Hirdetés

Mások megfertőzéséért cserébe adja vissza a fájlokat az új ransomware



|

Nem muszáj kifizetni a Popcorn Time által követelt váltságdíjat: mások megfertőzése is érhet feloldókulcsot.

Hirdetés

A ransomware jellegű kártevők bár önmagukban is a legkellemetlenebb és legkomolyabb fenyegetést jelentették az utóbbi 1-2 évben, a jelek szerint folyamatosan fejlődnek, és sajnos egyre rosszabbak. 

Hirdetés

A Popcorn Time nevű például titkosítja a windowsos gépeken található fájlokat, 256 bites AES-kódolással. Mindezt csak egy bitcoinért cserébe oldják fel (hét napon belül), vagyis borsos összeget kérnek a feloldókulcsért. 

Ez a ransomware azonban egy csavart is tett a működésbe. A feloldókulcsot ingyen is meg lehet kapni, amennyiben az áldozat megosztja a kártevőt terjesztő hivatkozást két másik emberrel. Amennyiben azok megfertőződnek és fizetnek is, akkor az eredeti áldozat ingyen feloldókulcsot kap. 

A beszámolók szerint a folyamatosan változó forráskód érzékeli, ha valaki többször is megpróbálja megadni a feloldókulcsot, és ilyenkor véglegesen zárolja a fájlokat. A fontosabb Windows-mappák mellett a népszerű fájlkiterjesztéseket is zárolja a kártevő. 

A hackerek azt állítják, hogy Szíriából valóak, a pénzt pedig ételre, gyógyszerre és menedékre fordítják. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.