Hirdetés

Microsoft Lumia 640 XL teszt - Középszerű óriás



|

Kipróbáltuk az első Microsoft-feliratú Lumia-phabletet, a 640 XL-t.

Hirdetés

A Microsoft a Nokia feletti hatalomátvétel óta a közép-, illetve a belépő-kategóriát ostromolja, ahol sorra jelennek meg a versenyképes Windows Phone rendszert futtató készülékek.

 

Tesztalanyunk, a 640 XL különlegessége, hogy a brandváltás óta ő az első Lumia, mely megpróbál a phabletek között is érvényesülni, ezáltal pedig kissé kiszélesíteni a Microsoft szépen gyarapodó készülékpalettáját.

A méret a lényeg

A telefon hatalmas mérete ellenére - a dizájnerek áldásos munkájának köszönhetően - egyfajta légies könnyedséget sugall, és kézben tartva sem érezzük megterhelőnek a kezünkre nehezedő 171 grammos súlyt (mely egyébként néhány grammal alacsonyabb, mint a hasonló méretekkel rendelkező Galaxy Note 4-é). A készüléket egy matt plasztik hátlap öleli körül, mely karakteres kinézettel ruházza fel a mobilt, és biztos fogást eredményez. A fizikai gombokból mindössze kettőt (kétirányú hangerőszabályzó és a bekapcsoló) találhatunk a mobilon, melyek a készülék jobb oldalán helyezkednek. A front oldali vezérlők nem kaptak dedikált felületet, így a kijelző alsó sávjából csíptek le némi területet, ám ha épp nem használjuk őket, eltűnnek a képernyőről.

 

A Lumia 640 XL elülső oldalát egy 5,7 hüvelykes IPS panel uralja, melynek védelméről egy Gorilla Glass 3-as típusú üveglap gondoskodik. Az óriásképernyő felbontása sajnos a középkategóriához idomul, így csupán 1280x720-as pixelszámot kapunk (mely kissé elkeserítő, 259-es ppi értéket eredményez).

Hirdetés

A mobil zökkenőmentes működéséért a Qualcomm Snapdragon 400-as chipje felel, melyet 1 GB-nyi RAM, illetve egy Adreno 305-ös grafikus gyorsító támogat. A telefonokra optimalizált Windows 8.1-es rendszer szerencsére tökéletesen üzemel a kissé visszafogott teljesítményű hardverkoktél segítségével is, a tesztelés során az alkalmazások gördülékenyen indulnak, és a menüben sem érezhetők a hasonló kategóriájú Androidos telefonok esetén tapasztalható laggok.

Közepes kamera

A phabletbe egy 13 megapixeles hátlapi, Zeiss optikával szerelt képalkotót építettek a Microsoft mérnökei, mely enyhén kiemelkedik a hátlap síkjából. A szenzorral készített felvételek egyébként gond nélkül hozzák a középkategóriás készülékektől elvárható minőséget, normál fényviszonyok mellett egészen szép képeket lőhetünk a 640 XL-el. A front oldali kamerára sem lehet igazán panaszunk, hisz a szenzor a maga 5 megapixeles felbontásával szelfimániások igényeit is képes tökéletesen kielégíteni.

 

A hátlapot lefejtve hozzáférést nyerünk a telefon meggyőző kapacitású, 3000 mAh-s akkumulátorához, melyet a kellően takarékos hardvereknek, valamint az alacsony felbontású panelnek köszönhetően normál használat mellett elég csupán kétnaponta konnektorvégre kapcsolnunk. Az akku eltávolításával nyerünk hozzáférést a mobil SIM- és microSD-foglalatához, tehát használat közben nem lehetséges sem a memóriakártya, sem a SIM cseréje. A készülék DualSIM-es változata is elérhető, a második foglalat helyét pedig az egykártyás modell esetén is könnyedén beazonosíthatjuk, mely elég rondán egyetlen műanyagdarabkával került elfedésre.

 

Adatkapcsolatok terén nem villant igazán kiemelkedőt a készülék, az alapvető (Wifi, Bluetooth, 3G) funkciók mellett csupán NFC-s csatlakozásra képes a telefon.

Összegzés

A Microsoft első phabletje a kínált szolgáltatás tükrében kedvező áron (70 000 Ft környékén) kerül a boltok polcaira, így ha egy középkategóriás óriástelefon vásárlását tervezzük, bátran dönthetünk a hamarosan Windows 10-re frissülő Lumia 640 XL mellett.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.