Hirdetés

Adobe Elements 10



|

Ősszel ismét új Elements kiadással lepte meg az Adobe a házi fotósokat és videósokat. A Premiere és a Photoshop Elements újdonságait megpróbáljuk egy közös cikkben bemutatni.

Hirdetés

Apropó, „újdonságok”! Az Adobe marketingje ismét olyan új funkciókat kürtölt világgá, amik már az előző, 9-es verzióban is benne voltak, ezért mi most csak a valódi nóvumokat mutatjuk be.



Akik nem ismernék az Elements programok „előéletét”, azoknak még most az elején elmondjuk, hogy ezek az Elements kiadások nagyon messze vannak a profiknak készült névrokonaiktól, az Adobe Photoshoptól és Premiere-től. Az Elements programok elsősorban a nagyon kezdő felhasználóknak készültek, olyanoknak, akik nem kívánnak az effektek mögött lévő technika részleteiről tudni, csak családi fotóikat, videóikat szeretnék gyorsan rendszerezni, illetve egyszerűen szerkeszteni. A komolyabb film- és fotóamatőrök számára már kevés lehet ezen programok tudása, annak ellenére is, hogy nagyon sok hasznos eszközt lelhetnek bennük.

Organizer, a közös ló

Mint írtuk, mindkét termékben fellehető a fotóinkat és filmjeinket katalogizáló Organizer program is. Ennek keresőfunkciói első sorban a fényképek közt bóklászva hasznosak igazán, így nem csoda, hogy most is ezeken javítgattak leginkább a fejlesztők.

 



Az egyik tényleges újdonság, hogy az arcok – és ez a lapján a képek – felcímkézésében mostantól a korábbi arcfelismerő/címkéző funkciót kombinálhatjuk a Facebook ismerőseink listájával, így még egyszerűbben kereshetjük meg ismerőseinket a képeken.

 



A másik nagy durranás az, hogy lehetőségünk van a hasonló képek, illetve a fotókon található,  általunk kijelölt tárgyak megkeresésére. Az első funkció főleg a duplikátumok keresésekor, a második a pedig a hasonló alkalmakkor készült fotók kiválogatásakor jöhet jól. Sajnos a mesterséges (un)intelligencia nem úgy „gondolkozik”, ahogy egy ember: a hasonlóságot a képek színvilága és az apró, hasonló részletek statisztikái alapján állapítja meg, ezért rengeteg tévedésre számíthatunk. Például egy fotóinkon többször is fellelhető focilabdát sosem talált meg, máskor portrékat kevert össze egy virágon nektárt szívogató méh képével. Jó ötlet, de még dolgozni kell rajta!

Photoshop Elements 10

A házi rajzoló és képretusáló programban  rengeteg új funkciót és sablont találhatunk, ám ezek többsége el vannak dugva a korábbi szerszám- és sablonpalettákon, illetve a varázslók közt. Érdemes azért egyenként megkeresni és kipróbálni őket.

 



Képeink felesleges részeinek levágásakor korábban nem kaptunk segítséget, ám az új Crop Guide  segédvonalakkal és az oldalarányok betartatásával segít abban, hogy a harmad-szabálynak (Rule of Thirds), vagy az aranymetszésnek (Golden Ratio) megfelelő arányos kompozíciókat készíthessünk.

A megújult feliratozó eszközzel már előre megadott formákra (shapes, pl. kör, négyszög stb.), vagy az általunk rajzolt görbékre is illeszthetünk feliratot. A felirat alapjául szolgáló objektum a felirat beírása/szerkesztése közben is módosítható. Erre szükségünk is lesz, mert pl. a kézzel húzott görbéken eléggé düledezni fognak eleinte a betűk. (Minden betű tengelye a görbe adott pontján érvényes normálvektorral párhuzamosan áll, ezért elég sokat kell babrálni a csomópontokkal, míg a görbe sima lesz.)

