Hirdetés

Az emuláció csúcsa



|

Szépen megágyazott a Google a Chrome OS előre töréséhez, és a mobil/tablet-piacot dobbantóként használva hasznos extrákat adogat a rendszerhez, de erre még ő sem gondolt!

Hirdetés

A tablet egy áldás, ha tartalmat kell viszonylag kis, 7-10 colos kijelzőn fogyasztani, de a tartalomelőállításnál nem a legjobb eszköz. Némiképp a Windows riválisaként, a Linuxnál zártabb környezetként fejlesztette ki a Google a Chrome OS-t, ami online tartalomelőállításra, munkára, kapcsolattartásra helyezi a hangsúlyt, vagyis kijelző méretben nagyobb, a kialakítása pedig hibrid vagy klasszikus notebook. De merre halad a Chrome OS és mit sikerült lelkes profiknak elérni vele?


Hirdetés


Az emulátor-emulátorának az emulátora - működik!

A Chrome OS viszonylag zárt és sajnos hazánkban továbbra sem kapható ilyen OS-sel kínált számítógép (hogy ez mennyire a Google, a Microsoft vagy a PC-gyártók hibája, abba nehéz még belelátni). Ugyanakkor a Chrome OS is Linux, sőt, a legtöbb ChromeBook Intel CPU-n fut, vagyis x86-os. A Chrome böngészővel elég sok kiegészítő és plug-in elérhető, weben is sok mindent megtehetünk, de azért néhány kulcsfontosságú program és applikáció hiányzik.



Ezt az akadályt gyönyörűen vette a Google, ugyanis kiadta az Intel-alapú ChromeBookokra az Android appok futtatásának lehetőségét, vagyis mostantól az Android Play Store elérhető Chrome OS alól is, ami hatalmas előrelépés.


A CodeWeavers csapata ezt arra használta fel, hogy a gépre telepítsék a saját készítésű, hamarosan megjelenő CrossOver for Androidot, amivel Android környezetben lehet Win32-es programokat futtatni, amire letöltötték a Steam klienst, amiben telepítették a Limbo játékot!



Ez már önmagában is óriási eredmény, de a java még csak most következett. A Limbo nevű játék DirectX 9 alatt futott, miközben tökéletesen lagmentesen működött a hang, nem akadt a grafika és hibátlanul lehetett használni az egeret és a billentyűzetet is!


A CrossOver for Android nem kér sokat: mindössze 2 GB RAM-ot és Intel SoC-t/CPU-t, de ez lehet tablet és ChromeBook is - utóbbi esetében igazán jól mutatja a siker, hogy milyen jó az Android for Chrome OS. Egyetlen bökkenő, hogy a CrossOvert még csak bétateszteli a CodeWeavers, de fel lehet iratkozni náluk, amikor pedig megjelenik, teljesen ingyenes lesz az app.



Ugyan mindez csupán egy ártatlan kísérletnek tűnik, megfelelő Win32-x86 emulációval a Chrome OS sokak számára rögtön sokkal vonzóbbá válhat. Persze ehhez már lenne egy-két szava a Microsoftnak is.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.