Hirdetés

TESZT: Lenovo Ideapad Y910-17ISK - Mindent bele!



|

Semmit sem spórolt ki legújabb csúcsnotebookjából a Lenovo, ami hozza az asztali PC-k teljesítményét, jól is néz ki és tartogat néhány kellemes - plusz egy nagyon kellemetlen - meglepetést.

Hirdetés

A gamer notebookok ideje eljött - amit leginkább az Nvidia GeForce GTX 10-es GPU-generációnak köszönhetünk. Persze az Intel is iparkodott, így azért az elődnél jelentősen erősebb grafikus chipek mellé megfelelő processzort, RAM-ot és tárolót pakolhatnak a gyártók.


Hirdetés


A Lenovo az Y-szériával már megvetette a lábát a gamer laptopok piacán és nálunk is járt többféle modell az elmúlt időszakban. A kisebb, Y700-as notebookoknál nagyon jó húzás, hogy hiába a néha kicsit szerényebbre vett teljesítmény, a gyártó nem adott lejjebb a gép dizájnjából és a felhasznált alapanyagokból. Az Y900 már más tészta, a 17,3"-os kijelzővel szerelt notebookok felső kategóriájában szállt versenybe ez a modell, aminek ezúttal a legújabb, Y910-es jelölésű változata jutott el tesztlaborunkba.


Nincs kompromisszum

A jól ismert Y-logóval díszített gépház ezúttal is teljes alumínium borítást kapott, miközben vastagsága nem borzalmas. Ezzel szemben súlya már tekintélyes, a 4,6 kg még ebben a mezőnyben is soknak számít. Az alumínium fedlapon más díszítést nem találunk, ellenben a zsanérnál, hátul elhelyezett hűtőbordák nagyon jól mutatnak. A gép alja is izgalmas, a szintén alumínium borítást több helyen is piros fémráccsal védett háromszögek törik meg. Ezek a hűtés, illetve a hangzás miatt kerültek a gép aljára, de látványnak sem utolsók.



A fedlapot kinyitva egy fényes üveglappal védett, full HD felbontású IPS-panel fogad. A védelem tükröződése nem a legjobb, ellenben így a káva csak bekapcsolt monitornál látszik. A panel kellően világos, a betekintési szögek szuperek és a frissítésen is javítottak, így a 60 helyett 75 Hz-es vertikális frissítést kapunk, karöltve a G-Sync technológiával. A FHD felbontás ideális még ebben a méretben is, de azért csúcsgép lévén a 120 Hz-es panelnak jobban örültünk volna.



Alul egy szokatlan billentyűzet fogad. Ez természetesen gombonként programozható és teljes mértékben mechanikus kialakítású. Itt a Lenovo egyedi megoldást választott, és valóban megkapjuk a mechanikus érzést, ráadásul a gombok gyorsak és nagyon kényelmesek. A tasztatúra elrendezése szuper, nem összezsúfolt, a WASD-négyest pedig még külön ki is emelték. A gamerek számára jó hír, hogy még extra makró gombokat is kapunk, amiket könnyedén és gyorsan felprogramozhatunk.



A csuklótámasz szintén szokatlan, gumírozott hatású és érdes felület, ami kiemelkedik a tasztatúra síkjából. Ez első ránézésre furcsa, ám használat közben azonnal bebizonyosodott, hogy kényelmes és segít, hogy még néhány extra órával megtoldjuk játékidőnket anélkül, hogy a csuklónk megfájdulna.



A gép oldalán rengeteg csatlakozót találunk, de optikai egység nem fért a házba. Utóbbit a Lenovo egy USB-s Blu-ray íróval pótolta, amit a dobozban megtalálunk. A portok között az USB 3.0-n felül ott a Thunderbolt 3, a kártyaolvasó, HDMI és DP kimenetek, viszont Real Sense 3D kamerát, ujjlenyomatolvasót, LTE modemet nem kapunk. A hálózatos részért a Killer párosa felel és ezzel nincs is semmi gond, a kiváló szoftver segít abban, hogy a játékok kellő prioritást kapjanak és minimális, vagy még inkább zéró legyen a lag.


