Hirdetés

Temessük vagy éltessük a Windows 10-et?



|

Nagyot álmodott a Microsoft, hatalmas lendülettel indított, de kérdés, mire volt ez elég egy év alatt és hogy merre tovább?

Hirdetés

A 2015 nyár végén beindított Windows 10-re kétféleképpen is lehet tekinteni, kérdés, hogy ki hogy szeretné kiforgatni, magyarázni a számokat. A rendszer fejlett, kaptunk ingyenes frissítési lehetőséget, temérdek újdonságot és kiváló támogatást, de azért a hiánylista sem rövid és sokakat nem győzött meg az új rendszer. Nézzük előbb a pesszimista változatot.


Hirdetés


1 milliárd

Ha azt nézzük, amit a Microsoft a Windows 10 bejelentésekor állított, nagy csalódás a Windows 10 és nem váltja be a hozzá fűzött reményeket. Ez ugyanis az volt, hogy 3 éven belül 1 milliárd eszközön fog futni a Windows 10 operációs rendszer. Azt már a cég is elismerte, hogy ez nem fog összejönni, ráadásul a cégek sem nagyon álltak be a sorba a frissítésért - még ingyen sem. A Windows 10 jelenleg a végfelhasználói táborban népszerű, a cégek még mindig rugalmatlanok. A legtöbb nagyvállalat egyszerűen kihagyta a Windows 8/8.1-et és továbbra is Windows 7-et használ. Ez abból is látszik, hogy sok üzleti gépen még mindig a Windows 7 a vonzó előtelepített operációs rendszer. Nemrég a tesztlaborunkban is járt egy Acer TravelMate üzleti notebook, amelyet Windows 7-tel ajánlanak, de az Acer helyreállító partícióján ott a Windows 10 is - a felhasználó választhat a telepítendő rendszerek közül.



Ha még hozzávesszük az 1 milliárdos téves előrejelzéshez és a passzív cégek hosszú sorához azt is, hogy az ingyenes frissítés is megszűnt, kevés a DirectX 12-es játék és már kétféle gond is napvilágra került a legutóbbi Anniversary Update csomagról, elég sötétnek látszik a Windows 10 jövője.


21,13%

A pesszimista után következzen az optimista oldal, merthogy ez is van, ráadásul számokkal alátámasztva, hitelesen. A tavaly júliusi induláskor például még 60,7%-kal toronymagasan vezette a telepített operációs rendszerek listáját világszinten a Windows 7, azonban ez 2016 júliusára 47,01%-ra csökkent. Ennek oka a Windows 10, amely egy év alatt 21,13%-os piaci részesedést szerzett, a Win7 és Win10 pedig egyre csak közelítenek egymáshoz, amíg csak a Win10 át nem veszi a helyét. Ha a Windows 10 terjedését nézzük, bámulatos sebességet látunk - még soha egyetlen OS-nek sem sikerült ilyen gyorsan ilyen sok felhasználót szereznie. Az egyetlen év alatt a Windows 10 a Win7-et leszámítva minden más rendszert maga mögé utasított, mégpedig hatalmas fölénnyel - beleértve a Windows 8/8.1-et, a Mac OS X-et és minden más rendszert.



Az ingyenes frissítésről se mondjuk még le, erre is van legális megoldás, ráadásul a Net Market Share felmérésében szereplő 21,13%-ban a Windows 10 ingyenes frissítési lehetőségének utolsó 1-2 hete még nem is szerepel és azok sem, akik megkapták az ingyenes frissítési lehetőséget, de a telepítést még nem hajtották végre. Amikor pedig néhány nagyobb vállalat végre úgy dönt, frissít Windows 10-re, pillanatok alatt megugorhat a piaci részesedés. Szóval nincs ok az aggodalomra, de azért azt el kell ismerni, hogy az 1 milliárd tényleg túl nagy jóslat volt.



Te már frissítettél? Mi tartott vissza?

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.