rsync HTTP és FTP protokollal elérhető helyekre illetve helyekről. Továbblépésre is van lehetőség, a merevlemezeket átköltöztethetjük a gyártó egy nagyobb teljesítményű modelljébe, a ReadyNAS NV+-ba vagy 1100-ba.
Könnyed, házi alkalmazás során hasznos szolgáltatások is helyet kaptak a készülékben, mint a média megosztás (SlimServer, UpnP AV, Home Media , iTunes), egy ingyenes szoftverrel fotóinkat is megoszthatjuk a NETGEAR album weboldalán. A beépített BitTorrent kliens a mezőny legjobbja, teljesen kiválthatja a PC-s torrent szoftvereket, ezzel rengeteg villamos áramot spórolva meg a sokat letöltőknek.
Félprofi tudású, de kezelhető eszköz a ReadyNAS Duo, megállja a helyét otthon is, de egy munkacsoport kiszolgálójaként is, képzettebb felhasználóknak a legjobb választás.

 

 

Névjegy

 

Termék: NETGEAR ReadyNAS Duo

Forgalmazó: HRP Kft.

Web: katt ide

Teljesítmény: 5

Biztonság: 5

Szolgáltatás: 4,5

Ár/Érték: 5

Előny: Profi szolgáltatások és kivitel, erős központi egység, használható BitTorrent kliens, rugalmasan bővíthető, halk

Hátrány: Kicsit drágább az átlagosnál

 

 

 

Értékelés 

 

NETGEAR ReadyNAS Duo

 

dijak_2008_tesztgyoztes_120.jpg
Kivitelezése és szolgáltatásai alapján az a benyomásunk a ReadyNAS Duo felől, hogy bizony itt tévedés történt, és a pénzünkért egy kategóriával jobb minőséget és nagyobb tudást kapunk, mint amit otthonra vagy kisirodába megszokhattunk. Az időtálló mechanikai kialakítás, a masszív szerkezet is az irodai adattárolókat idézi és nem titok, hogy a lényegesen drágább ReadyNAS NV+ családban található szoftver kicsit lebutított változata fut a ReadyNAS Duo-ban, ezért is múlja felül tudásban versenytársait, felülete nagyon jól összeszedett, igazi napi munkára is alkalmas keretrendzer. Más modellek is lehetővé teszik a meghajtók üzem közbeni cseréjét, de az X-RAID szolgáltatás rugalmassága itt biztosítja, hogy a biztonság és a kapacitás irányába is kínok nélkül terjeszkedhetünk. Elég ereje van ahhoz a központi egységnek, hogy a kötetek újraépítését a háttérben végezze el, közben pedig nem szünetel a szolgáltatás.

 

 

 

readynasduo__1.jpg
 

 

Otthoni felhasználás esetén kifejezetten előnyös, gyárilag telepített bedolgozó a BitTorrent szoftver, amivel sok NAS és útválasztó marketing anyagaiban találkozhatunk és általában egy minimális tudású klienst takar. A ReadyNAS Duo letöltő központja sem túlbonyolított, de grafikus kijelzést ad, használható visszatöltéshez is és nagyon egyszerű kezelni, egyszerűen csak jól használható.
Merevlemez nélkül nem kapható a készülék és a gyártó kompatibilitási listáján nem található meg minden ma szerezhető SATA és SATA 2 meghajtó, így drágában kerül forgalomba, mint más NAS-ok. Az ártöbblet azonban - beszámítva a gyári 500 GB-os merevlemez árát is - nem számottevő és cserébe egyhosszú távú, mindennapos használatra tervezett okos masinát vihetünk haza, megéri.

 

 

D-Link DNS-323


dijak_2008_ajanlat_120.jpg
Nagyon kiegyensúlyozott teljesítménye, szolgáltatásválasztéka és jó felépítése miatt ajánljuk jó szívvel a D-Link DNS-323-at. Gépházának kidolgozottsága lényegesen jobb az átlagnál, a szereléssel - ha normál magasságú merevlemezeket veszünk - nem fog meggyűlni a bajunk, egy perc alatt kész lehetünk a „töltelék" behelyezésével. nem beszélhetünk fényes extrákról, csupán a szokásos szolgáltatásokról, azaz megoszthatjuk adatainkat, nyomtatónkat az iroda számára, illetve digitális médiagyűjteményünk forrásaként üzemeltethetjük a készüléket. Van egy extra, ami figyelmet érdemel, az pedig a hibrid kötet kiosztás: megszabhatjuk, két merevlemez esetén, hogy mekkora területet szeretnénk biztonságos adattárolásra fordítani, azaz RAID 1 kötetként viszont látni. A fennmaradó, redundanciával nem védett területet pedig használhatjuk a kevésbé fontos állományok tárolására, egyfajta bőséges tranzitként. A biztonságos háttértár és a könnyen elérhető média-tranzit terület miatt érdemes leginkább NAS-ra váltani, no és az áram megtakarítás miatt. A fent részletezett hibrid felállásban mindkettőt nyújtja a DNS-323, aki akar biztonságot, aki akar nagy tárterületet faraghat meghajtóiból. A megfelelően illesztett burkolat csendes működést eredményez, az ár pedig egyáltalán nem riasztó, nem csodálkoznánk, ha sokan választanák a DNS-323-at.

 

 

dns-323__1.jpg
 

 

 

 Freecom Data Tank GateWay WLAN 1TB


dijak_2008_technologiai_120x160_1.jpg
Ha mindent egy huszáros vágással szeretnénk megvalósítani internetes barlangunkban, akkor - ha nem is olcsón - de nekünk találták ki a Freecom Data Tank ful l extrás kiadását. A Data Tank a Freecom FSG-3-nak a kellően továbbfejlesztett utódja, mely nem csak mindent tud, de terhelhető és biztonságosabb is. Egy viszonylag kis méretű készülékkel kapunk Wi-Fi útválasztót és kulcsra kész redundáns adattárolót, amivel megoldható akár egy házi honlap elhelyezése SQL adatbázissal és az e-mail forgalom kezelése is megoldható. A rengeteg szolgáltatást nem kevés beállítgatással válthatnánk ki több más készülék és szoftver használatával, jóval nagyobb áramfelvétellel. Természetesen ha minden funkciót bekapcsolunk és igénybe is veszünk, az lassítani fogja a készüléket de egy 5-6 fős munkacsoportot így is képes kiszolgálni.

 

 

A gyárilag beszerelt két merevlemez adta egy terabájtos kapacitás, az egységes kezelőfelület és a rengeteg funkció együtt indokolja a magasabb árat, ami ugyan érezhetően kilóg a mezőnyből, de ez mit sem zavart minket abban , hogy a legkompaktabb háziszervert technológiai díjjal jutalmazzuk. Olyan IT hobbisták spájzában tudjuk könnyen elképzelni akik szeretnek mindent kézben és szép rendben tartani, házi hálózatukat is beleértve

 

freecomdatatank2_.jpg

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.