Hirdetés

TESZT: Gigabyte H170-Gaming 3 - Modern alapok retro hangulatban



|

Szeretnél Sound Blaster AWE64-et a legújabb gépedbe, vagy a PATA portok hiánya miatt nem fejlesztesz csak PC-t? Mutatunk egy lapot, ami modern, mégis kompatibilis az ősöreg hardverekkel.

Hirdetés

Az új Intel LGA1151 platformnál az alaplapgyártók mindent bevetettek, hogy a felhasználók megkedveljék a Skylake-S processzorcsaládot. Rengeteg új csatlakozó, továbbfejlesztett alaplapi vezérlők, eddig nem látott dizájnmegoldások, és egyre kevesebb újdonság. Ma már egyre ritkább a PS/2 csatlakozó, de eltűnőben az USB 2.0 is, PATA csatlakozót pedig már néhány generáció óta nem kapunk. A Gigabyte H170-es lapja érdekes és felemás lap: egyszerre kapunk fejlett, gamer PC-kbe szánt extrákat és a régi hardverekkel kompatibilis kiegészítést.

Hirdetés


Piros-fekete, mi más?

A legújabb Gigabyte alaplap a Gaming-széria alján foglal helyet, de ez nem jelenti azt, hogy nem kapta meg a gamereknél kötelező piros-fekete színkombinációt, a látványos csomagolást és a világító alaplapi extrákat. A lapnak már a dobozáról is lerí, hogy játékosoknak szánják - a dobozon a Heroes of the Storm játék díszeleg. A csomagban a szükséges kiegészítések és komponensek mellett nem sok extrát találunk, mindössze egy Heroes of the Storm kilincstáblát kapunk.


Az alaplap szembetűnő extrája a Gigabyte egyedi fejlesztése, a megerősített PCI Express ×16 foglalatok, amelyekben még a nagyon nehéz videokártyák is évekig stabilan rögzíthetők. Az alaplapi vezérlőhubot (PCH) és a feszültségszabályzó áramköröket összesen három, közepes méretű borda hűti, amely általános felhasználáshoz tökéletesen elegendő, de azért komoly tuninghoz ennél már többre lesz szükség.
A PCH-t takaró borda mellett, az alaplap szélére helyezték el a 6 darab SATA6G csatlakozót, amelyből négyet SATA Express portnak alakítottak ki. Noha ilyen SSD még csak egyetlen egy járt a tesztlaborunkban (az is tesztpéldány volt), előlapi USB 3.1 panelhez jó hasznát vehetjük majd a későbbiekben.


A kártyahelyek igen szellősen követik egymást, ami jó hír, de sajnos csak egy CrossFire X támogatást kapunk, SLI-t nem támogat az alaplap. A nagy helyeket az M.2 foglalatoknak tartotta fent a Gigabyte, aminek hamarosan nagyon jó hasznát fogjuk venni, különösen úgy, hogy mindkettő teljes, PCIe 3.0 ×4 sebességen hajtható. Ennek igazán megörültünk, mivel éppen akadt is két ilyen SSD a laborban, de a leírást átböngészve hamar kiderült, hogy M.2 RAID-et nem támogat az alaplap. Reméljük, ez csak szoftveres korlátozás, és a jövőben megváltozik, ennek ellenére hasznos kiegészítés ez a két kártyahely.


A múlt szele

A PCIe ×16 foglalatok alatt, az alaplap alja felé haladva igazán érdekes régiségre bukkantunk. Ez nem más, mint két darab PCI foglalat. Igen, a klasszikus, nem Express változat, amely régebben, sok-sok generációval ezelőtt minden kiegészítőkártya szabványa volt, olyannyira, hogy anno még a videokártyákat is ilyen foglalatokba kellett pakolni (az AGP előtt).


A speciális, ASMedia kontrollerchippel megoldott PCI foglalatok egyeseknek abszolút döntő szerepet fognak játszani a választás során, mi is nagyon megörültünk nekik, de azért hozzá kell tenni, hogy manapság már nem igazán van olyan eszköz, amely használ PCI-t (a modern operációs rendszerek alatt működő driverekről nem is beszélve). Ha mégis szükségünk lenne valamilyen vezérlő vagy periféria csatlakoztatására, amellyel régebbi technológiát érünk el, biztosan találunk USB 2.0/3.0 megoldást is. Ugyanakkor, ha valaki pisztolyt tartana a fejünkhöz, hogy azonnal kapcsoljunk a rendszerünkbe egy PATA merevlemezt, mert fontos államtitkok vannak a HDD-n, egy PCI-os PATA vezérlővel tudnánk ezt a leggyorsabban megtenni (ami biztonságból még ott hever a fiók alján).


Visszatérve a jelenbe a hangrendszert és a hálózati vezérlőt még mindenképpen ki kell emelnünk, amelyek igazán minőségi és a speciális példányok. A LAN-vezérlő egy Killer E2201 chip, a hangrész alapja pedig egy Realtek RTL1150 kodek, amelyhez Sound Blaster X-Fi MB3 kiegészítést és egy Ti erősítőchipet kapunk. Ez utóbbi minőségi hangzást biztosít, az alaplapi DIP-kapcsolókkal pedig az erősítés mértékét is beállíthatjuk.


Teljesítmény, összegzés

A H170-Gaming 3 lap minden Skylake-S CPU-t kezel és DDR4 memóriát fogad, amelyből akár 64 GB-ot is belepakolhatunk. Sokaknak fontos információ, hogy az alaplapból DDR3-as verzió is elérhető. A tesztelt, DDR4-es H170-Gaming 3 lap alapteljesítménye nem ér fel a drágább modellekéhez, ám itt csupán pár százalékos lemaradásról beszélhetünk, ami nem vészes, cserébe a fogyasztás barátságosan alacsony. A H-chipkészlet hátránya, hogy memóriatuningot nem kapunk, ráadásul a prémium vezérlők miatt a lap ára sem ellenállhatatlanul alacsony, igaz, nem is túlzó - elfogadható magasságban van. Ha még USB 3.1-et és/vagy USB Type-C-t is kapnánk, könnyedén ajánlott plecsni kerülhetne erre a középkategóriás alaplapra.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.