Hirdetés

A holtbiztos adatmentés



|

Vajon létezik tökéletesen megbízható adatmentés, ami adataink védelmét garantálja, vagy csupán üres ígéretekkel vannak tele a cégek hirdetései?

Hirdetés

Amikor egy mentett állás vész el hardverhiba vagy figyelmetlenség miatt, igencsak bosszúsak vagyunk, de amikor megismételhetetlen képeink, akkor a tehetetlen düh borítja el elménket. Mit tehetünk, hogy ez velünk ne forduljon elő? A helyzet nem egyszerű, természetesen 100%-os megoldás nem létezik, de azért nagyon közel kerülhetünk ehhez - persze nem lesz olcsó.


Hirdetés


Drágaságos adataink

A jó adatmentés első szakaszában át kell néznünk minden fájlunkat és csak a valóban értékeset érdemes elmenteni, mert ugyan első ránézésre nem tűnik drágának egy 1-2 TB-os merevlemez, azonban ez hamar nagyon szűkössé válhat és hát egyetlen merevlemez nem is lesz elegendő. Merthogy a HDD-k mágneses elven tárolják adatainkat, és bizony precízen mozgó alkatrészekkel vannak telezsúfolva, így elromlanak. Na nem azonnal vagy egy-két év alatt, de belátható időn belül. Erre pedig fel kell készülni, ezért amikor sikerült összeállítani a legfontosabb adatainkat, többnyire képeinket és házi videóinkat, dokumentumainkat, ezeket mentsük is el biztos helyre.



A merevlemezes megoldásoknál a RAID 1 az első változat, ami szóba jöhet, ezzel kivédhetjük 1-1 HDD meghibásodásából eredő adatvesztést. Ha a PC meghibásodásából, feltöréséből és hackertámadásból eredő adatvesztést is szeretnénk elkerülni, ajánlott külső tárolót használni, amit USB-n csak akkor kötünk a géphez, amikor másolatot készítünk új képeinkről és ezt hozzáadjuk a már meglévő, mentett archívumunkhoz.



Online mentés

A NAS hatékony megoldás, főleg, ha szünetmentes tápegységgel is összekapcsoljuk, így RAID 1/5 mellett nem érhet katasztrofális adatvesztés. A legrosszabb eset a HDD meghibásodása után a NAS eszköz gondja lehet, ám a RAID-tömbből még így is lementhetjük az adatokat egy PC-n vagy másik, azonos NAS-ban.



A másik, szintén kényelmesen hozzáférhető és nagy tárhely a publikus felhőszolgáltatás, ahol csak ügyesen kell választanunk és havidíjat fizetnünk, a hardverre nem kell költenünk és az üzemeltetés sem a mi gondunk. Az már komolyabb probléma, hogy ezek nem mindig működnek úgy, ahogy azt elvárnánk - például a nagy fájlok szinkronizálása akadozhat, emellett lassú az adatkapcsolat és hát ugyebár ott van még két aggasztó dolog: egyrészt az, hogy nem tudjuk, kinek ad még adatainkhoz hozzáférést a szolgáltató (kormányok, titkos szervezetek), és nem elhanyagolandó a havidíj sem. Ez egy hónapra lebontva nem tűnik soknak, 1-4 ezer forint, azonban 5-10 év alatt jó sok pénzt elverhetünk pusztán tárhelyre - sokkal többet, mint egy NAS-ra.



A hálózatos, online, illetve USB-n kapcsolódó adatmentés több szempontból is ajánlott: egyrészt kényelmesen bárhonnan, bármilyen eszközről elérhető, másrészt teljesen privát felhőként használható, harmadrészt pedig könnyedén automatizálhatjuk, így az adatszinkronizálás miatt nem kell, hogy fájjon a fejünk.


Offsite adatmentés

Az online, illetve otthoni adatmentés praktikus, legyen az akár USB-s, RAID-be kapcsolt HDD-s vagy NAS-os, azonban mind onsite mentés, amik egy esetleges betöréses lopás, tűz vagy egyéb katasztrófa során megsemmisülnek. Éppen ezért a jó adatbiztonság érdekében offsite mentést is állítsunk be. Praktikus és kényelmes, ha egy másik helyen lévő NAS-hoz, hálózati tárhelyhez hozzáférünk, ahová automatizáltan, ritkább időközönként (hetente, nagyobb frissítések után) átmásolhatjuk fájljainkat.



A másik megoldás teljesen offline, de így a kényelmetlenségért cserébe nagyobb védelmet nyújt adatainknak. Például az onsite és/vagy online mentés mellett egy USB-s tárolón, vagy optikai lemezeken is tároljuk a legfontosabb fájlokat, melyeket vigyünk el egy teljesen máshol lévő, lehetőleg lakhelyünktől messze található helyre. Ha szeretnénk biztosra menni, még titkosíthatjuk is ezeket a fájlokat.



Ha pedig már említettük az optikai lemezeket, kifejtenénk, hogy mire is gondoltunk - mert nem a klasszikus CD/DVD/BD hármasra. Nem, helyettük az M-Discre, amelynek ismertetőjele, hogy nagyon drága, cserébe több, speciális vizsgálat és a gyártó is állítja, hogy 1000 évre megőrzi adatainkat. A BD M-Discek mérete 25 GB-ről indul, ami mai szemmel már nem sok, de ha körülnézünk, 10-15 ezer forint környékén találunk 10-es csomagolással, és ha lassan is, de abszolút biztonságba helyezhetjük féltett digitális kincseinket.


Ti hogy vigyáztok féltett fájljaitokra?

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.