A legjobb ingyenes videoszerkesztők

A modern számítógépek teljesítménye mellett hobbicélokra nem igazán kell külön videovágásra alkalmas gépet beszerezni, amellyel párhuzamosan az ingyenes szoftverek kínálata is jelentős.

Nem professzionális, alkalmi videoszerkesztésre a legtöbb mai számítógép teljesítménye teljesen megfelelő, így alapvetően nem kerül pénzbe, hogy kinevezzük magunkat a családi videotár vágójának. Már egy egymagos, 1,5–2 GHz-es processzorral is nekivághatunk a feladatnak, mivel legrosszabb esetben csak akadozó előnézettel kell számolnunk. A helyzetünket tovább könnyíti, hogy az itt összeválogatott szoftverekért egy forintot sem kell kiadnunk, ugyanis több ingyenes videoszerkesztő is rendelkezésünkre áll – némelyek szabadon letölthetők, másokat az operációs rendszer mellé kapjuk, illetve harmadik megoldásként letölthetjük azokat bónusz alkalmazásként.

 

 

A legjobb ingyenes videoszerkesztők 1Összeállításunkban igyekszünk áttekinteni a legjobb térítésmentesen használható programokat képességek, hozzáférhetőség, be- és kimeneti formátumok támogatása szerint, hogy olvasóink már elsőre a számunkra legmegfelelőbbet vehessék használatba.

iMovie

Minden új Mac számítógépen megtalálható az Apple iLife alkalmazáscsomag, amely az iMovie videoszerkesztő szoftvert is tartalmazza. Ahogy a Movie Maker és a Windows Live Movie Maker a Windows-licenctulajdonosok számára ingyenes, úgy az iMovie is az a Mac-felhasználóknak, de sajnos PC-s verziója nem létezik.

A videoszerkesztő esetén, ahogy az Apple szoftvereinél megszokhattuk, kiemelkedő grafikai megjelenésű és nagyon gördülékeny, jól rendszerezett felületet kapunk, amelyen kifejezetten látványos maga a munka is. A program mindegyik klipet dinamikus filmszalagként jeleníti meg, a szerkesztés pedig vizuális és egérközpontú. A gyorsabb munkát automatikus szerkesztősablonok segítik, 15 filmelőzetes-sablonból választhatunk, ráadásul még a címlapot és a plakátot is automatikusan elkészíti a program.

 

 

 

A legjobb ingyenes videoszerkesztők 2A hangalámondás hangszínét eltorzíthatjuk hangsablonokkal, emellett pedig természetesen aláfestő zene, valamint rengeteg trükk is a rendelkezésünkre áll. A munka full HD-ban is folyhat; az ideális forrást a modern memóriakártyás videokamerák (MP4, AVCHD) jelentik, de a mini DV-kamkordereket sem rekesztették ki a sorból. Az Apple MobileMe fizetős videotárában vagy az ingyenes Facebook, YouTube és Vimeo oldalakon tehetjük közzé a műveinket, szolgáltatótól függően full HD felbontásban, emellett pedig a DVD-szerkesztést és írást is integrálták a szoftverbe.

A program nagy előnye, hogy komplett megoldás, valamint az, hogy nem technikai szemléletű, hanem téma- és stílusorientált. Nagy kár viszont, hogy csak a Mac-felhasználók tábora részesülhet a gyönyöreiből.

ZS4

 


Linux, Windows és Mac OS X alatt is használható a t@b ZS4 Video Editor, amely a szintén ingyenes ZweiStein utódja. Az alkotója számos nyílt forráskódú modult felhasznált, hogy végül összeállhasson egy funkcionalitásban fejlett videoszerkesztő, amely mindössze 8,5 MB merevlemez-területet igényel (eltekintve természetesen a szerkesztett médiaanyagoktól).

