Hirdetés

Total Commander: a parancsnok segédei



|

Titkosított kapcsolat, rejtett fotóadatok kiolvasása, közvetlen zenelejátszás - ezek az ingyenes segédprogramok még hatalmasabbá teszik a Total Commandert.

Hirdetés

Még 1993-ban, Windows 3.1 „operációs rendszerre” jelent meg Christian Ghisler svájci fejlesztő munkája, a Windows Commander, amit ma Total Commanderként ismerhetünk. A programot 2002-ben nevezte át, de nem azért, mert nem tetszett neki a WC rövidítés, hanem mert a Microsoft perrel fenyegette a védett Windows név használata miatt. A felhasználókat ez cseppet sem zavarta, örömmel fogadták a DOS-os Norton Commander szöveges kezelőfelületére hajazó modern GUI-t. A Windows platformon máig shareware licenc alatt kiadott program először 16, majd 32, végül 64 bites Windows rendszerekhez is elkészült, és jócskán túltett a Norton Commanderen tudásban, ugyanakkor megtartotta annak alapfilozófiáját, kétpaneles felépítését és gyorsbillentyűit. A Norton Commander hivatalos Windows változatát is maga mögé utasította áttekinthetőbb felületével és extra szolgáltatásaival (FTP/FXP, extrém hosszú fájlnevek, paralel/USB link és szinkronizáció). Sikerének egyik ékes bizonyítéka, hogy a klónról klón is készült FreeCommander néven, a másik pedig az, hogy ingyenes használatáért a felhasználók némi kényelmetlenséget is szívesen felvállalnak.

Hirdetés


A shareware periódus ugyanis nem időkorlátos, ezért mindmáig fél Magyarország nyomogatja az 1-es, 2-es vagy 3-as gombokat a program indításakor a figyelmeztető dialógus bezárásához. Ezek szerint a sok gombnyomás megér 11 400 forintot – ennyibe kerül egy személyi licenc. Feltéve, hogy munkanapokon (ebből körülbelül 220 van egy évben, ha a szabadsággal is kalkulálunk) használjuk csak a programot, tíz év alatt legalább 2200 gombnyomással vagy kattintással áldoztunk a takarékosság oltárán. Ez azt jelenti, hogy szívesen kattintunk egyet 5,18 forint megtakarítás érdekében a három gomb egyikén, ami érthető is, hiszen ha egyetlen egérművelet ennyit fizetne, akkor egész nap ezzel foglalkoznánk. (A Windows CE, Windows Mobile, Pocket PC és Android változatok már ingyenesen használhatók.)

Pluginok telepítése: csupán be kell lépnünk a ZIP állományba, és a program felismeri a bedolgozót


A Total Commander (TC) legfrissebb kiadása kezel minden tömörített archívumformátumot, van benne FTP is, böngészhetünk vele a hálózaton, kész a mindennapi használatra. Emellett meglepően sok speciális bedolgozó (ghisler.com/plugins.htm) készült már extrémebb feladatokhoz (most ezekből csemegézünk). Nem részletezzük a Total Commander weboldalán fellelhető számos állományformátum-kezelő plugint és azokat sem, melyek funkcionalitását az évek múlásával fejlődő Commander átvette. Mindemellett érdemes végignézni a kínálatot, ha valamilyen speciális állomány-, archívum- vagy lemezképformátumhoz keresnénk segédeszközt.


Windows Media Audio 1.2

A Windows Media Audio rendszerű zenelejátszók tartalmához kínál közvetlen hozzáférést a Windows Media Audio bedolgozó. Ezek a lejátszók a PC-hez csatlakoztatva nem dobnak fel meghajtót, csak a Media Playeren keresztül kezelhetők. A bedolgozó használatához is szükség van a Windows Media Playerre (10-es változat vagy újabb), de a fájlok közvetlenül kezelhetővé válnak a Total Commanderből.


Exif 2.4

Digitális képek rendezgetésében segít az Exif bedolgozó, amely JPG és Canon RAW formátumú képekről nyújt extra információkat. Minden képtulajdonságot elérhetővé tesz, melyet a kamera rögzített a fotó készítésekor, az apertúra, záridő és különféle szűrőértékek mellett a GPS adatai is kinyerhetők. Hogy milyen adatokat szeretnénk oszlopként viszont látni, az az [Általános] beállítások között az [Egyedi oszlopok] lapján adhatjuk meg. Az itt összeállított nézetet aztán a [Nézet] menü [Egyedi oszlopbeállítás] menüjéből aktiválhatjuk.

Egyedi oszlopok: ezek kellenek az id3 vagy exif címkék böngészéséhez is


id3

Zenei gyűjteményünket nehezebben látjuk át állományszinten böngészve, sokkal célszerűbb az MP3 ID3 (v1.0) címkéire alapozni a keresést, rendszerezést. Erre szolgál az id3, amely a szokványos kezelőpanelen teszi elérhetővé ezeket a tulajdonságokat. (Az egyedi oszlopnézet létrehozásáról fentebb, az Exif 2.4 kapcsán írtunk.)