 



Mintegy harminc friss effekteket kapunk a Smart Brush-hoz. Ezzel az eszközzel egyszerűen kijelölhetjük képeink egy-egy részletét – mondjuk egy embert –, és a kijelöléshez különféle réteg-effekteket (átszínezés, textúrázás stb.) rendelhetünk. Izgalmas új varázslat például az Artistic csoportban található ceruzarajzot vagy olajfestményt előállító trükk. Ne feledjük, ezeket az effekteket mindig érdemes nagyított részleten ellenőrizni, a munkaasztal kicsinyített teljes képén lehet, hogy észre sem vesszük, hogy változott valami!

 



A Photoshop Elements legjobban használható  eszközei talán eddig is a Guided Effects varázslói  voltak. Ezek segítségével több olyan hatást próbálhat meg pár kattintással a laikus képszerkesztő, amit a profik csak többlépéses rétegtrükkökkel képesek megcsinálni. Most három új is került a többiek közé:

 



Az Orton Effecttel sugárzó arcú, fátyolos szemű angyal arcot varázsolhatunk portréinkból, a Picture Stack Effecttel pedig a manapság nagyon divatos, egy képpé váló „összedobált fotókat” készíthetünk.

 



Igazi ínyencfalat a harmadik új Guided effect, a Depth of Field. Nevéből sejthetően fényképeink mélységélességét csökkenthetjük vele egyszerűen. Lehetőségünk van egy egyszerű, kerek kijelölés kivételével a fotó összes többi részét egyformán életleníteni, de pontosabban is kijelölhetjük az élesen hagyni kívánt területet Quick Selection Toollal.

Adatok:

- Otthoni képszerkesztő- és katalogizáló
- Képek és videók egyszerű kézi és automatikus címkézése
- Kijelölt tárgyak és hasonló fotók (duplikátumok) keresése az Organizer képei közt
- Fotók gyors címkézése a Facebook Friends listájának felhasználásával
- Rétegmaszkok használata
- Arcfelismerés
- Felesleges képrészletek eltüntetése Spot Healing Brush Toollal
- Egyszerű fotójavítás Smart Brush-sal és Quick Photo Edittel
- Bonyolult effektusok egyszerű elkészítése varázslók segítségével
- Aranymetszés és harmad-szabály segédrácsok a képek vágásához
- Képtisztítás Scene Clearrel
- Képek „okos átméretezése” Recompose Photóval
- Két expozícióból egy jó kép összerakása
- Képek stílusának (színvilágának) módosítása minta alapján
- Panorámaképek összerakása több felvételből
- Képeskönyvek, naptárak és üdvözlőkártyák készítése
- Feliratozás, akár görbe vonalak mentén is
- Video CD-k és DVD-k készítése fotógyűjteményünkből
- Képeink és videóink feltöltése a Facebookra és a YouTube-ra
- Windows és Mac OS változat


- Forgalmazó: Szoftver.hu
- Ár: 37 375/56 125 Ft (magában/a Premiere Elementsszel együtt)
- web: adobe.com/elements



Premiere Elements 10

Az új lehetőségek bemutatása előtt érdemes megemlítenünk, hogy 64 bites Windows 7-en már a program 64 bites változata települ, ám Vista 64-en, illetve Mac OS alatt még mindig 32 bitre vagyunk korlátozva.

Ez azért kínos, mert a program motorja továbbra sem képes GPU-gyorsítást használni, azaz a HD felbontású videók szerkesztésekor csak a processzorunk nyers erejében bízhatunk. Apró öröm a maces felhasználóknak, hogy a Mac-verzióban is megjelentek a SmartSound effektek, közelebb hozva evvel a Windows- és Mac OS verziók funkcionalitását egymáshoz.

 



Sajnos az új videovágóban szinte lámpással kell keresni az igazi újdonságokat. Az egyik ilyen az, hogy a szerkesztőlécre helyezett fotóinkon most már Pan and Zoom áttűnéseket hozhatunk létre. Ez annyit tesz, hogy a kép általunk kiválasztott részletéből „átúsztathatjuk” a fókuszt egy másik kiválasztott képrészletre, majd további kijelölt részletekre. A szükséges kicsinyítéseket és nagyításokat (zoom) a program magától kezeli, nekünk csak az ezekhez szükséges időt kell megadnunk. Lehetőség van arra is, hogy a fotókon megörökített arcokat maga találja meg a program és köztük pásztázzon.

