Hirdetés

Nincs értelme antivírust telepíteni az újabb Windowsokra?



|

A Mozilla volt szoftvermérnöke szerint jobb ötlet a Defenderre bízni a feladatot.

Hirdetés

Jelenleg magától értetődő tényként kezeljük, hogy a windowsos számítógépekre muszáj valamiféle vírusirtót telepíteni, mégpedig lehetőség szerint egy fizetős megoldást. A biztonsági kutatók már évek óta mormognak arról, hogy az antivírusok közel sem olyan jók, mint azt a többség feltételezi, azonban a témában szakértőknek számító szakemberek a lehető legritkábban hajlandóak nyilvánosan kiteregetni a szennyest. Jó néhányan a napi munkájuk miatt kénytelenek jó viszonyt ápolni az antivírusokat készítő cégekkel, plusz azok publikus megszégyenítése problémát okozhatna a munkáltatójuknak, veszélybe sodorhatná az állásukat.


Hirdetés


A héten némi rés támadt a pajzson, ugyanis a Mozilla egyik volt szoftvermérnöke egy novemberi twitteres veszekedés apropóján - és a szólásszabadságát kihasználva - leírta az őszinte véleményét a blogjában: Windows 8.1 és Windows 10 rendszerekre nincs értelme külön antivírust telepíteni, a beépített Windows Defender teljesen megfelel a célra. Elsőként is kevés meggyőző bizonyíték van arra, hogy a Defender rosszabb valós körülmények közti védelmet biztosítana az alternatív termékeknél, ám az igazi problémát mégis az jelenti, hogy rendkívül sebezhetőnek bizonyultak a harmadik felektől származó antivírusok.



Robert O'Callahan - és az általa hivatkozott másik kutató, a Google Chrome biztonsági csapatánál dolgozó Justin Schuh - állítása szerint az antivírusok programozói rendszeresen nem követik a legjobb biztonsági praktikákat. Ebből fakadóan a vírusirtók által a futó alkalmazások folyamataiba injektált, magas jogosultsággal futó kódjaik rendszeresen súlyos biztonsági réseket nyitnak az alkalmazásokban, időnként konkrétan tönkreteszik azok beépített védelmei vonalait, instabilitást és teljesítménybeli problémákat okozhatnak, továbbá akadályokat gördíthetnek az újabb biztonsági fejlesztések implementációja elé. Állítása szerint ezek teljesen hétköznapi problémák, a Mozillánál is rengeteg idő és energia megy el a Firefox antivírusok által okozott problémáinak megoldásával.


(Forrás: ZDNet, Robert O'Callahan, Justin Schuh)

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.