Hirdetés

Megélnek az irodai programok a felhőben?



|

A CloudOn, a Nivio, az Onlive, de még a Microsoft is azon fáradozik, hogy a komplett irodai alkalmazáscsomagok váljanak elérhetővé a táblagépekre, illetve más mobileszközökre is.

Hirdetés

Itthon egyelőre még várnunk kell, hogy bármelyik felhőszolgáltatás is nyisson országunk lakói felé, de úgy gondoltuk megkukkantjuk, mire is számíthatunk, ha ne talán tán a közeljövőben bármelyik is átlépné a határainkat.


Amennyiben a Documents To Go, a Quickoffice, vagy a netes alkalmazások valamelyikével már próbálkoztunk dokumentumok mobilos szerkesztésével akkor tudhatjuk, hogy a hagyományos megoldások nem az igaziak. Az alkalmazások összekuszálhatják a doksik formázását és ráadásul kevesebb szolgáltatással is bírnak.

A helyzet azonban javulófélben van. Pár szolgáltatás teljesen más szempontból, a ”hagyományostól” különbözőbb módon igyekszik megoldani, hogy mobil eszközökön is produktív tevékenységet végezhessünk. A dokumentumkezelőket távoli szervereken futtatják és mire a kezelőfelület úgymond eléri a felhasználót, az már a készüléke képességeire lesz szabva.

 

 

Tulajdonképpen ezek a felhőszolgáltatások (CloudOn, Nivio, Onlive) annak a thin-client koncepciónak a továbbfejlesztett implementációi, mely már évek óta a levegőben van. Eddig az ötlet nem igazán válhatott valósággá, de most úgy tűnik elérkezett számára az idő. A nagysebességű Internet és a nem windowsos mobileszközök terjedésének köszönhetően kialakult az a tér, ahol a thin-client megvetheti a lábát.

A fent említett felhőszolgáltatások készséggel szállítják az Office népszerű hármasát a World-öt, az Excel-t és a PowerPoint-ot, melyek így már iPad-en és pár androidos táblagépen is elérhetővé válnak. A dokumentumokat a szolgáltatások a web-alapú tároló komponensüknek hála bárhol elérhetővé teszik. Az utóbbit a Nivio és az OnLive a szolgáltatásuk részeként kínálja, a CloudOn pedig a Box.com és a Dropbox megoldását használja.

 

 

Közelebbről megvizsgálva őket jelentős különbségeket találhatunk. A CloudOn az alkalmazásokat spártai módon azok saját kezelőfelületével tálalja. Ehhez képest a Nivio és az Onlive a felhasználóknak egy teljes virtuális Windows asztallal kedveskedik, melyben az Internet Explorer is megtalálható. Ez utóbbi az iPad tulajdonosok számára lehet érdekes, mivel a Safari böngésző nem rendelkezik Flash támogatással.

Az Onlive Desktop ezen felül Windows Paint-tel, számológéppel és a Microsoft Surface Collage-al is felszerelkezett. A Nivio, ami jelenleg még mindig csak béta stádiumban van, számos alkalmazást kínál, melyekhez a felhasználók havi szinten szerezhetnek hozzáférést.

A támogatott eszközök szintjén a szolgáltatások szintén különböznek. A CloudOn egyelőre csak iPad-en érhető el, de a fejlesztők tervei között szerepel, hogy egy hónapon belül androidos tabletekre is megjelentetik. Az OnLive iPad-en és androidos tableteken is elérhető. A Nivio pedig minden népszerű operációs rendszeren elérhetővé tette a szolgáltatását.


A különbségek sora a motorháztető alatt is folytatódik. A CloudOn és az Onlive Desktop a számításokat mind a szervereiken végezteti. Beütünk egy számot az Excel tábla cellájába és azt a felhő szerverei tárolják le. Ezután a pixel-streaming technológia bevetésével a mobileszközünkre küldik azt a képét, amit más esetben az asztali gépünk monitorján is láthatnánk. Arról persze nem sokat tudhatunk, hogy miként optimalizálják az adatcsomagok méretét, ahogy arról sem, hogy milyen változtatások szükségesek ahhoz, hogy egy point-and-click alkalmazás érintőképernyős környezetben is jól működjön. Ezek az információk egyelőre nem publikusak.

 

 

A Nivio a fentiektől egy kissé komplikáltabb. A szolgáltatás alkalmazás-alkalmazás alapon dönti el, hogy melyik funkciót érdemes a szerverekkel, illetve melyik funkciót érdemes a mobilkészülékekkel végeztetni, majd ez alapján kezelteti le a folyamatokat. A cég úgy gondolja, hogy ez a nagyfokú személyreszabott megközelítés a későbbiekben jelentősen tovább szélesítheti a támogatott alkalmazások körét. A hold sötét oldalára fordulva ez azt is jelenti, hogy egyes funkciók optimalizálása a Nivio-nak sokkal tovább tart, mint amennyi idő alatt a versenytársai lépnek. Sachin Duggal, a Nivio társalapítója úgy véli, hogy az IE böngészőjükben a videólejátszás funkció még nem az igaz.

A szolgáltatások árai folyamatos mozgásban vannak. Az OnLive alapcsomagjához a felhasználók ingyen is hozzáférhetnek. Ebben az alap Office alkalmazások mellett 2GB tárhelyet is kapnak, azonban az IE nem fut és az elkészült dokumentumokat sem csatolhatják e-mailben. Ezek aktiválása havi 5 dollárba kerül.

A Microsoft korábban sérelmezte is az OnLive szolgáltatását, mivel úgy vélték, hogy az licenszproblémákat vet fel. Az OnLive ezért a korábbi Windows 7 asztalt lecserélte Windows Terminal Server-re. Ez már a redmondiaknak is jobban tetszett, de a tárgyalásokat tovább fogják folytatni. Ez azért érdekes, mert a zárt körben elhangzó döntések hatással lehetnek az eddigi árra, mely várhatóan növekedni fog a későbbiekben.

A CloudOn és a Nivio állítólag rendelkezik a megfelelő licensz megállapodással az Office alkalmazások használatához. A CloudOn egyelőre ezt semmilyen formában nem mutatja, mivel ingyenes, de az árcímke hamarosan megjelenik a szolgáltatás bizonyos funkcióinál. A Nivio weblapján pedig már számos csomag található, melyek közül akkor lehet majd választani, mikor a szolgáltatás kinő a béta verzióból. A 10GB tárhellyel egybekötött ingyenes szolgáltatás mellett van itt havi 2 dolláros alapcsomag, mellyel 10 órányi hozzáféréshez jutnak a felhasználók, havi 15 dollárért pedig már az időkorlátos funkció a múlté lesz. De ez még mind semmi. Ezen felül fizetni kell azokért az alkalmazásokért is, melyeket a mobilokon kívánnak használni az emberek. A Microsoft Office elérése 15 dollárba kerül havonta, de ha csak a Word vagy az Excel szükségeltetik, akkor 7,5 dolcsit kell lerakni az asztalra.

Azok, akik hozzászoktak az ingyenes webes megoldásokhoz nem valószínű, hogy fizetnének azért, hogy dokumentumaikat a számítógépeiktől távol is szerkeszthessék. De amennyiben páran a laptopjukat egy Bluetooth-os billentyűzettel ellátott tabletre cserélnék és továbbra is élvezni kívánják a hordozható gépek produktív tulajdonságainak bizonyos részét ráadásul a gyors internetelérés sem probléma nekik, ezek a szolgáltatások megérnek egy kukkantást.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.