Hirdetés

Ashampoo Music Studio 2012



|

Elsőre talán egy zeneszerkesztő programot várnánk, cserébe azonban egy - hangfájlok kezelésére kihegyezett „mindenes” alkalmazást kapunk.

Hirdetés

Az augusztusi magazinunk – és az Artensoft mozaikkészítője - mellé adott teljes verziós szoftvernagyon hasonlít a cég lemezíró programjára (Burning Studio), így ha azt használtuk, akkor a Music Studio kezelése sem fog gondot okozni. S mivel a szoftver egyenesági leszármazottja a Burning Studiónak ezért képes adatlemezek írására, e funkciójával ne is törődjünk, elég róla annyit, hogy CD, DVD és Blu-Ray korong elkészítésére is képes.

 



Foglalkozzunk inkább a speciális, zenefájlok kezelésére alkalmas képességeivel. Ezek közül az első - amely még mindig ismerős lehet a Burning Studióból, az Audio CD-rippelése. Ezzel a zenei CD korongjainkon lévő számokat tudjuk lementeni a gépünkre FLAC, WAV, Ogg Vorbis, illetve WMA formátumban. Sajnos az MP3 kimaradt a programból - az erre való konverziót nekünk kell megoldani egy másik alkalmazással. Ennél a funkciónál lehetőségünk van a számok hangerejének kiegyenlítésére, illetve a dalcímek letöltésére a freedb.org netes adatbázisból. Ez utóbbinak köszönhetően nem kell kézzel kitöltenünk a számok meta-adatait, ezt a munkát a program elvégzi helyettünk.

A következő menüpont neve (Fájlok szervezése) igazán semmitmondó, valójában állományok csoportos átnevezésére és megadott mappába történő áthelyezésére szolgál. Különlegessége, hogy a különböző lejátszási lista formátumokat is kezeli (például .m3u vagy .pls) és az azokon található állományokat képes bementként használni. Természetesen ez fordítva is működik, fájlokból (mappákból) is tud lejátszási listát építeni. Az átnevezésnél az állomány nevében használhatjuk az előadót, a szám címét, az album nevét és a megjelenési évet is. Áthelyezésnél sok lehetőségünk nincs, csupán a célmappát tudjuk megadni.

Grabbelés és szerkesztés

A Fájlok módosítása pont alatt több funkció is megtalálható, amelyek mindegyike a hangfájlok kezelésében segédkezik. Tudunk konvertálni a különböző formátumok között, sajnos a grabbeléshez hasonlóan MP3 kimenetet itt sem tud produkálni, de legalább olvasni tudja az ilyen állományokat. Szintén ezen pont alatt találhatunk egy mini-hangszerkesztőt, amely segítségével a fájlokat vághatunk meg, illeszthetünk össze, akár áttűnéssel együtt. Ugyanitt tudjuk normalizálni a meglévő felvételeinket (sajnos mp3-akat még mindig nem), valamint szerkeszthetjük a zenékhez tartozó meta-adatokat.

 



Mindezek mellett képes hangot rögzíteni a Windowsban telepített összes bemeneten keresztül az általunk megadott formátumban, a kiválasztott paraméterekkel. Ehhez egy „keverőpult” is a rendelkezésünkre áll, amelyek kiválaszthatjuk a bemenetet, beállíthatjuk a rögzítés hangerejét. A Hibás fájlok varázslója menüben a zenegyűjteményünket vizsgálhatjuk át hibás állományok után, valamint megkísérelhetjük a javításukat is. Ez a funkció csak Ogg Vorbis, FLAC és WAV állományokra működik.

Az utolsó menüpont a borítónyomtató modul, amelyet már ismerhetünk a cég lemezíró alkalmazásaiból. Azonban képességeit kicsit megnyirbálták, csak CD-tok és CD grafika elkészítésére használható, de legalább továbbra is képes különböző papírsablonok használatára. Ezek egyrészt kereskedelmi forgalomban lévő papírtípusok, másrészt mi is készíthetünk saját sablont. A fentiekből is kiderül, hogy a program tudása széleskörű, sajnos a funkciók kicsit összevissza vannak benne összedobálva, olyan érzése van az embernek, hogy a készítők mindent beleraktak, aminek köze lehet a zenei korongokhoz. Emellett nagyon fájó az mp3 támogatás szinte teljes hiánya.

Adatok:

- Számok lementése audio CD lemezekről
– Zenéket tartalmazó CD, DVD és Blu-Ray korongok írása
- Hangfájlok konvertálása és szerkesztése
- Hangfájlok csoportos átnevezése és áthelyezése
- Hangrögzítés egyszerre akár több bemeneten keresztül is
- Hibás fájlok detektálása és javítása
- Borítók és CD-grafikák tervezése és nyomtatása
- Fejlesztő: Ashampoo
- Ár: A PC World olvasóinak ingyenes
- Web: ashampoo.com/hu/

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.