Hirdetés

Color Correction Wizard 1.1



|

Kiszemelt fényképünk színvilágát is rá tudjuk „másolni” egy másik felvételre evvel az univerzális fotószínező programmal.

Hirdetés

 

ccw_process.jpg

 

 

Helyesen beállított színegyensúly és expozíciós értékek mellett nincs szükség egy fotó színének, világosságának vagy kontrasztjának javítására. Ám sokszor tapasztalunk „érdekes” fényviszonyokat, amelyek igencsak meg tudják tréfálni fényképezőgépeink automatikáját, arról nem is beszélve, amikor mi magunk állítunk be valamit rosszul gépünkön. Ma már szinte minden képszerkesztő, sőt sok képnézegető program is kínál hasznos eszközöket az ilyen problémák utólagos korrigálására. Mindazonáltal kevés olyan alkalmazás van, amelyik ezekre szakosodott volna.

 

Javítások, akár tömegével is

Az ingyenes regisztráció fejében letölthető Color Correction Wizard készítői – ahogyan az a szoftver nevéből is sejthető – a megszokott varázslóablakos megoldást választották, ennek köszönhetően lépésről lépésre haladhatunk fotóink javításakor. A nyitólapon még csak a lehetőségek rövid felsorolását látjuk, alul azonban két gombot fedezhetünk fel a program online, Java-alapú oktatóanimációjának, illetve a Vicman Software fórumának gyors elérésére.

 

ccw_onebyone.jpg

Választásunktól függően a beállítások vagy csak az adott képre, vagy az összes kijelöltre lesznek érvényesek


A következő oldalon azokat a képeket kell kiválasztanunk, amelyeket javítani, módosítani szeretnénk – illetve azt, amelyiket sablonként fogjuk használni. Számítógépünk meghajtóinak fastruktúrájában bóklászva az alatta levő listán megjelenik a kiválasztható JPEG, PNG és BMP formátumú állományok neve, amelyeket a középen található nyilakra kattintva másolhatunk át a kiválasztottak közé. Sajnos előnézeti képet csak a kijelölt képről kapunk, így ha fotók tömkelegéből kell kiválasztani a javítandókat, akkor célszerű azokat előtte átmásolni egy másik mappába.

 

Miután valamennyi fényképet összegyűjtöttük, el kell döntenünk, mit is szeretnénk tenni ezekkel. Ha úgy tetszik, a One by one correction opcióval egyesével beállíthatjuk ezek telítettségét, világosságát, kontrasztját, színeit (csatornánként), de egy szerintünk jónak ítélt beállítás alapján az összes kijelölt képet is módosíthatjuk (Correct levels). Ezekben az ablakokban is választhatunk automatikus beállításokat, de ha csupán ezekre akarunk hagyatkozni, érdemes inkább a Perform autocorrection ágon elindulni.

 

ccw_corrected_.jpg

 

Színcserés támadás

Már ezek miatt a funkciók miatt is érdemes lenne legalább rövid ismeretséget kötni a Color Correction Wizarddal, de a program valószínűleg leggyakrabban használt funkciója mégiscsak az, amelyikkel egy kiválasztott fotó színét, világosságát és/vagy kontrasztját rámásolhatjuk a többi kijelölt képre. A mintának kiszemelt felvételt a képes listából a jobb egérgombbal tudjuk kiválasztani – amit az is jelez, hogy a fotó előnézeti képe megjelenik a Template image keretben. Ezzel párhuzamosan azt is megadhatjuk, hogy a kiválasztott fotónak mely jellemzőit (szín, világosság, kontraszt) szeretnénk átvinni a többi képre), mindemellett a képeket át is méretezhetjük ugyanakkorára, mint a sablonul szolgáló felvétel. Minthogy sablonnak bármilyen képet választhatunk, változatos hatásokat érhetünk el: például fényes nappal készült fotóinkat olyanná alakíthatjuk, mintha napfelkeltekor vagy napnyugtakor készültek volna. Természetesen a fényviszonyok nem lesznek ugyanolyanok, mint ha valóban az adott időben nyomtuk volna meg az exponálógombot, azokat a program nem tudja módosítani – de megfelelő képpárokkal kísérletezve így is roppant látványos eredményben gyönyörködhetünk.

 

ccw_corrected2_.jpg

Egy jól megválasztott „sablonképpel” gyökeresen megváltoztathatjuk fotóink hangulatát


Adatok

  • Fotók világosságának, kontrasztjának és színének javítása
  • Automatikus és kézi korrekció lehetősége
  • Egy beállítással több kép javítása
  • Egy fotó színvilágának átmásolása a többire
  • JPEG, PNG és BMP formátumok kezelése
  • Ingyenes

 

Értékelés

Előny: gyors, egyszerű használat, látványos végeredmény (megfelelő nyersanyagok esetén)

Hátrány: hisztogram hiánya, a TIFF formátumot nem kezeli

Teljesítmény: 94

Szolgáltatás: 80

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.