Master Race inside

Az Ideapad Y910-17ISK-nak van egy roppant jó tulajdonsága: egyetlen játékban sem hagy minket cserben. A központi egység egy tuningolható Core i7-6820HK - az egyik legerősebb CPU, amihez szerényen 64 GB RAM-ot pakolt a gyártó. De hogy ne csak ez legyen meghökkentően sok, a tárhely sem hétköznapi: két darab, fél-fél TB-os Samsung PCIe NMVe SSD-t kapcsolt RAID 0-ba, majd erre telepítette a Windows 10-et. A szekvenciális teljesítmény így eléri a 3 GB/s-os értéket, ami hihetetlenül gyors adatátvitelt jelent. Mondjuk éppen emiatt érdekes, hogy nem indul túlságosan gyorsan a rendszer (bár ez néhány másodpercet jelent csupán). Hogy extra tárhelyből se legyen hiány, egy 1 TB-os HDD-t is kapunk másodlagos tárolóként.



A bivalyerős alapokhoz egy GeForce GTX 1070 kapcsolódik 8 GB VRAM-mal, ami van olyan erős, mint egy asztali GTX 1070 kártya, hiszen ugyanaz a GPU (sőt, még több shadert is kapott), mint a PCIe kártyára szerelt chip, csupán az órajele szerényebb egy kicsivel. Akit ez zavar, annak egyetlen gombnyomás csupán ennek orvoslása: a billentyűzet bal felső sarkában található Turbo gombot kell megpöccintenie és máris turbó sebességre kapcsol a gép CPU-ja és GPU-ja.


Összegzés

A teszt során kiváló játékélményt nyújtott az Y910: a mérések alatt a szupergyorsnak bizonyult, amiben jelentős szerepe volt az erős CPU-nak és a RAID 0-ba kapcsolt SSD-knek is. Az üzemidő persze nem vetekszik az üzleti, alacsony fogyasztású ultrabookokéval, de ez itt nem is annyira cél. Ellenben ami fontos, az a hűtés, aminek a zajszintje nem zéró, de nem is visító és a hőmérsékletek is kellően alacsonyak (71 Celsius fok, 100%-os terhelés mellett). Ami teljesen lenyűgözött minket, az a hangzás, ami szuper: erőteljes, hangos és pont annyira színezett, hogy játékok alatt előszeretettel csavarjuk fel a hangerőt. A Lenovo túl sok hulladékszoftvert sem erőltet ránk, az Y-os vezérlőpult jól eltalált és hasznos, a tuningot látványos animáció is kíséri.



Az Ideapad Y910-17ISK bizonyította, hogy egy gamer notebook is lehet annyira jól használható és erős, akár egy asztali gamer PC, ráadásul nagyon jól néz ki és valóban nincsenek kompromisszumok. A Lenovo mérnökei kiváló munkát végeztek, ez a gép méltán foglal helyet a csúcskategóriában, de persze mindennek a csillogásnak és topsebességben van egy árnyoldala is: ezért a konfigurációért nagyjából 1 millió forintot kell fizetnünk, ez pedig borzalmasan sok pénz. Ha megnézzük, hogy már 500-600 ezer forintért kapunk Core i7-tel és GTX 1070-nel szerelt, 17"-os gamer notebookot, még magasabbnak tűnik ez az ár, azonban nem nehéz belátni, hogy a prémium komponensek roppant drágák. Persze az Y910-ből is lehet szerényebb, egy SSD-vel, kisebb CPU-val és kevesebb RAM-mal szerelt modellt találni, ilyenkor pedig már az ár is sokkal barátságosabb, miközben a szuper külsőt és azért jó néhány extrát még megkapunk.

