Hirdetés

Apple iPhone 7 teszt - Apró finomhangolás



|

Jelentős újdonságot ugyan nem kapunk az iPhone 7-től, ám így is rendkívül szerethető az Apple legfrissebb készüléke.

Hirdetés

Évről évre jelentős érdeklődés kíséri az Apple bemutatásra váró csúcsmodelljének érkezését, a különféle specifikációt érintő szivárogtatások pedig már hónapok óta sejtették, hogy az új iPhone bizony komolyabb extrák nélkül várja a szeptemberi bemutatóját. Ezt pedig csak tovább erősítette, hogy már a hetes modell megjelenése előtt a jövőre esedékes telefonról kezdtek el csordogálni az információk.

Hirdetés

Mivel a generációváltás csupán a minden porcikájában prémiumkategóriás Plus esetén volt érezhető, a kistestvérrel kapcsolatban nem is attól volt hangos a különféle médiumok többsége, hogy mi mindent szereltek a cupertinoi mérnökök a modell belsejébe, hanem mi is az, ami végül kimaradt. A legnagyobb kritikát ugyanis a Jack-aljzat elhagyása miatt kapta az Apple, pedig a vezeték nélküli headsetek korában talán ezen apró rés hiánya jelenti a legkisebb problémát a készüléken (főként, hogy egy megfelelő átalakítót is kapunk a mobil csomagolásában). Szerkesztőségünkbe a Telenor Magyarországtól érkezett meg a legújabb iPhone, a nálunk töltött pár hét alatt pedig alaposan leteszteltük a modell képességeit.

Magával ragadó külső

Dizájn tekintetében a korábbi évek készülékeihez hasonlóan nem sok újítás kapott az iPhone 7, itt is csupán a minimális kozmetikázást hajtotta végre az Apple. Persze az továbbra is igaz, hogy a készülék köré épített, IP67-es ellenállósággal felvértezett, unibody fémház remek fogást kínál, az egyetlen jelentős különbség a 6s-hez képest, hogy a hátlap megszakító plasztik csíkok most új elrendezést kaptak, a rádiójelek szabad áramlásáért felelős komponensek ugyanis a hetes modellben már kecsesen követik végig a telefon íveit.

Hardveresen igyekezett tovább emelni a tétet az új iPhone, vagyis ezen a téren azért jelentős frissítést hozott a generáció-váltás. A modellben debütáló A10 Fusion SoC egy négymagos processzort takar, mely 2 GB RAM közreműködésével a gyártótól megszokott tökéletes optimalizáltság mellett teszi a dolgát, mindezt úgy, hogy egy pillanatra sem érezzük az esetleges erőlködéssel járó jelentős hőtermelést, ahogy azt az Androidos készülékek válogatott processzoraitól megszokhattuk. Sőt a legfrissebb szintetikus teszteken is mindenféle probléma nélkül brillírozott a modell, jelentősen maga mögé utasítva a Google rendszerét futtató ellenfeleit.

Megérett a frissítésre

Kijelző terén azért már az Apple-nél is rájöttek, hogy lassan érik a váltás, tesztalanyunkban ugyanis továbbra is az iPhone 6-ban debütáló, 750 x 1334 pixelszámot kapjuk csupán. Ez pedig azért igazán fájó pont, mert a 7 Plusban már egy FullHD panelt találunk, a topkategóriában pedig a kisebb eszközt is illett volna ezzel a felbontással csatába küldeni. Persze a 4,7 hüvelykes, IPS-LCD megjelenítő így is tű éles képet ad, a telefon automatikus fényerő-szabályozására pedig egyetlen rossz szavunk sem lehet, azonban a 4K irányába elmozduló Android-piac mellett már közel sem nyújt olyan lehengerlő élményt az apró és alacsony felbontású kijelző, mint 2014-ben.

A készülékben továbbra is az előlapi home-gomb érintési felülete alatt pihen az ujjlenyomat-olvasó, mely villámgyorsan reagál érintésünkre, és egészen bombabiztos védelmet kínál a modell tulajdonosának. A gombnyomást egy direkt erre a célra beszerelt rezgőmotor segítségével imitálja az iPhone 7, mely az első néhány alkalommal még bizonyára furcsa lesz majd a fizikai kapcsolóhoz szokott felhasználóknak, azonban pár nap használatot követően már fel sem tűnik majd a különbség.

Az Apple friss készüléke két kamerával áll a rendelkezésünkre, a szenzor minősége pedig érezhetően javult a korábbi évekhez képest, a 12 megapixeles maximális felbontást kínáló elsődleges képalkotó ugyanis még villanó nélkül is csupán minimálisan szemcsésedő képeket készít. Sajnos a gyári kameraszoftver továbbra sem kínál akkora szabadságot a felhasználóknak, mint azt az Androidos modellek beépített alkalmazásai, azonban a limitált beállítási lehetőségeket az automatikus üzemmódban remekül kalibráló szenzorral kompenzálja a gyártó. Ennek köszönhetően pedig még a teljesen amatőr fotósok is folyamatosan megfelelő minőségű képeket készíthetnek a telefon segítségével.

