Hirdetés

Teszt: be quiet! Pure Power 9 600W CM



|

A halk tápegységeiről híres be quiet! a középkategóriát mozdítja felfelé a nagy hatékonyságot, csendes működést kínáló tápegység-családjával.

Hirdetés

Tesztünk tárgya, a Pure Power 9 600W CM egy közép-felső kategóriás tápegység, halk működésével, magas hatékonyságával és moduláris felépítésével csábítja a vásárlókat.

Hirdetés


Természetesen minden része fekete, az indokolt mértékben vastag szalagkábelek és a rajtuk lévő csatlakozók is. Egyedül a ventilátor körül futó narancssárga karika és a céglogó üt el ettől. Kettő moduláris kábel jár a videokártyákhoz, egyenként kettő 6+2 érintkezős PCIe csatlakozóval, így akár négy középkategóriás videokártyával is kiépíthetünk SLI vagy CrossFireX rendszert. A perifériák kábelein vegyesen találhatók SATA-MOLEX-FDD, SATA-MOLEX és SATA csatlakozók, ennek oka az, hogy egy tipikus számítógépben akár egyetlen kábel csatlakoztatása is elég lehet.


Hatékonyság

Ha csupán a teljesítményt, a (fél)moduláris felépítést és az árat néznénk, akkor sok másik tápegységet is választhatnánk e helyett. A műszaki tartalom viszont ezeknél sokkal jobban számít. Nagy titkot nem árulunk el, szinte ugyanezzel a belsővel az FSP Aurum S családban találkoztunk már. Amíg az 80 Plus Gold minősítést kapott, a Pure Power 9 csupán azért Silvert, mert hatásfoka 0,7%-kal alacsonyabb annál közepes terhelésen. Kis terhelésen is legalább 89%, közepesen pedig 91% hatékonysággal dolgozik. Márpedig egy közepes-nagy fogyasztású videokártyával ellátott, főként játékra használt PC éppen ebben a tartományban működik. Nem is csoda, hogy tesztünk alatt a gyorsabban pörgő ventilátora alig vált hallhatóvá. A névleges 600 wattos teljesítménye folyamatos üzemre vonatkozik, ez néhány pillanatra 650 wattra is felugorhat, ettől még nem fog letiltani az egyébként mindenféle védelemmel, köztük túlmelegedés ellenivel (OTP) is ellátott tápegység. A másik végletről is essék szó: terhelés nélkül csupán a 12V-os ága igényel 100 mA terhelést, a többi ág semmit, így érthető, hogy az Intel C6/C7 üzemmódjait is támogatja.


Belső

A Pure Power 9 nagyon sokban különbözik a Pure Power L8-tól. Az újabb szellősebb, kevesebb alkatrész kapott helyet a természetesen fekete áramköri lap felső oldalán. A tápegység modern topológiájú, neve Active Clamp + SR, ami azt jelenti, hogy az egyenirányított hálózati feszültségből a FSP PWM-vezérlőjének felügyelete mellett állít elő 12 volt feszültséget, majd ebből egy szintén FSP DC-DC konverterrel (szinkron-egyenirányító, SR) 3,3 és 5 voltot. Ez egy, a csúcskategóriás Dark Power félhidas rezonáns topológiájához képest kevesebb alkatrészt igénylő megoldás, amelyben a hatékonyságot a transzformátor veszteségét jelentősen csökkentő rezonáns rész, az "Active Clamp" hivatott növelni. Az elektrolit-kondenzátorokat a Teapo szállította, alacsony soros ellenállású (Low-ESR) darabjai a jó középkategóriát képviselik. Velük a várható élettartam, legalábbis a be quiet! állítása szerint átlagosan 100 000 óra lesz. Ami a beépített Silent Wings 3, fordulatszám-szabályozással rendelkező ventilátort illeti, "rifle" csapágyazása visszalépést jelenthetne a Dark Power folyadékcsapágyas (FDB) ventilátorához képest, de alacsony fordulatszámú működéshez ez, ami egy hosszú élettartamú csúszócsapágy, egyáltalán nem rossz választás.


Értékelés

Méréseink szerint a tápegység hozza a hatásfoka szerinti gyári értékeket. A feszültségek stabilitása jó, alacsony és közepes terhelésen bőven a határértékek között marad, pár század voltot változik csupán. A szűrés nagyon jó, a 3,3 és 5 voltos ágakon 18-20 mV zajfeszültséget mértünk terhelés mellett, és ez a 12 voltos ágon sem ment 45 mV fölé tesztgépünkben - ez alapján kijelenthetjük, hogy a lényeges műszaki tulajdonságokkal nincs semmi probléma.


Belekötni csak apróságokba, például a kissé kemény csatlakozókba, a hangos kattanású főkapcsolóba, vagy a műszaki leírás hiányzó magyar nyelvébe lehetne. Az ár nem mellékes, ekkora teljesítményt fele ennyiért is vehetnénk - viszont ilyen nagy hatékonyságot csak drágábban. Aki hosszú távra szeretne egy jó minőségű, halk és hatékony, pláne moduláris tápegységet, aligha talál olcsóbbat.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.