Hirdetés

AAC, FLAC, OGG - melyik audioformátumot válaszd?



|

Nem mindenki számára egyértelmű, hogy mi a különbség a sok audioformátum között.

Hirdetés

Igaz, hogy az MP3 a legelterjedtebb audioformátum a felhasználók körében, de sok másik is létezik - mint például az AAC, a FLAC, az OGG vagy a WMA. Egy audiotémában kevésbé járatos ember számára azonban komoly bizonytalanságokat is okozhat ez a nagy választék. Vajon mi a különbség a formátumok között, és melyiket érdemes használni? Nézzük meg, hogy általánosságban melyik mire jó. 

Hirdetés

 

A veszteségmentes formátumok

A hangok minőségét tekintve két fő csoportról beszélhetünk: arról, amelyik veszteséges és arról, amelyik veszteségmentes. Ez utóbbi a hangok teljes minőségét megtartja az eredeti forrásból, míg a másik csoport tömöríti a fájlokat helytakarékosság céljából - ez persze némi minőségromlással jár együtt. A veszteségmentes versenyzők:

 

Veszteséges és veszteségmentes formátum is van

 

WAV és AIFF

Mindkettő tömörítetlen formátum, ami azt jelenti, hogy az eredeti hangforrás pontos másai. Minőségben szinte ugyanazt biztosítják, csak kicsit másképp tárolják az adatot. Az AIFF az Apple szüleménye, míg a WAV egy univerzálisan előforduló formátum. Mivel egyik sincs tömörítve, rengeteg helyet foglalnak, így ha csak nem akarunk szerkeszteni, felesleges bármit is ilyenekben tárolni. 

 

FLAC

A FLAC a legnépszerűbb a veszteségmentes formátumok közül, és ellentétben a fenti kettővel, mivel ez tömörítve van, sokkal kevesebb helyet foglal. Ennek ellenére még mindig veszteségmentes, így minőségbeli romlástól nem kell tartani. Ingyenes és nyílt forráskódú. 

 

Apple Lossless

ALAC néven is ismert az Apple Lossless, ami nagyon hasonló a FLAC formátumhoz. Tömörített, és az Apple találta ki. Az ilyen fájlok kicsit nagyobbak a rivális FLAC-nél, de az iTunes és az iOS teljes támogatását élvezik. 

 

APE

Az APE egy nagy mértékben tömörített, veszteségmentes formátum, ami hatékony helykihasználást ígér. A minőséggel itt sem lesz gond, viszont a legtöbb lejátszót nem támogatja a formátumot. A processzor számára is nehezebb feladat a dekódolás, hiszen a tömörítés foka magas. Csak akkor ajánlott, ha kiemelten fontos a helyigény, és van lejátszó hozzá. 

 

A veszteséges formátumok

Az általános zenehallgatásra rendszerint ilyen formátumokat használunk. Rengeteg helyet takarítanak meg, ami egy hordozható lejátszón és okostelefonon is sokat számít. Ha elég magas bitrátával dolgoznak, akkor nehéz lesz megkülönböztetni őket az eredetitől. 

 

Magas bitrátánál nem észrevehető a különbség

 

MP3

Az MP3 a leggyakoribb a veszteséges formátumok közül. Gyakorlatilag egyet jelent a letölthető zenékkel, és bár nem a leghatékonyabb kiterjesztés, de a legjobban támogatott. Éppen emiatt a kategóriájában és általános célokra ez a legajánlottabb választás. 

 

AAC

Az AAC hasonló az MP3-hoz, de kicsit hatékonyabb. Emiatt kevesebb helyet foglalnak az MP3-aktól, de ugyanolyan minőséget garantálnak. Az iTunes is népszerűsítette, és a legtöbb lejátszó gond nélkül boldogul vele.

 

Ogg Vorbis

Ingyenes és nyílt forráskódú alternatívája az MP3-nak és az AAC-nek az Ogg Vorbis. Szabadalmak nem korlátozzák, és bár kevésbé népszerű az előző kettőnél, minőségben hasonló. Sajnos jóval kevesebb lejátszó támogatja alapból, emiatt nem annyira ajánlott a használata. 

 

WMA

A Windows Media Audio a Microsoft saját formátuma, és hasonló az MP3-hoz, valamint az AAC-hez. Előnyöket igazából egyikhez képest sem kínál, és sajnos nem is támogatják olyan jól. Emiatt nem a legjobb választás archiválásra sem. 

 

Általánosságban a zenék archiválására és letöltésére is ajánlott az MP3 és az AAC használata. Gyakorlatilag bármivel kompatibilisek, minőségbeli romlást pedig nehéz észrevenni magas bitráta mellett. Ha nincsenek speciális igények az anyagokkal kapcsolatban, az MP3 és az AAC az egyértelmű befutó. Amennyiben később más formátumokba is szeretnénk konvertálni, akkor értelemszerűen egy veszteségmentes kiterjesztést ajánlott választani, például a FLAC-et.

Ti milyen formátumban tároljátok a zenéiteket? 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.