Érdekes módon ez a Photoshop Elementsben jól működő arcfelismerő funkció itt a Premiere Elementsben nem mindig működött. Az Adobe mintaképein minden jól ment, saját fotóinkon viszont rendszeresen nem ismert fel senkit. Valamiféle fényerő-kontraszt galibára gyanakszunk, de még nem jöttünk rá, pontosan mi a gond. (A képek kis felbontása és esetleges JPEG túltömörítése úgy tűnik, nem játszik.)

 



Ha filmfelvételünk színei pocsékak voltak, eddig csak abban bízhattunk, hogy a klip betöltésekor a SmartFix varázsló magától észreveszi ezt, és javítja a felvételt. Mostantól kétfajta másik színkorrekcióra is lehetőségünk van. Az Effects -> Color Correction -> AutoTone & Vibrance ugyan azt teszi, mint a SmartFix, csak kérésre, nem csak akkor, ha nagyon tompák a színek. Sokkal többre képes, igaz több pepecseléssel jár a szintén a Color Correction csoportba tartozó Three-Way Color Corrector. Itt külön módosíthatjuk felvételeink fényes, közepesen fényes és árnyékos (Highlights, Midtones és Shadows) részleteit a fehéregyensúly/színtónus és színtelítettség beállításával.

HD felbontású videóinkat eddig menthettük online tárhelyekre (YouTube és Facebook), valamilyen kézi kütyü – pl. iPod – formátumába, ám ha igazán jó minőségű, asztali lejátszóban használhatót szerettünk volna kapni, csak a Blu-ray korong írására volt lehetőségünk. Már ha volt BD-írónk! Mostantól az olcsó DVD-kre kiírható AVCHD-kimenet is rendelkezésünkre áll, ráadásul a korong sem kell kéznél legyen, mappába is ment a Premiere Elements. Igaz, hogy egy 4,7 vagy 8,5 GB-os DVD-re rövidebb anyag fér fel azonos minőségben, mint BD-re, de a családi videók esetében ez is bőven elég szokott lenni. Persze ha kell, a bitrátán is spórolhatunk.

 



Adatok:

- Otthoni videoszerkesztő- és katalogizáló
- Képek és videók egyszerű kézi és automatikus címkézése
- Kijelölt tárgyak és hasonló fotók (duplikátumok) keresése az Organizer képei közt
- Fotók gyors címkézése a Facebook Friends listájának felhasználásával
- Gyors, automatikus filmszerkesztés az Instant Movie-val, sablonok alapján
- Egyszerű hangszerkesztés (hozzáadás) Smart Sounddal
- Hibás filmrészletek automatikus megkeresése és javítása
- Kézi színkorrekciós lehetőség
- Videók importálása „flip-” és DSLR kamerákról
- Hangsávok zajszűrése és egyéb felvételi hibáinak javítása
- Egyszerű DVD- és Blu-ray készítés
- AVCHD export-import
- Webes „DVD-k” készítése.
- Mozgáskövetett objektumok effektezése a videón
- Pan and  Zoom effektus a szerkesztőlécre helyezett fotókon, arcfelismerés ugyanitt
- Video CD-k és DVD-k készítése fotógyűjteményünkből
- Képeink és videóink feltöltése a Facebookra és a YouTube-ra
- 32 bites Windows és Mac OS változatok is (Win 7-re 64 bites is)
- Forgalmazó: Szoftver.hu
- Ár: 37 375/56 125 Ft (magában/a Photos hop Elementsszel együtt)
- web: adobe.com/elements

Összegzés

Jól használható termékek az új Elementsek, ám több új funkció is kiforratlanul került ki a fejlesztők kezei közül; lehet, hogy érdemesebb lett volna még egy évet csiszolgatni rajtuk, és csak a következő kiadással piacra lépni velük. Több más, jól működő újdonság esetében meg az volt az érzésünk, hogy „Jé, miért csak most került be ez a programba?”. Azaz sok más hasonló termékből ismerős dologgal most találkozhattunk először az Elementsek repertoárjában. Úgy tűnik, az Adobe nem mindig  vezető fejlesztő, legalábbis nem az olcsó hobbi termékek piacán.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.