Hirdetés

TESZT: Dell Latitude E5450



|

Dizájnban és felépítésben egyaránt a régi iskolát követi az új, 14 colos Latitude, melyet nem a villogásra, divatozásra, hanem munkára terveztek.

Hirdetés

A „beszerzések királya” – sütötték rá többen is az új Latitude E5450-es notebookra, amikor meglátták. Nos, az mindenképpen igaz, hogy munkára kifejezetten jól használható ez a gép, de ez akkor is igaz, ha valaki egy nagyvállalat beosztottja és akkor is, ha magánember.

 

Hirdetés

Külső

Az E5450 külseje is egyértelműen árulkodik róla, hogy itt nem a villogás és a trendiség diktált, hanem a megbízhatóság és a hasznosság. A fém borítású notebook nem tartozik a könnyű gépek közé, hiszen gyárilag 1,81 kg-t adnak meg, amit mi a tesztgép esetében pontosan 2 kg-nak mértünk. Ultrabooknak sem nevezhető a gép, mert nem éppen penge vékony, ellenben nagyon masszív. A zsanér, a kijelző kávája, a csuklótámasz – mind első osztályú anyagokból készültek, egyszerűen jó érzés kézben fogni és használni az E5450-et.

 

 

A minden porcikájában fekete notebookot felnyitva a 14 colos, matt kijelzőt és egy szegmentált billentyűzetet találunk, valamint tapipadot, trackpointot és ujjlenyomat-olvasót. A billentyűzet kiváló, a teszt során sokat használtuk és nagyon meg voltunk elégedve vele, ahogy a háttérvilágítás is sokszor kapóra jött esti használatnál. A tapipad természetesen a komplex, többujjas mozdulatokat is kezeli, és nagy megelégedésünkre a gombok nem integráltak. Efelett találjuk saját gombokkal a trackpointot, amiről elég annyit tudni, hogy aki használta, az hamar megszokta és már nem is tud nélküle élni. Aki nem használta még, annak nem lesz zavaró. A jobb alsó sarokban még egy ujjlenyomat-olvasót is találunk, amely a biztonságot és a kényelmes azonosítást szolgálja tökéletesen.

 

 

A gép alsó borítása egybefüggő, mindössze egy dokkoló csatlakozót találunk rajta. Ezt a borítást könnyedén leszerelhetjük, így hozzáférünk az akkumulátorhoz és a gyorsan cserélhető alkatrészekhez, mint például a memória, a HDD vagy a mPCIe kártya.

A gép oldalán a szokásos portokat találjuk, így USB 3.0-t, HDMI-t és DSUB-ot, LAN-t, SD kártyaolvasót és extraként egy SmartCard helyet. Optikai egység nem fért bele a gépbe.

 

 
 

Belső

A Dell érdekes módon a 14 colos E5450-es szériából kihagyta a teljes értékű „M”-es Intel Core processzorokat, így csakis „U” modellekkel kérhető a gép. Tesztpéldányunkban egy Core i5-4310U dolgozott, amely alacsony fogyasztást és mérsékelt teljesítményt nyújt – sokkal jobban örültünk volna egy teljes értékű „M” CPU-nak.

A konfigurációba 4 GB RAM került, ami alapvető munkára elegendő ugyan, de már egy közepes terhelésnél (például sok ablak nyitva, böngészőben futó modern felhőalkalmazások stb.) a 8 GB már sokkal jobb választás lenne. Adatainkat egy 500 GB-os Seagate SSHD tárolja, amely 8 GB SSD-ből és 500 GB HDD-ből épül fel. Ez mindenképpen jobb teljesítményt nyújt, mint egy HDD, nagyobb kapacitást, mint egy elérhető árú SSD, ugyanakkor egy teljes értékű SSD sokat dobna a gép teljesítményén.

 

 

Sajnos külön videokártyával nem rendelhető egy a Latitude, így be kell érnünk az Intel HD 4400-zal. A rádiós vezérlőkből minden szükségeset megkapunk, sőt, a Wi-Fi 802.11ac szabványú, 3G/LTE modemhez pedig kapunk előkészítést.

A gép alapteljesítménye ebben az összeállításban, ha nem is kimondottan erős, munkára alkalmas, ugyanakkor a választott kijelző nem nyerte el tetszésünket. Ez mindössze HD-felbontású, ráadásul TN-paneles, vagyis a betekintési szögek rosszak, a felbontás pedig alacsony. Ugyan az E5450 rendelhető sokkal jobb, full HD-s panellel is, ez azonban jelentősen megdobja az árat.

 

 

Szoftver

A Dell Latitude E5450 gyárilag nincsen teleszemetelve crapware alkalmazásokkal, ami nagyon jó hír – csak a legfontosabb Dell programokat találjuk, szerencsére sem ingyenes játékkal, sem multimédiás programmal, sem pedig böngésző eszköztárral nem kell megküzdenünk az első indítás után. Érdekesség és sokak számára nagyon fontos hír, hogy az E5450 rendelhető Windows 7-tel is, vagyis aki nem szeretne a Windows 8.1-be beleugrani és inkább megvárná a Windows 10-et, választhatja a Win7-et is.

 

 

Teljesítmény, üzemidő

Az „U” processzor és az alapszintű kiépítés arra enged következtetni, hogy ha nem is a legacélosabb gamer konfigról van is szó, legalább sokáig húzza az E5450 egy feltöltéssel. Nos, sajnos a beépített (de könnyedén cserélhető) akkumulátor csak 51 Wh-s, ezzel pedig a teszten szereplő konfiguráció PCMark8 Battery tesztben 223 percet futott lekapcsolt Wi-Fi és 50%-ra vett fényerő mellett. Ez nem rossz érték, hiszen ez a teszt alaposan leterheli a gépet, ugyanakkor azt sem lehet rásütni a gépre, hogy egy teljes munkanapot végigdolgozhatunk vele anélkül, hogy tölteni kelljen. Persze munkahelyi környezetben ez nem is lesz gond, hiszen egy mozdulattal dokkolható az E5450.

A számítási teljesítmény abszolút közepes volt, semmilyen kiugrót nem fedeztünk fel – sem jó, sem rossz értelemben. Az SSHD 110 MB/s körüli szekvenciális teljesítménye nem rossz, de SSD-tempót senki ne várjon.

 

 

Összegzés

A Latitude E5450 nagyon szép és komoly megjelenésű gép, a 2 kg-os súlyért pedig abszolút kárpótol a masszív felépítés és a jó anyaghasználat. A számítási teljesítmény pont olyan, amire egy Core i5-ös „U” processzor képes – semmi kiemelkedő, de alapvető munkára elegendő. A teszt során a kijelző ugyan jó fényerőt biztosított, de a felbontással és a TN-panellel nem tudtunk megbarátkozni, ahogy keveselltük a RAM-ot is. Ennyi pénzért igazán beleférhetett volna 8 GB RAM és egy „M” processzor is, valamint örültünk volna a nagyobb akkumulátornak is legalább opció szinten.

Aki ezt választja, jó gépet tudhat magáénak kiváló megépítéssel és billentyűzettel, de mielőtt választanánk, érdemes a többi, hasonló árfekvésű, munkára tervezett notebookot is megnézni. Ha mégis erre szavazunk, érdemes a Core i7+full HD változatot választani inkább.

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.