Lenovo Ideapad Y910-17ISK

Ár: kb. 1 millió Ft Ft
  • Intel Core i7-6820HK
  • GeForce GTX 1070 8 GB (1443-1645/8008 MHz)
  • 4×16 GB DDR4-2133, 2×512 GB Samsung PM951 NVMe SSD RAID 0, 1 TB WD 5400 rpm HDD
  • 17,3", FHD, fényes, IPS, G-Sync@75 Hz
  • 1×USB Type-C TB3, 2×USB 3.0, 2×USB 2.0
  • 425×315×36 mm
  • Windows 10 Pro 64 bit
  • 90 Wh akkumulátor
  • 4,6 kg
PRO
  • szuper külső
  • csúcsteljesítmény
  • G-Sync
  • TB3
  • RAID 0 SSD
  • jó tasztatúra
Kontra
  • nehéz
  • magas gombok
  • fényes kijelző
  • nagyon drága konfiguráció
                        Array
(
    [gameinfo_id] => 5654
    [topic] => 1
    [group] => 12
    [gameinfo_name] => Lenovo Ideapad Y910-17ISK
    [gameinfo_name_alias] => 
    [gameinfo_platform] => 
    [gameinfo_gamestyle] => 
    [publisher_id] => 0
    [developer_id] => 0
    [manufacturer_id] => 77
    [gameinfo_game_released] => 0
    [gallery_id] => 0
    [gameinfo_description] => 
    [gameinfo_date] => 2017-01-27 08:56:03
    [gameinfo_webpage] => http://www3.lenovo.com/gb/en/laptops/ideapad/ideapad-y900-series/Lenovo-IdeaPad-Y910-17ISK/p/88IPY90
    [gameinfo_tags] => lenovo,ideapad,y910,laptop,notebook,gaming,játék,intel,core i7,nvidia,geforce,gtx 1070,ddr4,nvme,ssd,raid,g-sync
    [gameinfo_url] => lenovo-ideapad-y910-17isk
    [gameinfo_pro] => szuper külső
csúcsteljesítmény
G-Sync
TB3
RAID 0 SSD
jó tasztatúra
    [gameinfo_kontra] => nehéz
magas gombok
fényes kijelző
nagyon drága konfiguráció
    [gameinfo_data] => Intel Core i7-6820HK
GeForce GTX 1070 8 GB (1443-1645/8008 MHz)
4×16 GB DDR4-2133, 2×512 GB Samsung PM951 NVMe SSD RAID 0, 1 TB WD 5400 rpm HDD
17,3", FHD, fényes, IPS, G-Sync@75 Hz
1×USB Type-C TB3, 2×USB 3.0, 2×USB 2.0
425×315×36 mm
Windows 10 Pro 64 bit
90 Wh akkumulátor
4,6 kg
    [gameinfo_gs_rating] => 0
    [gameinfo_pcw_rating_performance] => 10
    [gameinfo_pcw_rating_service] => 10
    [gameinfo_pcw_rating_pricevalue] => 6
    [gameinfo_pcw_rating_display] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_materialquality] => 9
    [gameinfo_pcw_rating_extrafunctions] => 10
    [gameinfo_pcw_rating_software] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_battery] => 7
    [gameinfo_pcw_rating_look] => 9
    [gameinfo_pcw_awards] => Array
        (
            [0] => 
        )

    [gameinfo_price] => kb. 1 millió Ft
    [gameinfo_forum_url] => 
    [gameinfo_embed] => 
    [gameinfo_quote] => 
    [gameinfo_format] => 
    [gameinfo_pegi] => 
    [gameinfo_pegi_descriptor] => 
    [gameinfo_multiplayer_online] => 
    [gameinfo_multiplayer_offline] => 
    [gameinfo_numofplayers] => 
    [gameinfo_pack] => 
    [gameinfo_language] => 
    [gameinfo_subscription] => 0
    [gameinfo_important] => 0
    [gameinfo_release_date] => 0000-00-00
    [gameinfo_collectors_edition] => 0
    [gameinfo_need_internet] => 0
    [gameinfo_cover] => 
    [gameinfo_screenshot1] => 
    [gameinfo_screenshot2] => 
    [gameinfo_screenshot3] => 
    [gameinfo_screenshot4] => 
    [manufacturer] => Array
        (
            [manufacturer_id] => 77
            [manufacturer_name] => Lenovo
            [manufacturer_url] => lenovo
            [manufacturer_link] => http://www.lenovo.com/hu/en/
            [link] => /gyarto/lenovo
        )

    [link] => /termekinfo/lenovo-ideapad-y910-17isk-5654.html
    [gameinfo_pro_list] => Array
        (
            [0] => szuper külső
            [1] => csúcsteljesítmény
            [2] => G-Sync
            [3] => TB3
            [4] => RAID 0 SSD
            [5] => jó tasztatúra
        )

    [gameinfo_kontra_list] => Array
        (
            [0] => nehéz
            [1] => magas gombok
            [2] => fényes kijelző
            [3] => nagyon drága konfiguráció
        )

    [gameinfo_pcw_rating] => 8.6
)
1
                        
  • Teljesítmény:

    10

  • Ár/Érték:

    6

  • Anyagminőség:

    9

  • Extra funkciók:

    10

  • Kijelző:

    8

  • Szoftver:

    8

  • Akkumulátor:

    7

  • Kinézet:

    9

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.