Hirdetés

Teszt: Négy variáció tíz ujjra



|

Öt visszafogott árú rádiós készletet vontunk kínpadra, hogy megkönnyítsük a választást, merthogy gépelni és egerészni továbbra is szükséges.

Hirdetés

Akár 60 000 forintot is elkölthetnénk egy luxus kategóriájú, vezeték nélküli billentyűzet-egér együttesre, de ha meg kell húzni a nadrágszíjat, akkor vezetékes minimál változatban megúszhatnánk 2000 forintból is. Mi most a kényelmes optimumot kerestük, 10 000 forint körüli rádiós készletek után kutatva, olyan billentyűzettel, amely a honosított alfanumerikus alapkészleten túl speciális, a mindennapi számítógép-használatot egyszerűsítő billentyűkkel is rendelkezik. Felhasználási terület az íróasztal, egy asztali gép vagy egy noteszgép mellett. Akciójátékokhoz talán kevéssé, de napi munkához, internetezéshez és multimédiához alkalmasak a vezeték nélküli modellek.


A mezőnyt szemlélve meglátásunk, hogy a mai kiforrott kínálatban nem annyira az egér letapogató technológiája vagy a rádiós átvitel frekvenciája határozza meg azt, hogy mennyire simán, kényelmesen használható egy termék. Mivel napi, sőt pillanatnyi fizikai kapcsolatban állunk beviteli eszközeinkkel, a felhasználói élményben itt tényleg nagy szerepet kap az anyagok és illesztések minősége, azaz a kidolgozás. Az sem mellékes persze, hogy mennyire folyamatosan tartja a kapcsolatot az egér és a klaviatúra a számítógéppel, vagyis mennyire megbízható a működése. A munkamenetben pedig számítanak az extra gombok, valamint azok elrendezése és funkcióik is.
Táblázatban tüntettük fel a legfontosabb jellemzőket, a választást megkönnyítendő. Érdemes figyelembe vennünk, hogy eddig milyen billentyűzeten dolgoztunk, ha újat választunk, kivéve persze, ha stílust váltanánk. E tekintetben meghatározó a billentyűk kialakítása, magassága, de még inkább a szerkesztő billentyűk (Insert, Delete, PgUp és a többi) kiosztása, elrendezése is.

 

 

Trust Wireless Optical MediaPlayer Deskset

 

A vékony Trust billentyűzet közepesen rövid billentyűútját nem túl szögletes, jól kialakított billentyűformával kombinálták, így a pontos gépelés nem jelent problémát. Két oszlopba rendezték a hat szerkesztőgombot, viszont helytakarékosság címén a numerikus pad zérója a szokásosnak felére zsugorodott a jobb oldali Ctrl-lal együtt, a felszabadult helyre pedig a kurzornyilak csúsztak be. Tetszetősen változatos elrendezésű és áttekinthető az extra funkciógomb készlet kialakítása, internet és média témakörben jelentenek segítséget.

 

trustdeskset_.jpg

 

 

dijak_2008_ajanlat_feherkeretwebre.jpg
Az egér görgetőgombja alatt elhelyeztek egy speciális Vista nyomógombot is, ez Windows XP alatt csak a felbontást váltja, ami viszont nagyon hasznos funkció. A két extra zoom gomb bal mutatóujjal könnyen elérhető. Mind a billentyűzet, mind az egér jeleit egy miniUSB-vevőegység veszi a 2,4 gigahertz körüli frekvencián. Kényelmes, jól működő munkaeszköznek bizonyult a MediaPlayer Deskset, egér funkciók tekintetében pedig kifejezetten első a mezőnyben, ráadásul ára sem túl magas.

 

 

 

Genius Twintouch 720e

 

A hagyományos billentyűzetkiosztás és a standard, hosszú billentyűút kedvelőinek tervezték a TwinTouch 720e készlet billentyűzetét. A fekete klaviatúra teljesen hagyományos kiosztású, felül funkciógombokkal kiegészítve, ezek a mellékelt, magyar nyelvű szoftverrel tetszés szerint átprogramozhatók. Bal oldalt egy négyirányú gombot találunk (az egér görgője csak kétirányú), öt-öt gomb a média, illetve internet szolgálatában áll, három kedvenc Office alkalmazásunkat ugrasztja elő és három Vista-specifikus. A Vista Flip3D XP alatt is hasznos feladatváltásra, jól helyettesítve a TwinTouch esetében hibásan működő, hagyományos Alt-Tab kombinációt, amely tapasztalataink szerint nem vár az Alt felengedésére, így azonnal a szomszéd feladatra váltott.

