Hirdetés

Nem kapnak több Windows 7 / 8.1 licencet a PC-gyártók



|

Már csak a készletek erejéig vásárolhatóak újonnan ilyen rendszerű számítógépek.

Hirdetés

A fogyasztói piacon már nagyon régóta nehezen szerezhetőek be Windows 7-tel előtelepített új számítógépek, az elmúlt egy évben a Windows 8.1-es eszközök is ritkává váltak. A kérdéses PC-k néhány hónapon belül várhatóan végleg eltűnnek a boltok polcairól, ugyanis 2016. november 1-től kezdődően a PC-gyártók egyáltalán nem vásárolhatnak Windows 7 / 8.1 licenceket a Microsofttól. Ha elfogynak a korábban beszerzett termékkulcsaik, akkor nem lesznek képesek többé a régebbi rendszerekkel előtelepített PC-ket piacra dobni.


Hirdetés


Most keddtől a Microsoft csak és kizárólag Windows 10 és Windows 10 Pro licenckulcsokat árul, az előző rendszereket legfeljebb a különleges nagyvállalati licencprogramjának keretében lehet jogtisztán igényelni. Érdemes megemlíteni, hogy az AMD (Bristol Ridge, Summit Ridge) és az Intel (Kaby Lake, Apollo Lake) új hardveres platformjai csak Windows 10 alatt működnek, nem készülnek hozzájuk Windows 7 / 8.1 driverek. Ennek köszönhetően nem érdemes bevásárolni a rendszerek itt-ott még raktáron maradt licenckulcsaiból, a jövő hardverein nem lesznek működőképesek.



A témához kapcsolódik, hogy a Windows 7 SP1 kiterjesztett terméktámogatása 2020. január 14-én fog megszűnni. Aki ezzel a rendszerrel építene most egy új számítógépet, az a hardver nyugdíjazása előtt elveszítheti a támogatást az operációs rendszerhez, ami kellemetlen dilemmát fog okozni. Ha ez megtörténik, akkor négy lehetősége lesz: egyrészt átállhat a Linux használatára, másrészt maradhat a biztonsági javításokat már nem kapó Windows 7-nél, harmadrészt licencelheti a hardverre az aktuális Windowst, negyedrészt pedig összerakhat egy új számítógépet az éppen aktuális Windowszal.


(Forrás: WinBeta)

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.