Hirdetés

15 éves a BitTorrent technológia



|

Közben a Kickass Torrents ezresével törli a torrenteket.

Hirdetés

Most szombaton betöltötte a 15. életévét a BitTorrent technológia, Bram Cohen 2001. július 2-án jelentette be és tette elérhetővé az azonos nevű fájlcserélő alkalmazását. Az eredeti GYIK szerint az FTP helyettesítésére készült a protokoll, hogy közösségi együttműködéssel gyorsítani lehessen a számítógépek közti fájlmásolásokon.


Hirdetés


"Működőképes a BitTorrent nevű új alkalmazásom, itt tudjátok megnézni" - írta a szűkszavú Yahoo Groups-os bejelentésben Cohan, linkelve a projekt weblapját. Mindössze egyetlen komment érkezett a világot végleg megváltoztató közleményre, amelyben egy Lucas Gonze nevű illető arra volt kíváncsi, hogy mi az a BitTorrent. Röviddel később megjelentek az első torrentoldalak, három évvel később pedig P2P-s fájlcsere már az internet adatforgalmának negyedét tette ki.



A témánál tartva megemlítendő, hogy a népszerű Kickass Torrents a nagy torrentoldalak közül egyedüliként továbbra is együttműködik a jogvédőkkel, azaz buzgón törli a DMCA-bejelentéses torrenteket. Az elmúlt héten közel 16 ezer, június során pedig bő 55 ezer torrentet töröltek a megosztóról. A webhelyen macska-egér játék folyik, a feltöltők a hivatalos fórumban értekeznek az automatizált törlési mechanizmusok kikerülésének módjairól.


(Forrás: TorrentFreak 1 / 2 | Nyitókép: José María Mateos)

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.