 

 

A legjobb ingyenes videoszerkesztők 3A szerkesztésnél alapvetően különféle kódolású AVI állományokból indulhatunk ki, a kodektámogatás az operációs rendszertől függ. A kezelőfelület kevéssé intuitív, a ZweiSteint ismerőknek valamennyire megszokott lehet. A programmal megoldható a kép a képben és más alapvető kompozíciók is, de olyannyira nehézkesen, hogy csak a legelszántabb, máig konzolos szoftvereken gyakorló bitvadászoknak merjük javasolni a használatát, de nekik sem merjük őszintén ajánlani. Annál is inkább, mert a mai, HD-minőségű MPEG-4, illetve H.264 (MOV, TS) videonyersanyagok támogatását nyugodtan elfelejthetjük. A ZS4 fejlesztése a weboldal alapján majdhogynem egy éve szünetel, meglehet, hogy véglegesen.

A ZS4-et nem tudjuk ma már jó szívvel ajánlani senkinek sem, még azzal együtt sem, hogy többplatformos alkalmazás, ugyanis ma már sokkal jobb ingyenes megoldások közül is választhatunk.

 


Windows Movie Maker

A Windows XP-felhasználók számára a Windows Live Movie Maker 2011 a támogatás hiánya miatt nem érhető el, azonban a 2001-es platformnak (és egyébként a Vistának is) része az alapszerkesztési lehetőségeket kínáló Movie Maker.

A programban forgatókönyv nézetben és idővonalon is dolgozhatunk, rátétként csak feliratok használhatók. Számos áttűnés és effektus áll rendelkezésünkre, könnyen összehozhatunk például egy fotóúsztatós összeállítást, emellett pedig oldalra fordíthatjuk a portréállásban felvett videókat. Beilleszthetünk aláfestő zenét, és a kezelőfelületről rögzíthetünk hangalámondást is. A Movie Maker maga nem tud DVD-t írni, de képes átadni a kész anyagot a DVD Maker számára, ha az operációs rendszerünkön megtalálható a szoftver.

 

 

A legjobb ingyenes videoszerkesztők 4A Movie Maker egyébként meglepően jól használható ma is, már ami a kezelését illeti, természetesen akkor, ha csak alapfeladatokat szeretnénk megvalósítani, azonban nem támogatja a legmodernebb videoformátumokat, így új HD-kameránkhoz nem ez a megfelelő szoftver. Egy miniDV-kamera mellé viszont nem rossz, a megszerkesztett felvételt visszaírhatjuk vele DV-szalagra is.

A Movie Maker Windows-felhasználóknak ingyenes; ha hangalámondásos, standard felbontású videókat szeretnénk készíteni vagy a munkánkat DV-szalagra kívánjuk visszaírni, akkor ez a legkézenfekvőbb ingyenes eszköz, különösen Windows XP-hez.

Windows Live Movie Maker 2011

Régi Windows Movie Maker projektjeinket is folytathatjuk a program utódjának tekinthető, Live Essentials csomagban szereplő változatával, amelyet Windows XP mellett nem használhatunk. Ezen szoftverrel igen gyorsan és könnyen dolgozhatunk, ugyanis az iMovie-hez hasonlóan kombinálja a forgatókönyv- és idővonal-nézeteket. A jelenetek akár több sorra eltördelve jelennek meg a szerkesztőterületen, egymáshoz illesztett filmszalagok benyomását keltve.

A kezelőfelülete nagyon kézenfekvően működik, a Microsoft programokban általánosan alkalmazott többlapos, helyzethez alkalmazkodó szalagon jelenik meg. Hét automatikus filmkészítő téma is rendelkezésre áll, amelyek adott stílusban automatikusan áttűnésekkel és effektusokkal látják el a projektbe illesztett nyersanyagokat. Nemcsak az animált, úsztatott címek és képaláírások, de akár a stáblisták előállítása is nagyon egyszerű. Hangalámondás rögzítéséhez külön alkalmazást kell használnunk, de aláfestő zeneként ez is beilleszthető.