 

genius__1.jpg

 

 

 

A szimmetrikus optikai egér megfelelően működött, balkezesek is hasznát veszik. A vevőegységen hagytak elég vezetéket, hogy szükség esetén jobb vételt biztosíthassunk közelről. Összességében a hagyományos kiosztáshoz szokott, sokat gépelő felhasználóknak kedvez a nem kattogós TwinTouch klaviatúra, amelynek egyik extrája, hogy oldalra állítva is tárolható, másik, hogy vízálló, sőt kimosható is.

 

 

Microsoft Wireless Media Desktop 1000

 

Sikerült kis alapterületen, mégsem zsúfoltan megoldani a sokfunkciós billentyűzet kérdését a Microsoft Wireless Media Desktop 1000 esetében. A kiemelkedően alapos kiképzésű klaviatúra a hagyományos kiosztást hullámban hajlított profillal kombinálja, az újszerű, ergonómiát célzó kialakítás jobban elérhetővé teszi a középső két gombsort, de alább kicsit ellenkező hatást ér el. A billentyűút rövid, az érkezés halk. Nemcsak 19 extra gomb áll rendelkezésre, hanem a hagyományos F1-F12 sor is új értelmet nyer egy váltógombbal, és a billentyűk felénk néző oldalán is a hozzájuk rendelt Office funkciók olvashatók, magyar nyelven. Ha felrakjuk a mellékelt IntelliType szoftvert, akkor mindent testre szabhatunk, egyértelműen a legkezesebb munkaeszközzé téve a klaviatúrát.

 

microsoft_.jpg

 

 

A szokásosnál nagyobb USB-vevőegység tartja a kapcsolatot a szimmetrikus kialakítású optikai egérrel is. A kissé vékony burkolatúra sikeredett mutatóeszköz finom mozgást tesz lehetővé, alvó állapotából nemcsak kattintással, hanem mozgással is ébreszthető, néha azonban rádió összeköttetési zavarok jelét adja. Ezzel együtt is a kidolgozás minőségében jeleskedő, igen precízen finomhangolható készlet a Microsofté. Akik számára nem zavaró a csekély ártöbblet, azoknak ajánljuk a munkához.

 

 

Logitech Cordless Desktop EX110

 

Igényesen kidolgozott eszközzel dicsekedhet a Logitech EX110 készlet, amely a hagyományos hosszúságú billentyűutat kombinálja a modernebb, kompaktabb kialakítással. A felfelé szűkülő billentyűprofil jótékonyan csökkenti a melléütés esélyét. Akik hozzászoktak, azok nemcsak a helytakarékosság okán örülhetnek a kétoszlopos szerkesztőblokknak, amelyben a Delete dupla magasságot kapott, a mára a használatból teljesen kiszorult Insert viszont eltűnt. Helytakarékossági okokból a kurzor blokk kissé lejjebb került, a numerikus pad viszont érintetlen, a könyvelők legnagyobb örömére. Kicsit kevésbé jól kidolgozottak a speciális funkciógombok, ugyanakkor nincs belőlük felesleges, és nagyon átgondoltan válogatták meg helyüket és szerepüket, így nem csupán könnyű, de van is értelme hozzászokni az extrákhoz. Egyedül a kikapcsoló és alvó üzemmódba váltó billentyűket hiányoltuk. A Microsoft eszközénél leírtakhoz hasonlóan van F1-F12 váltógomb, ami Office használata esetén kapóra jöhet.

 

logitech_.jpg
 

 

 

dijak_2008_ajanlat_feherkeretwebre.jpg
A mezőnyben egyedülálló módon mind USB-, mind PS/2-csatlakozás megoldható a készlet vevőegységével. Az optikai egér finoman és megbízhatóan dolgozik, s szimmetrikus lévén, jól használható balkezesek számára is. Az sem mellékes, hogy mozgásra is, és nemcsak egérgomb lenyomására ébred. Kétkezes kialakítása miatt nélkülözi a hüvelykujjra eső gombokat és minden egyéb extra „bizgentyűt" is. Összességében a mezőny legjobbjának találtuk a Logitech egyik legszerényebb rádiós összeállítását, úgy kidolgozásban, mint megtervezésében, általános célra ajánljuk.

 

 

 

 

 

miniring_web_tablazat_.png
 Kattintson, és megnő a táblázat!

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.