Hirdetés

TESZT: Gigabyte X170 Extreme ECC - Extreme az alapoktól



|

Olyan, hogy X170 nincsen, a Gigabyte-nak mégis sikerült készítenie egy alaplapot, ami kilóg a sorból a jó irányba. Sok-sok extra, meglepő megoldások és egy olyan ár, amire még te sem számítottál.

Hirdetés

Megtévesztő a Gigabyte új lapjának neve: olyan, hogy X170-es chipkészlet, nincsen, de a gyártó ezzel jelzi, hogy itt bizony a Z170-nél többről, a legújabb Intel C236 lapkáról van szó. Ez szintén LGA1151-es processzorokhoz készült, vagyis a legújabb Skylake-S asztali CPU-khoz, azonban nem igazán végfelhasználók számára. A megcélzott réteg a professzionális felhasználás és még inkább a kisebb szerverek világa. Miért érdekes akkor mégis ez számunkra? Mert normál, asztali CPU-kat is kezel, az extrák pedig nagyon hasznosak lehetnek bárki számára.

Hirdetés


Felépítés

Az X170 Extreme ECC egy normál méretű, ATX-es alaplap, ám a manapság szokásos, gamer fekete-piros színkombináció helyett kávébarna és terepmintás színezést kapott. A hűtőborda mérete a VRM áramkörökön és az alaplapi chipen is kellően nagy, de extra hőcsővel a két rész nincsen összekötve. Ezt azért is kellett mellőzni, hogy minél több hely maradjon az alaplapon a PCI Express foglalatok között. Utóbbiból hármat kapunk, amelyhez természetesen jár az obligát SLI és CrossFireX támogatás is többféle PCIe-leosztással. Fontos kiemelni, hogy itt is megkapjuk a Gigabyte legújabb Ultra Durable PCIe foglalaterősítését, így az ×16-os csatlakozókat fémkerettel erősítette meg a gyártó, hogy évekig gond nélkül tartsák nehéz videokártyáinkat.


A fennmaradó, viszonylag nagy üres részen két darab M.2-es foglalat várja az NVMe SSD-ket, amelyeket akár RAID-be is kapcsolhatunk. Itt a teljes, PCIe 3.0 ×4 sebességet megkapjuk, és ez még csak a kezdet. A SATA Express sem maradt le, sőt, mindjárt három ilyen csatlakozót is kapunk, amelyeket persze normál SATA portoknak is felhasználhatunk. Az alaplapi chipkészlet által biztosított, 6 SATA/3 SATA Expresst még két extra SATA6G port is kiegészíti az extra RAID chipnek köszönhetően.


A lapon 4 DIMM foglalatba pakolhatjuk a DDR4-es memóriamodulokat, ám a Z170-nél itt többet is kapunk, ugyanis a lap már kezeli a szervervilágban használatos ECC chippel ellátott RAM-okat is. Ez hibajavítást tesz lehetővé, hogy még stabilabban üzemelhessen hosszútávon gépünk.


Az LGA1151-es foglalat bármilyen Skylake-S processzort fogad, akár az olcsó Pentiumokat is, de ami fontosabb, hogy a plafon nem a Core i7-6700K, hanem a Xeonok világába is átléphetünk. Ez azért lehet fontos, mert itt például elérhető a Xeon E3-1230 v5, amely a 6700K-hoz nagyon hasonló teljesítményt nyújt, igaz, kicsit alacsonyabb órajeleken, de alacsonyabb hőtermeléssel is. A Xeonban integrált videovezérlő sincsen, bár ez ebben a kategóriában nem különösebben gond, viszont jó hír, hogy a 6700K-nál érezhetően olcsóbb. Ki kell még emelnünk a hátlapi csalakozókat és az audiorészt borító műanyag védőpanelt, ami szintén jól néz ki és védi ezeket a komponenseket.


Vezérlők mindenhol

A hálózatos részt sem hanyagolta el a Gigabyte, sőt, megnézte, mi a két, manapság legjobbnak tartott chip és ezeket szerelte a lapra. Az egyik egy Intel gigabites vezérlő, a másik pedig a játékosok kedvence, egy Killer E2400-as LAN kontroller. Mindkettő első osztályú, egyedüli gond, hogy teamingre így nem képes az alaplap. Az USB-s részt se hagyjuk ki a felsorolásból, ugyanis itt a rengeteg USB 3.0 mellett már USB 3.1-et és USB Type-C-t is kapunk - tényleg semmi nem kerülte el a Gigabyte figyelmét. Az USB 3.1Gen2 ráadásul Intel chipes, így a többi megoldásnál jobb teljesítményre számíthatunk, a Type-C mögött pedig Thunderbolt 3 rejtőzik.


Teszt, összegzés

Az már a fenti bemutatásból is látszik, hogy nem holmi unalmas, végtelenül korlátozott szerverlappal van dolgunk, amit el kell rejteni: az X170 Extreme ECC jól néz ki és sok mindenre képes. A tuning sem maradt ki a sorból, sőt, ezt alaplapi kapcsolókkal és POST-kijelzővel is segíti a gyártó, ami mind hasznos. A hangrészt sem kell szégyellni, prémium Creative SoundCore 3D megoldás felel a jó hangminőségért, a hátlapi kivezetések pedig aranyozottak. A HDMI is tartogat meglepetéseket, feltéve, hogy Intel Core CPU-t használunk Xeon helyett. Itt egy speciális chippel megoldotta a Gigabyte, hogy az 1.4-es szabvány helyett már 2.0-s legyen a kimenet, így a 4K@60Hz is támogatott felbontás.


Az alaplap a tesztünkön is bizonyította rátermettségét. Ugyan nem volt a leggyorsabb gyári alaphelyzetben, de a felső-középmezőnyben végzett, a fogyasztás pedig igazán jól alakult.


És végül az igazi meglepetés. A hosszú szolgáltatáslista, a szerveres extrák és az extrém felépítés ellenére az alaplap nem vészesen drága, a 71 ezer forintos ár nagyon jó egy ilyen prémium lapért, amelyben a kiváló ár/érték arányú Xeon E3-1230v5 processzor és megbízható ECC memóriamodulok mellett bármilyen más Skylake-S CPU és normál DDR4 is használható.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.