Jpegthumbs 1.3

Visszafogott memóriamennyiséggel rendelkező, régebbi, Windows 95/98-alapú PC-ken lehet kritikus a Jpegthumbs nyújtotta segítség. A Jpegthumbs látványban semmi extrát sem nyújt, csupán takarékosabban jeleníti meg a képeket Miniatűrök nézetben. Ha a nézet esetleg kiakadna sok megabájtos JPEG fotóinktól, érdemes kipróbálni ezt a modult. Jelenleg sajnos csak 32 bites TC alatt használható, igaz, pont itt van rá nagyobb szükség.


Imagine 1.09

Nem teljes körű a TC képformátum támogatása a beépített Lister nézőkében, de ezen könnyen segíthetünk az Imagine telepítésével. Rengeteg képállomány-formátumot támogat (PNG, JPG, GIF, BMP, PCX, TGA, TIFF, ICO, CUR, LBM, ANI, FLI, WMF, EMF stb.), és néhány archívumtípus ismeretével (ZIP, RAR, 7Z, ALZ, HV3, CBZ, CBR, CB7, ARJ, LZH, EGG, TAR, ISO, CAB stb.) is hozzájárul a kényelemhez. Segítségével állóképeket hasíthatunk ki animációs állományokból és néhány alapvető képszerkesztő műveletet (pl. vágás, forgatás, méretezés) is elvégezhetünk.


WinCE 2.2

Régi PocketPC-inket, azaz Windows Mobile Classic rendszerű és Windows CE-alapú kütyüink tartalmát érhetjük el a plugin segítségével, szabadulva a gyári szinkronizációs szoftverek zárt szemléletétől. Feltelepítéséhez és használatához már üzemelő ActiveSync kapcsolatra lesz szükség, Windows Vista/7 alatt pedig telepítve kell, hogy legyen a Windows Mobile Data Center 6.1.


Diskdir

Nagyon hasznos tud lenni a csomagolók közé beépülő Diskdir. A kijelölt mappák és fájlok listáját hozza létre egy szöveges állományban, amely a TC-ben ugyanúgy böngészhető, mint az így kivonatolt mappa- és fájlstruktúra. Az eszköztár Tömörítés ikonjával indítható, csak nem valamelyik archívumformátumot, hanem az „lst” bejegyzést kell választanunk a tömörítőknél. A listafájl tartalmazza az állomány- és mappaneveket, mérettel és az utolsó módosítás dátumával, időpontjával együtt.


SFTP 1.4.1

Sok esetben elegendő az FTP-kapcsolatok kezeléséhez a program beépített FTP-modulja, sokan épp ezért a kényelmes szolgáltatásért tartották meg mindmáig a Total Commandert. A titkosított SSL/TLS-kapcsolatot támogatja a gyári modul, de az SSH-ba ágyazott FTP-t nem. Ha a használt kiszolgáló támogatja az SSH és FTP kombinációját (FTP via SSH), akkor érdemes lehet megpróbálkozni az SFTP 1.4.1 használatával. A bedolgozó legújabb változata már nem a népszerű Putty SSH kliens forráskódjára támaszkodik, hanem az OpenSSH-ra, aminek DLL-állományait (libeay32.dll, libssh2.dll és zlib1.dll) el kell helyeznünk az SFTP pluginállomány mellett (rendszerint C:totalcmdpluginswfxsftpplug) vagy a Total Commander mappájában. Ezekhez a DLL-ekhez a libcURL csomagból, a curl.haxx.se/download.html webcímen juthatunk hozzá; válasszuk a telepített Total Commanderhez illő verziót (32 bites: Win32 – Generic; 64 bites: Win64 – Generic). A telepítés után ne a megszokott FTP-kapcsolódás menüpontot keressük fel, hanem a Hálózat (Network Neighberhood) elemet az egyik panel meghajtólistáján. Itt kattintsunk a [Secure FTP] opcióra, majd az [F7] billentyűt leütve hozzunk létre új kapcsolatot.

SFTP: az FTP-kapcsolatok kezeléséért felelős bedolgozómodul beállító panele


Amiga DX 3.6

Retrónak számít, de ma is népszerű számítógéptípus a Commodore Amiga. Az Amiga DX segítségével böngészhetők, szerkeszthetők és ki-be csomagolhatók a maga korában forradalmi grafikai képességekkel rendelkező, multitaszkos platformról PC-re áttöltött javak. A kiegészítő modul ismeri az ADS, DMS, ADZ, HDF, HDZ, DMP fájltípusokat. Kötelező, ha akad egy WinUAE emulátorunk telepítve.


Dircbm

A 8 bites Commodore gépek tulajdonosai örülhetnek a Dircbm-nek, amely lehetővé teszi a PC-re áttöltött lemezkép-állományok tartalmának kezelését. Ismeri a D64, D80, D82, T64, D71, D81 lemezképformátumokat, azaz mind az egy-, mind a kétoldalas formátumokat kezeli. A VICE-emulátor felhasználói nagyon jó hasznát vehetik a Commodore 64, 16, 116, Plus/4, 128, VIC20 és CBM gépekről származó anyagok feldolgozásakor.


Hasonló érdekességeket olvashatsz az aktuális PC Worldben is. Éves előfizetéssel ráadásul most 6 960 forintot is megspórolhatsz!

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.