Hirdetés

Windows 10 kell a következő generációs processzorokhoz



|

Régebbi Windows esetén csak a jelenleg kapható hardverek működése garantált.

Hirdetés

Aránylag nagy bombát dobott tegnap a Microsoft, a Windows Experience blogjában megjelent bejegyzés szerint ugyanis a következő generációs processzorok hivatalosan kizárólag a Windows 10 operációs rendszert fogják támogatni. A vállalat szerint ez első ilyen termékek az Intel Kaby Lake, a Qualcomm 8996, továbbá az AMD Bristol Ridge családba tartoznak majd.

Hirdetés


A beszámoló alapján a Windows 7 és Windows 8.1 operációs rendszerek a kiterjesztett támogatási időszakuk befejeztéig ettől függetlenül kaphatnak processzor-kompatibilitással kapcsolatos frissítéseket, azonban kizárólag a jelenleg piacon lévő egységek esetén. Egy Kaby Lake vagy Bristol Ridge központi egységet vásárolva semmiféle garancia sem lesz arra, hogy ezek a termékek megfelelően fognak működni Windows 7 és Windows 8.1 alatt.


"A Windows 7 közel 10 évvel ezelőtti konstrukció, a tervezésekor nem léteztek x86/x64 architektúrájú rendszerchipek (SoC-k). A Windows 7 modern szilíciumokon való futtatása érdekében a firmware-eknek és meghajtóprogramok emulálniuk kell a Windows 7 megszakításokkal, csatolófelületekkel és energiaállapotokkal kapcsolatos elvárásait, amely többek közt a Wi-Fi, grafika és biztonság tekintetében is kihívást jelent" - olvasható a Microsoft blogbejegyzésében.


Jelen pillanatban nem teljesen világos, hogy ténylegesen mindez mit fog jelenteni a régebbi Windowsukhoz a következő generációs hardverekkel szerelt számítógépükön is ragaszkodók számára, de driverek nélkül könnyen megoldhatatlan problémákkal szembesülhetnek.


Jelenleg két dolog biztos: egyrészt a Windows 10 által támogatott hardvereken a Microsoft a Windows 10 használatát javasolja, másrészt pedig az IDC szerint a tavalyi utolsó negyedévben 2007 óta nem látott mélységbe zuhantak az új számítógépek eladásai.


(Forrás: AnandTech | Nyitókép: Steven Lilley)

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.