Videós téren továbbra is megkapjuk a korábbi évekhez hasonló minőséget, a kamerával 4K-s maximális felbontás elérésére is lehetőségünk nyílik, sőt fullHD-ban akár 120, HD-ban pedig akár 240 FPS-el is rögzíthetünk. A lemerülés miatt sem kell túlságosan aggódni a telefont választó felhasználóknak, hisz az új iPhone remekül gazdálkodik a rendelkezésére álló töltöttség-mennyiséggel, az 1960 mAh-s akkumulátor a kellően energiatakarékos hardvereknek és a tökéletesen optimalizált felületnek köszönhetően akár két napon keresztül is képes lehet - még komolyabb igénybevétel mellett is - kiszolgálni az igényeinket.

Összegzés

Idén a klasszikus 4,7-es iPhone fejlesztését kissé félvállról vette az Apple, a jelentős újítások csak a nagytestvérben kaptak elhelyezést, azonban a legfontosabb komponenseit tekintve még így is a csúcskategória krémjébe tartozik a hetes modell, sőt a 32 GB-os alapmodellek ára a tavalyihoz képest nem változott, így a vásárlókat nem érhette igazán meglepetésként a 250ezer körüli induló ár.

Apple iPhone 7

Ár: 255.990 Ft Ft
  • 4,7" IPS LCD (750x1334, 326 ppi),
  • 32 GB (nem bővíthető)/2 GB RAM,
  • Apple A10 Fusion SoC,
  • PowerVR GPU,
  • 12/7 MP kamera,
  • iOS 10,
  • 1960 mAh akkumulátor
PRO
  • remek dizájn
  • kiváló optimalizáltság
Kontra
  • alacsony felbontású kijelző
  • nincs Jack
                        Array
(
    [gameinfo_id] => 5561
    [topic] => 1
    [group] => 19
    [gameinfo_name] => Apple iPhone 7
    [gameinfo_name_alias] => 
    [gameinfo_platform] => 
    [gameinfo_gamestyle] => 
    [publisher_id] => 0
    [developer_id] => 0
    [manufacturer_id] => 8
    [gameinfo_game_released] => 0
    [gallery_id] => 0
    [gameinfo_description] => 
    [gameinfo_date] => 2016-11-03 15:09:01
    [gameinfo_webpage] => http://www.apple.com/hu/shop/buy-iphone/iphone-7
    [gameinfo_tags] => apple, iphone, ios, smartphone, okostelefon
    [gameinfo_url] => apple-iphone-7
    [gameinfo_pro] => remek dizájn
kiváló optimalizáltság
    [gameinfo_kontra] => alacsony felbontású kijelző
nincs Jack
    [gameinfo_data] => 4,7" IPS LCD (750x1334, 326 ppi), 
32 GB (nem bővíthető)/2 GB RAM, 
Apple A10 Fusion SoC,
PowerVR GPU,
12/7 MP kamera,
iOS 10,
1960 mAh akkumulátor
    [gameinfo_gs_rating] => 0
    [gameinfo_pcw_rating_performance] => 9
    [gameinfo_pcw_rating_service] => 9
    [gameinfo_pcw_rating_pricevalue] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_display] => 7
    [gameinfo_pcw_rating_materialquality] => 10
    [gameinfo_pcw_rating_extrafunctions] => 9
    [gameinfo_pcw_rating_software] => 9
    [gameinfo_pcw_rating_battery] => 9
    [gameinfo_pcw_rating_look] => 9
    [gameinfo_pcw_awards] => Array
        (
            [0] => 
        )

    [gameinfo_price] => 255.990 Ft
    [gameinfo_forum_url] => 
    [gameinfo_embed] => 
    [gameinfo_quote] => 
    [gameinfo_format] => 
    [gameinfo_pegi] => 
    [gameinfo_pegi_descriptor] => 
    [gameinfo_multiplayer_online] => 
    [gameinfo_multiplayer_offline] => 
    [gameinfo_numofplayers] => 
    [gameinfo_pack] => 
    [gameinfo_language] => 
    [gameinfo_subscription] => 0
    [gameinfo_important] => 0
    [gameinfo_release_date] => 0000-00-00
    [gameinfo_collectors_edition] => 0
    [gameinfo_need_internet] => 0
    [gameinfo_cover] => 
    [gameinfo_screenshot1] => 
    [gameinfo_screenshot2] => 
    [gameinfo_screenshot3] => 
    [gameinfo_screenshot4] => 
    [manufacturer] => Array
        (
            [manufacturer_id] => 8
            [manufacturer_name] => Apple
            [manufacturer_url] => apple
            [manufacturer_link] => http://www.apple.com
            [link] => /gyarto/apple
        )

    [link] => /termekinfo/apple-iphone-7-5561.html
    [gameinfo_pro_list] => Array
        (
            [0] => remek dizájn
            [1] => kiváló optimalizáltság
        )

    [gameinfo_kontra_list] => Array
        (
            [0] => alacsony felbontású kijelző
            [1] => nincs Jack
        )

    [gameinfo_pcw_rating] => 8.8
)
1
                        
  • Teljesítmény:

    9

  • Ár/Érték:

    8

  • Anyagminőség:

    10

  • Extra funkciók:

    9

  • Kijelző:

    7

  • Szoftver:

    9

  • Akkumulátor:

    9

  • Kinézet:

    9

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.