 

 

 

A legjobb ingyenes videoszerkesztők 5A videókat egy-két gombnyomással feltölthetjük a SkyDrive-, Facebook- vagy YouTube-fiókunkba, netán más szolgáltatókhoz, ha az adott szolgáltatás összekapcsolható a Live-fiókunkkal. A DVD Maker birtokában menüvel ellátott videós lemezt is égethetünk.

A Live rendszerbe illeszkedő ingyenes utód be- és kimenetek terén egyaránt többet nyújt a Movie Makernél, kezeli a legmodernebb memóriakártyás kamerák formátumait (MP4, AVCHD, M2TS), sőt a mobiltelefonos videókat is feldolgozza. Könnyen dolgozhatunk vele internetre, a DV és analóg videoforrások támogatása azonban már nincs benne, így leginkább fényképezőgépekkel és memóriakártyás videokamerákkal készült felvételek szerkesztéséhez kézenfekvő.

 Pinnacle VideoSpin 2.0.1

Itthon is meglehetősen népszerű a Pinnacle Studio szerkesztőszoftver, amelynek a VideoSpin egy végletekig leegyszerűsített, a felhasználók elcsábítására kitalált változata. Maga a VideoSpin ingyenesen letölthető, ám videoszerkesztő révén nem képes működni a megfelelő kodekek nélkül. Ha már telepítettünk a gépünkre MPEG-2, MPEG-4, illetve DivX kodekeket, akkor a program azt használja, egyébként pedig egy 15 napos próbaverziót bocsát rendelkezésünkre ezekből, amit a Spin Pack vásárlásával véglegesíthetünk; ebben még az AMR Audio, a Dolby Digital 2.0 hang és a 3GP video is benne foglaltatik, 10 euró fejében.

 

 

A legjobb ingyenes videoszerkesztők 6A kezelőfelület nagyon egyszerű, így egy kezdő is könnyen beletanulhat, hogyan is működik az idővonalas szerkesztés. Kapunk néhány egyszerű áttűnést, de effektusok egyáltalán nincsenek, így nem lehet például oldalra állítani a portréállásban felvett videót, illetve fotót és fotóúsztatásokat sem csinálhatunk, emellett pedig nincs automatikus szerkesztés sem. Dolgozhatunk HD-felbontású anyagokkal, de a kimenet gyártásánál kézzel kell beállítanunk a videó paramétereit. A közvetlen Yahoo Video- és YouTube-feltöltés azonban nem hiányzik.

Vannak azért előnyei is az alapjaiban ingyenes szoftvernek, az egyik talán a tradicionális, könnyen kiismerhető felépítése. Másik, hogy messze a mezőny legszebben szövegformázott címeit készíthetjük vele: a Title Editorban beállítható a betűméret és szín, emellett sok tucatnyi színsablon áll rendelkezésre, aláhúzással, háttérrel, árnyékkal, ragyogással (glow) kombinálva. Görgetés, kúszás is kérhető, igazíthatunk, síkidomokat helyezhetünk el, tehát aprólékosan megvalósíthatjuk címszerkesztői elképzeléseinket.

A részletes címszerkesztő előnyére válik, ám az ingyenes programhoz nem kapunk kodekeket és a funkciókat alaposan visszavágták a fejlesztők, így a mai vetélytársak mellett már nem olyan kézenfekvő választás.

 

Kapcsolódó fórumtémák:

- Otthoni DVD szerkesztés

- Kodekek, kodekpakkok

- Windows Movie Maker probléma

 

Mit kapnak következőre a Windows Insiderek?

Jön a beépülőket támogató Edge és dedikált csevegőalkalmazás.

Még nem érhető el egyes GeForce kártyákon a DirectX 12

Az AMD és NVIDIA egyaránt új drivereket adtak ki a rendszerhez.

comments powered by Disqus